Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Wolverhampton Nottingham Acın Ilıcalı Azerbaycanın başkenti Aydın Çubukcu Ali Rıza Değirmenci Türk Okulu Geri dönüşüm Küresel İklim değişikliği

Bu haber kez okundu.

İsrail bile Gazze'li milletvekiline kanuni davranıyor

AVRUPA AJANSI (AVA) Mahir Tan/Londra-Yeniden Milletvekili olması yasaklanan, Mavi Marmara gemisi yolcularından  İsrail Milletvekili Hanin Zoabi, yeni yıla bir zaferle giriyor.  İsrail Yüksek Mahkemesi, Seçim Komitesi tarafından  "Mavi Marmara gemisinde yer alarak  İsrail çıkarlarına ihanet ettiği" gerekçesiyle Milletvekili seçimlerine katılma hakkını elinden alan "Hanin Zoabi kararını" bozdu.

İsrail yüksek Mahkemesi 30 Aralık 2012 tarihli kararında "Yurttaşların görüşlerini açıklamasına ve aynı doğrultuda davranmalarına hiç bir biçimde engel konulamaz. Knesset (İsrail Parlamentosu) üyeliği vatandaşlığın temel haklarındandır. İsrail devletinin çıkarlarına karşı hareket etme gerekçesi bile bu hakkın kullanılmasını engellemez" görüşlerine dayandı.  

İsrail hukukçuları ikiye bölündü

Mavi Marmara gemisi yolcuları arasında yer alan ve İsrail komandoları tarafından gözaltına alınan 2010 yılından beri İsrail'de boy hedefi haline getirildi. İsrail parlamentosunda fiziki saldırıya uğrayan ve yurtdışına çıkış vizesi verilmeyen İsrail'deki Arap partisi olan "Balad partisi" milletvekiliydi.

2013 yılında yapılacak seçimler için yeniden adaylık başvurusunda bulunan Hanin Zoabi'nin bu girişimi İsrail seçim Komitesi tarafından Hükümet talimatları ile reddedildi.

"Mavi Marmara gemisinde yer almakla İsrail Devleti'nin çıkarlarına hareket ettiği" gerekçesiyle alınan bu karar, geçtiğimiz pazar günü İsrail yüksek mahkemesi tarafından bozuldu. İsrail Parlamentosunda yer alan sağ ve aşırı sağ partilerin protestolarına neden olan Yüksek Mahkeme kararı, muhalefet ve Arap Partisi "Balad" tarafından destekleniyor.

2010 yılında katıldığı Mavi Marmara gemisinde Gazze'ye yardım malzemesi taşıdığı için tutuklanan ve son iki yıl içinde ağır baskılara hedef olan Hanin Zoabi, Mavi Marmara gemisinde bulunduğu sırada Gemi yöneticileri ile İsrail ordusu arasında aracılık yapmış, gemideki yolcuların silahsız siviller olduğunu yolculuk boyunca Dünya Televizyonlarına açıklamıştı. Gemide bulunan "Avrupa" gazetesi ile saldırı öncesinde görüşen Hanin Zoabi, "kendisine karşı yürütülecek olan Vatan hainliği suçlamasından korkmadığını" açıklamıştı. Çağdaş bir Arap kadın politikacısı olan Balad Partisi milletvekili Zoabi geçtiğimiz haftalarda birçok ülkede "yılın kadını" seçilerek destek aldı.

İsrail'de "seçilmiş-atanmış" kavgası

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 30 Aralık kararı İsrail'de uzun bir zamandır süregiden "Meclis- Yüksek mahkeme" tartışmasını da alevlendirdi. İsrail'de sağ ve aşırı sağ partiler Knesset'in çıkardığı kanunların tartışılamaz nitelikte olması gerektiğini ve Yüksek Mahkeme'nin bu kanunları yorumlama yetkisi olmadığını ileri sürüyorlar. Buna karşılık Muhalefet partileri "yasaların son söz olmadığını ve Bağımsız Yüksek yargının yasaları yorumlama yolunun "kanun üstünlüğü yerine hukuk üstünlüğünü" sağlayacağını ileri sürüyorlar. İsrail'in bazı tanınmış hukukçuları Hanin Zoabi ,ile ilgili yasaklam kararı veren Hükümet'in bu kararın Yüksek Mahkeme tarafından bozulacağını bildiklerini ileri sürerek "Hükümet'in bu bozma kararını kullanarak Yüksek yargıya karşı yeni bir saldırı başlatacağını" kaydediyorlar. Hanin Zoabi'nin Milletvekili olduğu Balad Partisi geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada "Hanin Zoabi'nin milletvekili olma hakkını elinden alan karar Yüksek Mahkeme tarafından bozulmazsa seçimlerden çekileceğini ve Parlamento dışında mücadele yürüteceğini bildirmişti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.