Öne Çıkanlar londra avrupa Cumhuriyet Bayramı balosu Virgin Sport ingiltere SunExpress Avrupa Ece Dağıstan A. Dilek Aydın İngiltere Ruanda Canan Aktaş

Bu haber kez okundu.

Gırtlak kanserinden korunmanın tek yolu 'erken tanı'

Sigara kullanımının gırtlak kanserine neden olabildiğini anlatan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mete Kıroğlu, bu hastalığın özellikle sigara içen erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Toplumda kadınların daha az sigara içtiğini ve hormonsal bazı nedenlerle gırtlak kanserine kadınlarda daha az rastlanıldığını aktaran Prof. Dr. Kıroğlu, özellikle 40 yaşını geçen erkeklerde riskin daha da arttığını vurguladı.

Erken tanıda problemsiz düzeliyor

Gırtlak kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu bildiren Prof.Dr. Mete Kıroğlu, şunları kaydetti: "Gırtlak kanseri, erken teşhis edilirse tıbbi tedaviyle hiçbir problem olmadan düzelebilen bir hastalık. Özellikle sigara içen erkeklerde erken tanı çok önemli. 'Ülkemizde gırtlak kanseri kaç kişide görülüyor?' sorusuna ne yazık ki yanıt veremiyoruz. Sigara içen bir kişinin gırtlak kanserine yakalanma ihtimali, içmeyen birine göre karşılaştırdığında çok çok artıyor. Buna karşın erken tanıyla da önlenebiliyor. Yani 40 yaşını geçen bir erkek, düzenli doktor kontrolüne gelse hiçbir sorun kalmayacak. Gırtlak kanserinde erken tanının önemiyle ilgili bir kampanya yapılmasını istiyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.