Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde Metin Yılmaz

Bu haber kez okundu.

Suriyeli Mültecilerin Sayısı 270.000'i Aştı

Türk hükümetinin verilerine göre 11 Şubat itibariyle kayıt yaptıran Suriyelilerin sayısı 177.387. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarının gözlemlerine göre kayıt dışında kalmayı tercih eden 100.000’in  üstünde Suriyeli, Hatay ve civar illerde yaşamlarını sürdürmekte.

Hayata Destek Derneği,  2011 yılı Haziran ayından itibaren bölgeyi çok yakından takip  ederek, Ekim 2012 itibariyle kamp dışında kalan mültecilerin sayısının ciddi bir sayıya ulaşması  sonucu acil yardım projelerine başladı. 

Neden Kamplar Dışında Yaşamayı Tercih Ediyorlar?

Görüşülen kişilerin kamp dışında kalmayı isteme sebeplerinden bazıları: serbest giriş-çıkış olmaması, cinsel istismar korkusu, kampların sınıra yakın olması, kamp kapasitelerinin aşılmış olması, akraba veya tanıdıklara yakın olmak istemeleri olarak sıralanabilir.

Cami ve Düğün Salonlarında Toplu Olarak Konaklıyorlar

Suriyeli mültecilerin sayısının artmasıyla Hatay ve çevre illerdeki evlerin kiraları Nisan 2011’den bu yana üç kat arttı. Kamp dışında kalmayı tercih eden Suriyelilerin %70’i kirada oturmakta. Düzenli bir gelirleri olmaması sebebiyle, geçim sıkıntısı çekmekteler. Söz konusu evlerin büyük çoğunluğu oldukça eski ve kötü durumda, konakladıkları evlerde yatak olmaması sebebiyle battaniye ve şilteleri yatak olarak kullanmaktalar. Bazı camii ve düğün salonlarında ortalama 100 kişi bir arada konaklamakta ve toplamda 2 adet tuvaleti kullanmaktalar. 

Eğitim- Okula Devam

Anket çalışmalarının yürütüldüğü 690 aileden sadece 9 aile çocuklarının eğitime devam ettiğini belirtmiştir. Ailelerin hemen hepsi, çocuklarının eğitimlerinin kesintiye uğramasından dolayı üzüntü duyduklarını belirtmektedir.

Şubat 2012 itibariyle Hayata Destek, kamp dışında yaşayan 6.300 kişiye gıda paketi, 8.800 kişiye mutfak seti, 8.800 kişiye hijyen seti, 8.800 kişiye battaniye, 4300 adet soba dağıttı. 

Hayata Destek, bölgede devam eden yardım çalışmalarına ek olarak 2 adet toplum merkezini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.