Öne Çıkanlar ingiltere maç ne zaman Türkan Akbaş londra Balkan Ninnisi Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab George Floyd Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu

Bu haber kez okundu.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmak isteyenler ne yapmalı

Avrupa Ajansı (AVA) Eda Ün/Londra-Katar’a tayini çıkan Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok ile 2014 seçimlerinde Londra’ki vatandaşların oy kullanma konusunu ve Doha büyükelçiliğine terfi etmesini konuştuk. Çok sıcak ve sevecen bir şekilde bizi makamında ağırlayan Demirok, 2014 seçimde seçmenlerin yapması gerekenleri açıkladı. Katar’a tayinini konusundaki duygularını samimi bir şeklde bizmle paylaştı.

Öncelikle bizimle görüşmeyi kabul ettniğiniz için teşekkürler. 2014 seçimlerinde Londra konsolosluğunda oy kullanılablecek. Peki kimler bu seçmlerde oy kullanabilir?

Biliryosunuz Türkiye’de 18 yaşını geçmiş herkes oy kullanma hakkına sahip. Aynı şekilde yurt dışında yaşayan vatandaşarımızada son yapılan değişikliklerle bu hak tanındı.Burdaki vatandaşlarımızda gelip oylarını kullanabilecekler. Biliryorsunuz burda 250- 300 bine yakın vatandaşımız var.  Bunlardan yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlarımız ancak oy kullanabilecekler. Çift vatandaşlık hakkı olanlar ya da Türk vatandaşlarımız oy kullanabilecek. 

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmak isteyenler ne yapmalı?

2014 seçimlerinde oy kullanmak isteyen vatandaşlarımızın bir an önce gelip, buraya adres beyanında bulunmaları lazım. Adresleri yurt dışında bulunmayan vatandaşlarımız yurt dışında oy kullanamayacaklar. Yurt dışında oy kullanabilmeleri için muhakkak başkonsolosluğumuza gelip adres beyanında bulunmaları gerekmektedir. Biz başkonsolosluğumuzun internet sayfasında  geniş bir duyuru yaptık. Vatandaşlarımız vakit geçirmeden, fırsat bulduklarında gelip adres beyanlarını bilirmeliler.

Oy kullanmaya gelecek olan vatandaşların yanlarında bulundurmaları gereken evraklar var mı ? Varsa bu evraklar neler?

Tabi kimlik kartı olması gerek. Kendilerini tanıtıcı bir belgenin olması gerekiyor. Pasaport veya kimlik kartı bulunmalı. Ancak önemli olan adreslerinin burda kayıtlı olması. Kimlik kartı ya da pasaportlarını getirseler bile yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı değil iseler oy kullanamazlar. Bu sadece ingiltere için geçerli değil, tüm dünyada böyle.

Oy sandıkları nereye kurulacak?

Orası kesinleşmedi. İyi bir ayarlama yapılması gerekiyor. Çok sayıda oy sandığı kullanılması gerekiyor. Başkonsolosluğumuzun ve büyükelçiliğimizin fiziki imkanları yetersiz. O yüzden merkezi Londra’da, vatandaşlarımıza yakın bir yerlerde boş bir salon veya okul kiralama yönüne gidilebilir. Biz vakti geldiğinde mümkün olan tüm yollarla haber vereceğiz.

Katar’ın başkenti Doha’ya büyükelçi oldunuz? 

İşin doğrusu genç yaşta büyükelçi olan bir diplomatım ben. Bakanlığımızdaki terfi sistemi değişti artık. 2010 yılında çıkan dışişleri bakanlığı yasaına göre artık terfler performansa dayalı yapılıyor. Ben 3 yıldır Londra’dayım. Burada vatandaşa hizmet kalitesini artırmak konusunda güzel çalışmalar yaptık. bu perfermansımız sonunda vatanaşlarımızında takdiri ile birliklte bakanlığıda yansıyor. Bakanlıklarında kendine göre ölçütleri var. O açıdan ben Londra’ya çok müteşekkirim.

Londra’yı bırakıp Katar’a gtmek nasıl bir duygu?

Mutluluk ve üzüntü bir arada. Gerçekten Londra’yı ve Londra’da hizmet ettğimiz vatandaşlarımızı ben çok seviyorum çok iyi dosluklar kurduk burda, çok iyi çevre edndik. Burayı bırakıp gitmek biraz insane burukluk, hüzün veriyor.

Aileniz ve Çocuklarınız büyükelçi olmanızı nasıl karşıladı?

Bir diplomat için en önemli mevkilerden bir tanesi büyükelçilik ünvanını almak. Kızımın ben arkadaşlarımla 6. Sınıfı okuyamayacak mıyım diye ağlamaya başladı. Oğlum buradan gitmeyi hiç istemiyor. İngilliz eğitim sistemini çok seviyordu. Bizim için önemli olan aile bütünlüğü. Malesef  diplomat çocuklarının bazen bu tür şeyleri oluyor. Ama sonradan Katar’daki okul imkanlarını araştırınca, bayağı beğendiler. Şimdi dört gözle katara gitmeyi bekliyorlar.

Londra’da unutumadığınız bir anınız var mı?

Londra’nın bana en büyük hatırası küçük kızım oldu. 

Son olarak İngilterede yaşayan vatandaşlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Londra dünyanın başkenti. İngiltere dünyanın çok önemli ülkelerinden biri. Vatandaşlarımızdan en büyük beklentimiz birlik ve bütünlüklerini burda sürdürsünler. İngiliz toplumu içerisinde Türk toplumu olarak daha çok seslerini duyurabilmek için gayret göstersinler. Ikincisi ise vatandaşlarımız buradaki geleceklerine yatırım yapsınlar. Hepimiz Türk’üz vatanımızı çok seviyoruz. Ancak 

İngileterede yaşayan Türk toplumu olarak gelecek nesiller burada yaşayacaklar. Gelecek nesillere burada yatırım yapsınlar daha iyi bir ülkede yaşamaları için.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.