Öne Çıkanlar Oscar 2024 Ödül Töreni Londra TTFF veteran Alexandros Koustas Mehmet Nasifoğulları Tugay Durak The Old Church Yasmine Dar londra Azerbaycanın Bağımsızlık Günü Dünya Eğitim Forumu Girne Üniversitesi

Bu haber kez okundu.

Prof. Şevket Pamuk, Chatham House'da konuştu

Avrupa Ajansı(AVA) Mahir TAN/Londra-  İngiltere’nin en önemli dış politika düşünce kuruluşu olan Chatham House, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma referandumu konusunda yaptığı panel-tartışmada LSE (London School Of Economics) profesörlerinden Şevket Pamuk’a yer verdi. 6 Mart günü yapılan ‘Britain and EU ; İnternational Perspective’ adelı panelde konuşan LSE Turkish Studies Başkanı Prof. Şevket Pamuk, Türkiye’nin ilişkileri ve bakış açısından değerlendirdiği İngiltere’nin AB’den ayrılma referandumu ve ihtimaline ilişkin olarak ‘Bizim için değerli olan Avrupa Birliği içindeki İngiltere’dir’ dedi. Chatham House yöneticilerinden Dr. Robin Niblet tarafınan yönetilen panele Çin ilişkileri temsilen Dr. Tim Summers, Hindistan ve Afrika ilişkileri açısından değerlendirmeler yapan Vassi Naidoo ve ABD-İngiltere ilişkileri açısından AB’den ayrılma düşüncesini değerlendiren Xenia Dormandy katıldılar.           

İngiltere’nin AB’den ayrılmasına bütün Dünya karşı

Türkiye-İngiltere ilişkilerini, İngiltere’nin AB’den ayrılma düşüncesi ışığında inceleyen Prof. Şevket Pamuk, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının bu ülkenin stratejik, politik ve ekonomik önemini düşüreceğini belirtti. Chatham House’ın 6 Mart tarihli panelinde siyasi açıdan önemli bir belirleme ortaya çıktı ; ‘Bütün Dünya İngiltere’nin ABD’den ayrılmasının ekonomik,siyasi ve ticari açıdan herkes için zararlı sonuçlar doğuracağını düşünüyor’. İngiltere’nin Çin, Hindistan, Afrika, Türkiye ve ABD ile ilişkileri açısından konuşan uzmanların hepsinin ortak düşüncesi İngiltere’nin AB den ayrılması durumunda bu ülkeye gelen yabancı yatırımların azalacağı, politik ağırlığının düşeceği ve Londra’nın uluslararası bir politik,ekonomik Dünya Merkezi rolünün önemini kaybedeceği doğrultusunda belirlendi. Dünya’nın ikinci büyük gücü Çin ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkileri inceleyen Dr. Tim Summers ‘İngiltereye yapılan Çin yatırımları büyük ölçüde bu ülkeden 500 milyonluk Avrupa pazarına avantajlı mal satışını gerçekleştirmek için yapılıyor. Çin’de genel kanaat İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda bu ülke ile olan ilişiklerin ‘sıradan’ hale geleceği yolunda’ dedi. 

Yaklaşık olarak  benzeri düşünceler İngiltere ile tarihi olarak çok büyük ekonomik ve politik ilişkilere sahip olan Hindistan adına değerlendirmeler yapan Vassi Naidoo tarafından dile getirildi. İngiltere’nin Hindistan için  ‘Gateaway To EU’ olduğuna işaret eden Naidoo, ‘Referandumun yapılması bile Hindistan iş çevreleri için bir şüphe ve tereddüt kaynağı olacaktır’ dedi

Şevket Pamuk ‘İngiltere, Eurozone dışında da olsa  AB’de kalmalıdır’

LSE Turkish Studies Başkanı  Prof. Şevket Pamuk, Türkiye-İngiltere ilişkilerini, İngiltere’nin AB’den ayrılması düşüncesi ışığında incelerken politik,ekonomik ve askeri açılardan değerlendirmeler yaptı. İlişkileri 4 ayrı noktada toplayan Prof. Pamuk,sonuç olarak ‘İngiltere’nin eurozone dışında da olsa Avrupa Birliği içinde yer almasının Türkiye için önemli olacağını’ vurguladı. Türkiye’nin son 60 yıl içinde İngiltere ile ilişkilerinin geliştiğini ve bu sıralarda rekor düzeye ulaştığına dikkat çeken Şevket Pamuk, ‘Türkiye’nin AB’ye tam üye olma yolundaki en büyük destekçisi İngiltere oldu. Herşeyden önce İngiltere Türkiye için bu noktada önemlidir.’ dedi. Türkiye’nin AB tam üyeliğinin sonunda gerçekleşse bile büyük bir ihtimalle ‘AB’nin ikinci katmanı olan Eurozone dışı Avrupa’ da yer alacağını belirten Pamuk, ‘İngiltere’nin genel eğilimi de bu olmalıdır. Türkiye ve İngiltere ilişkileri bu olasılık altında en verimli biçimde gelişebilir’ biçiminde konuştu. 

İngiltere-ABD ilişkileri

6 Mart 2013 günü Chatham House’da yapılan İngiltere’nin AB den ayrılma olasılığı ve bunun uluslararası dengede yaratacğı sonuçları değerlendiren panelin son konuşmacısı Xenia Dormandy de İngiltere-ABD ilişkilerinde AB’nin içindeki bir İngiltere’nin bu ülkenin önemini arttıracağı düşüncesine ağırlık verdi. Avrupa Birliği dışındaki bir İngiltere’nin ABD için ‘Kanada öneminde’ bir ülke olacağını söyleyen Dormandy, bu olası ayrılığın NATO’nun varlığı nedeniyle askeri açıdan önemli olmayacağını ancak ciddi politik sonuçları olacağını kaydetti. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.