Öne Çıkanlar ingiltere İngilterede sigara Avrupa iberallerin İngiliz Ligi Rekabet Kurulu Erdoğan Sıcak öldü Mehmet Mimoğlu YTB Yurtdışı Koray Avcı kktc

Bu haber kez okundu.

68 yıl önce bugün Kırım tatarlarının yarısı yok oldu

 

AVRUPA AJANSI (AVA) 

MAHİR TAN-LONDRA

Yunus Emre Kültür Merkezinde açılan "The Faces of Deportation" resim sergisi, bir insanlık dramı ve savaş suçunu gündeme getirdi. Londra'da yaşayan Türk ressamı Filiz Kahraman'ın tarihçi Melek Maksudoğlu'nun sağladığı tarihi bilgiler ışığında yarattığı resimlerden oluşan sergi Başkonsolos Ahmet Demirok tarafından açıldı.

Filiz Kahraman'ın Londra'daki üçüncü kişisel sergisi olan "Sürgünün yüzleri" adlı sergisi, 18 Mayıs 1944 tarihinde Stalin yönetimi tarafından Kırım'da başlatılan bir tehcir hareketi ile topraklarından zorla alınarak, savaş şartlarında binlerce kilometrelik bir yolculuğa zorlanan Kırım Tatarlarının acı dolu sürgünü anlatıyor yağlı boya tablolarla.

17 Mayıs günü açılan yağlı boya çalışmalardan oluşan Filiz Kahraman sergisindeki tablolar, 2. Dünya savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin bir ucundan (Kırım) diğer ucuna (Özbekistan ve Sibirya) ya gönderilen kadın, çocuk ve yaşlı insanların yüzlerindeki acıyı ustaca resmediyor.

Tarihçi Melek Maksudoğlu'nun verdiği bilgiler ışığında Kırım sürgününün 68. yıldönümünde (18 mayıs 1944) açılan Filiz Kahraman sergisine Türk Konsolosluğu ve Büyükelçiliği yetkilileri yanında çok sayıda izleyici katıldılar. Türkiye Mimar Sinan Üniversitesi mezunu olan Filiz Kahraman, Türkiye ve İngiltere'de 15 kişisel ve çok sayıda karma sergi açtı.  Londra'da yaşayan sanatçı, yağlı boya resimlerinde özellikle portrelerde gerçekçi  detay çalışmaları ile büyük beğeni kazandı.

 

Bir toplumun yarısı yok oldu

Ressam Filiz Kahraman ve tarihçi Melek Maksudoğlu'nun ortaklaşa resim ve kavram olarak ortaklaşa yarattıkları "The Faces Of Deportation" sergisi 18 Mayıs 1944 de Kırım yarımadasında yaşayan Kırım Tatarlarının savaş sırasında 500 bin kişiye yakın bir gurubunun tehcire tabi tutularak Sovyetler birliğinin en uzak ucu olan Özbekistan ve Sibirya'ya sürülmelerini ve bu uzun yolculuk sırasında yaklaşık olarak 250 bin Kırım Tatarının açlık, hastalık ve bakımsızlık nedeniyle yaşamlarını kaybetmesini konu alıyor. Bugün kullanıldığı anlamıyla bir soykırımı teşkil eden Kırım tatarlarının acı dolu sürgünü sonrasında Özbekistan'a yerleştirilen Tatar ailelerinden kalanlar 1989-1991 yıllarında  Rusya'da başlattıkları mücadeleler sonunda  Kırım'daki topraklarına dönmeye başladılar. Yunus Emre Kültür Merkezindeki Filiz Kahraman sergisine verdiği bilgilerle önemli katkılar sağayan Tarihçi Melek Maksudoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, 1991 yılında Kırım'daki yurtlarına dönen tatar ailelerin bu kezde topraklarına yerleştirilmiş Rus aileler sorunu ile karşı kaşıya kaldıklarını söyleyerek, bir çok Tatar ailesinin halen topraklarına dönmek için mücadele içinde olduklarını belirtti.  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.