Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa maç ne zaman maç hangi kanalda kktc türkiye No Tax for Genocide Oscar 2024 Ödül Töreni Londra TTFF veteran

Bu haber kez okundu.

Diş sorunu olanlar dikkat, sahte implant taktırmayın

Diş Hekimi Uzm. Dr. Metin Ağca ve Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Serhat Özsoy açıklamalarında Türkiye'de son zamanlarda fazlası ile artan ciddi sağlık sorunları dolayısı ile vatandaşların mağdur olmaya devam ettiğini ifade ederek kritik sağlık sorunlarının önününün alınamadığını, sağlık sorunlarının yanında diş hekimlerinin implant sorunları beraberinde ciddi sorunlar ve sağlık sıkıntıları yaşamalarının söz konusu olabilecek olduğu ifade edildi. Sahtelere Dikkat Edin! Diş Hekimi Uzm. Dr. Metin Ağca ve Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Serhat Özsoy ve daha bir çok diş hekimi bu konuda son zamanlarda sahte dişlerin son derece piyasada ucuz fiyat üzerinden gezdiğini ifade ederek sağlık açısından neler yapılması gerektiği ve sağlıklı bir diş yaptırmak için yapılması gerekenleri sıraladı, uzmanlara göre sağlıklı bir diş adına yapılması gerekenler arasında implant taktıracak olan vatandaşların dikkat etmesi gerektiğine değinildi. Uzmanlar sağlık sorunlarının önüne geçmek için denetlemelerin daha fazla artması gerektiğini açıkladı.

Hekime olan güvenin şart olduğunu belirten Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy haberle ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Dental implantları, hastaların ağız bölgesinde, fonksiyonu, estetiği ve ağız sağlığını yeniden kazandırmak için daha önce çekilmiş dişlerin yerlerine yapılan, diş kökünü taklit eden materyallerdir. Diş implantı genelde titanyumdan yapılır ancak son dönemde bunun dışında biyolojik uyumlu malzemeler de kullanılıyor. Doku dostu bir materyal olan titanyum, dişte de ortopedi de kullanılmaktadır.

KİMLER İMPLANT MALZEMESİ SATABİLİR?

Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlı’ğına bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması gerekiyor ve satıcı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu bankaya kaydı olmayan firmalar malzeme satamaz. Bu noktada hastaların hekimlere güvenmeleri şart. Biz hekimleri, diş hekimleri birliği ve odaları olarak implant uygulamaları hakkında eğitiyoruz. Hekimlerimizin kullandığı malzemelerin sağlığa uygun olduğuna inanıyoruz. Sağlık Bakanlığı da kaçak ya da sahte üretime engel olmak için mücadele ediyor. Ancak hastalar şüphe duyduklarında, Sağlık Bakanlığı’nın Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumun’a veya diş hekimleri odalarına bu şüphelerini iletebilirler. Hastaların kullanılan implant malzemesi ile ilgili “faturalı mı ya da Ulusal Bilgi Bankası’na kayıtlı mı?” gibi sorular sormaya hakları vardır. Bu bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın verdiği belgeler ile destekleyebilir ve sorgulayabilirler. Bu yöntemle kaçak malzeme kullanımının önüne geçilebilir.” Diş impilantının çene erimesine neden olup olmadığı sorusunu Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Metin Ağca cevapladı. Ağca, çene erimesine yol açan nedenleri ve implant uygulamalarının çene erimelerine neden olup olmadığı konusunu açıklarken, ayrıca güvenilir implant uygulaması ile ilgili hastaların dikkat etmesi gereken hususları da sıraladı.

“İMPLANTLAR ÇENE ERİMESİNE NEDEN OLMAZ!”

İmplantlar çene erimesine neden olabilir mi?

İmplant uygulaması çene kemiğinin erimesine neden olmamaktadır. Yanlış bilinen bir bilgi olmakla birlikte aksine çene kemiğini korumaktadır. Şöyle ki dişi çektiğimiz zaman eğer oradaki boşluk implant ya da kemik greftiyle kapatılmazsa aynı anda kemiğin %35’i kaybedilmekte ve kemik erimektedir. Bu nedenle şu an en popüler olan yöntem, dişi çeker çekmez anında implant yapılmaktadır(immeadiately). Fakat bazen bu gerçekleşmediği durumlarda 3 ay 6 ay bekleyip çene kemiğinin bir müddet erimesiyle birlikte oraya iyileşmiş çene kemiğine implant uygulamaktayız. İnsanlar şunu bilmeli ki İmplant hiçbir zaman çene kemiğini eritmez,çene kemiğini her iki durumda da her zaman korur. Fakat implant bir süreçtir,insanların ağzında doğru ve planlanarak yapılmış bir implant 30-40 yıl ağızda kalabilmektedir.Burada 3 önemli faktör vardır 1:yapan hekim 2:uygulanan implant 3:hastanın bilgilendirilip fırçalama ve kontrollerini düzenli yapması önemlidir.Eğer implant yapılırken röntgen görüntüleriyle (panoromik ve tomografik) tespit edilen mevcut kemik implanta izin veriyorsa hekim de planlı ve doğru yapıyorsa kullanılan materyalde saf titanium ve steril bir şekilde hasta ağzına yerleştiriliyorsa hiçbir şekilde kemik kaybına neden olmaz.Planlamada bir hata yapılmışsa yani implant yanlış yere yerleştirilmişse,anatomik sınırlar aşılmışsa,steril çalışılmamışsa,kullanılan implant materyali de saf titanium olmayıp steril bir şekilde hekime gelmemişse.. İşte buradan itibaren hastada ağrılar, kemik kayıpları,enfeksiyonlar vazgecilmez olmaktadır.Bunun için dikkat edilecek şey implantın üretim kalitesine firmanın güvenirliği ve hastalara verilecek sertifikaların onaylı olması bu kayıpların hem hekimde hem hastada hem de üretici firmadan olması barkod numaralarıyla da eğer ithal edilmişse ürünün gümrük kontrolünden geçmesi en önemli unsurdur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.