Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

Gezi Parkı Eylemleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne geldi

Türkiye’de Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, olaylarda aşırı güç kullanan polis hakkında yeterli soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava başvurusu yaptı. İngiltere Alevi kurumları ve London Gezi Temsilcileri de aynı gün Strasbourg’a giderek adalet arayan şehit ailelerine destek verdi.  Türkiye'de Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, 10 Ekim Perşembe günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitti. 

Londra’dan, Strasbourg’a giden heyete adına bir açıklama yapan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, “Haziran devrimi olarakta bilinen Gezi direnişinde kaybettiğimiz gençlerimizin aileleri 10 Ekim Perşembe günü Strasbourg’da AİHM’e başvurularını yaptılar. Türkiye’de Polis tarafında  öldürülen gençlerin aileleri Türk  adaleti karşısında haksızlığa uğradığı için davayı AİHM’e taşıdı” dedi. 

Türkiye’de işlenen cinayetlerle ilgili delillerin karartıldığını ve mahkemelerin bağımsız hareket etmediğini ifade eden Erbil şunları açıklamasında kaydetti: “Türkiye’de polisin işlediği cinayetlere yönelik delillerin bizzat mahkelerce karartıldığı, sanıkların saklandığı hatta başbakan tarafından ‘polisimiz destan yazdı’ ve benzeri iltifatlarla polisin mükafatlandırılması sonucu aileler hukuk mücadelesini uluslararası platforma taşıma kararı alarak davayı AİHM e taşıdı”  

Erbil,  Strasbourg’a giderek ailelere destek olduklarını ifade ederek, “Londra’da kara yolu ile giden 19 arkadaş 16 saatlik bir yolculuktan sonra sabahın erken saatlerinde Strasbourg’a ulaştı. Strasbourg Alevi kültür Merkezi’ndeki canların sıcak karşılamalarının ardında Türkiye’den gelen şehit aileleri, avukatlar, gezi platformu temsilcileri ve insan hakları temsilcileri ile bir araya geldiler. 

Aynı gün saat 14.00’de AİHM binası önünde bir basın açıklamasının ardında dava başvuru dosyası yetkililere teslim edildi. Dosyayı teslim eden aileler ve avukatlar dışarıda bekleyen kalabalığa ve basın mensuplarına dosyanın teslim edildiği bilgisi verildikten sonra detaylı bilgi vermek için Strasbourg Alevi kültür Merkezi’ne doğru yola çıkıldı” dedi. 

Başkan Erbil, burada düzenlenen toplantıda Ethem’in annesi, ağabeyi, avukatı, Ali İsmail’in annesi, babası, avukatı, Abdullah Cömert’in ağabeyi, avukatı, gezi platformu temsilcisi ve insan hakları temsilcisi birer konuşma yaparak halkı bilgilendirdiklerini kaydetti. 

AİHM binası önünde ve halk toplantısında katılımın azlığından yakınan Erbil açıklamasında şunları dile getirdi: “Konuşmacılar, özellikle İngiltere’den kalabalık bir grupla gelerek aileleri yanlız bırakmayan arkadaşlara teşekkür ettiler. 

Haksızlıklar karşısında direnenlerin  ödediği bedeller geride kalanların sahiplendiği oranda karşılık bulacaktır. Bu bedeller şahsi ve özel davalar için ödenmemiştir. Bu nedenle Avrupa’da yaşayan duyarlı dostların Gezi Davası gibi genç yaşta hayatını kaybeden çocukların ailelerine AİHM’de sahip çıkmak önemliydi.

Demokratik çevreler tarafından boş bırakılan alanlar daha ırkçı ve milliyetçi yapılar tarafından doldurulmakta ve bu yapıların gezi şehitlerinin mücadelesini kendi milliyetçi ve dar çıkarlarına alet etmelerinin imkanı sunulmaktadır. Bu nedenle gezi şehitleri hukuk mücadelesi Strasbourg AİHM başvuru etkinliğinde yeterli katılımı sağlayamayan Avrupa’daki demokratik çevreler özeleştiri yaparak gelecekte aynı hataları engellemelidir” 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.