Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

Ethem Sarısülük davasında Avrupa Hukuku hemen devreye girebilecek

Avrupa Ajansı (AVA) Mahir Tan/Londra-Queens Council ‘Kraliyet Hukuk Danışmanlığı’ üyesi Prof. John Cooper (QC), Türkiye’de 5 kişinin ölümüne yol açan polis müdahaleleri için devreye girmeye ve  Ethem Sarısülük’ün ailesini temsil etmeye hazır olduğunu söyledi. İngiltere’nin en üst hukuk organizasyonu olan Queens Council üyesi Profesör John Cooper dünyanın en ünlü uluslararası insan hakları uzmanı olarak kabul ediliyor. 

Cemil Gürsel ve Prof. Cooper

Londra’da Avukatlık yapan Cemil Gürsel ile birlikte Türkiye’de son 15 gün içinde Taksim Gezi olaylarını ve yapılan polis müdahalelerini inceleyen Prof. Cooper, özellikle Ankara’da öldürülen Ethem Sarısülük olayında uluslararası alanda yapılacak bir dizi hukuk girişimi olacağını söyledi. Sarısülük ailesinin kendisine bir mektupla müracaat etmesi halinde Türkiye’nin uymak zorunda olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. Maddesi uyarınca harekete geçileceği ve  cinayeti işlediği ileri sürülen kişiler hakkında işleme başlanacğını belirtti. Londra’da Avukat ve Uluslararası Tahkim Hakimi Cemil Gürsel ile birlikte Taksim- Gezi olaylarını mercek altına alan ve delil toplamaya başlayan Prof. Cooper kendisine yansıyan görüntülerden bir dizi insan hakları ihlalinin açıkça görüldüğünü söyleyerek, ‘Özellikle Ethem Sarısülük olayında görüntülere yansıyan polis memurunun isminin Sarısülük ailesine ve medyaya verilmemesinin bazı güçlerin ‘delilleri yok etme’ çabası olarak değerlendirileceğini kaydetti.  AİHM ‘ye başvurmak için Türkiye’deki hukuk yollarının sonuçlanmasının bekleneceğini söyleyen QC Cooper, ‘ancak adaletin geciktirilmesi ve delillerin yok edilmesi için ‘engelleme’ yapılması ya da hiç dava açılamaması durumunda Avrupa Hukuk sisteminin harekete geçeceğini vurguladı. Olaylar sırasında ve Silivri davaları boyunca avukatların çalışmalarının engellendiği ve Taksim olayları sırasında avukatlara ve doktorlara karşı da polis zoru kullanıldığı yolunda duyumlar aldıklarını söyleyen Prof. Cooper ‘bu olaylar ayrıca Türkiye’ye karşı alınacak hukuk tedbirlerine neden olacaktır.’ dedi. 

Delillerin yok edilmesine izin verilmemelidir

 Taksim-Gezi olayları ve Polis uygulamaları konusunda Avukat Cemil Gürsel ile birlikte görüştüğümüz QC John Cooper, ‘delillerin karartılması ve suçluların kaçırılması gibi tehlikelerin mevcut olduğunu’ ileri sürerek, ‘Sarısülük ailesi avukatlarının, örneğin Adli Tıp incelemesine alınmaması ve kurbanı vuran silahın polis tabancasından çıkıp çıkmadığı incelenmeden Ethem’in gömülmesi durumunda Avrupa Hukuku hemen devreye girebilecektir’dedi. Ethem Sarısülük olayında net bir video kaydı bulunduğunu söyleyen John Cooper, ‘kask numarası belli olan polis memurunun isminin Savcıya ve Sarısülük ailesine bildirilmemesini bir skandal olarak görüyorum. Medya ya vermezlerse bize verirler o ismi’ dedi. 

Queens Council üyesi Prof. John Cooper ingiltere’nin en ünlü insan hakları uzmanlarından. ‘Cruelity- An Analysis of Article 3’ adlı bir hukuk kitabının yazarı olan John Cooper’in Uluslarararası İnsan Hakları ihlalleri konusunda bir dizi araştırma yazısı hukuk fakültelerinde ders olarak okutuluyor. 

Cemil Gürsel İngiltere’de CG Law Avukatlık Firmasının sahibi. Ayrıntılı Bilgi için Tel no: 00442078434344 email: [email protected]        

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.