Öne Çıkanlar İngilterede sigara kktc sigarasız nesil sigara yasagı hayat boyu sigara İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt Türkmenköy londra Türkmenköy FC KKTCde Türkmenköy Uzayın şairi

Bu haber kez okundu.

Tek Yanlı Bir Maraş Adımı Kişisel Olarak Bana Gerçekçi Görünmektedir

Avrupa Ajansı (AVA) Hüseyin TURAN/Lefkoşa-Kıbrıs müzakerelerinde insan haklarına uygun, Türk tarafının psikolojik üstünlüğü ele geçirmesine ve ekonomisinde bir canlanmaya, toplumdaki karamsar psikolojinin de kırılmasına yardımcı olacak olan tek yanlı bir “Maraş Adımı”nın kişisel olarak kendisine gerçekçi göründüğünü kaydetti.

“Siz bana Maraş'ı verin ki güven ortamı yaratılmış olsun”

Özersay, Rum liderliğinin son Maraş önerisinin müzakereleri geciktirmeyi hedeflediğini, ayrıca “Siz bana Maraş'ı verin ki güven ortamı yaratılmış olsun” yönündeki yaklaşımının da kapsamlı çözümü engelleyici nitelikte olduğuna işaret ederek, kişisel görüşünün; Kıbrıs konusunda “bazı cesur, rasyonel ve uluslararası hukukla uyumlu adımların gerektiği” yönünde olduğunu belirtti.

 “kapsamlı çözümün parçası” 

Özersay, yıllarca Maraş konusunda resmi devlet pozisyonunun; “kapsamlı çözümün parçası” olduğu şeklinde olduğunu ve bunun hala böyle olduğunu belirterek, “Maraş'ı Rum tarafı ile müzakere edecekseniz kapsamlı çözümün parçası olduğunu söylemeniz anlaşılabilir. Ancak Rum yönetimi ile müzakere etmek yerine insan hakları ve uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak adadaki iki toplumu birbirine yakınlaştıracak, ekonomik canlılık sağlayacak şekilde tek yanlı bir adım atmaya da karar verebilirsiniz” dedi.

O durumda “Maraş kapsamlı çözümün parçasıdır” demenin çok bir anlamı olmadığını ifade eden Özersay, burada Maraş'ı “vermekten” bahsetmediğini, Kıbrıslı Rumların, özellikle de Maraş göçmeni olanların atacağı adımlara sıcak bakmasının yeterli olacağını kaydetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi ile müzakere etmeden ve bir öneri yapmadan tek yanlı ancak olumlu adımlar atmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Özersay, şöyle devam etti:

Taşınmaz Mal Komisyonu

“KKTC'de bulunan taşınmaz mallar da nihayetinde kapsamlı çözümün parçası olarak mülkiyet başlığı altında düzenlenecektir. Ancak bu durum, Kıbrıs Türk tarafının Taşınmaz Mal Komisyonu'nu kurmasına ve insan hakları bağlamında bir adım atmasına engel teşkil etmemiştir.

Yaratıcı fikirlere ihtiyaç var

Kişisel görüşüm; bazı cesur, rasyonel ve uluslararası hukukla uyumlu adımların gerekli olduğu yönündedir. Bunun için oturup kapsamlı çözümü beklememize gerek yoktur. Rum tarafı bugün ‘doğal gaz konusunu sizinle sadece kapsamlı çözüm bağlamında görüşürüm ama çözüm oluncaya dek bu alanda tek yanlı adımlar atmaya devam ederim’ diyor. Kıbrıs Türk tarafının mevcut statükoyu kısmen de olsa kıracak yaratıcı fikirleri hayata geçirmesi gerektiğine inanıyorum.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.