Öne Çıkanlar Londrada Kadınların Hackneyde Schnitzel Forever ingiltere Türkiye Büyükelçisi türkiye Deniz Doğrusöz Nazlı Çelik Metin Deniz C Erkan Kitchen Community londra Türk restoranı

Bu haber kez okundu.

Prof.Dr.Yelda Tayyareci, İngiltere’deki NHS sistemini ve Medstar sağlık Check-up hizmetini açıkladı

AVRUPA AJANSI (AVA) LONDRA-Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi (NHS, United Kingdom National Health Service) sistemi Check-up konusunda her ne kadar güncel Avrupa kılavuzlarına göre hareket etmeye çalışmaktaysa da, ulusal sağlık bütçe planlaması dahilinde tüm halka düzenli ve detaylı bir check-up hizmeti sağlayamamaktadır. Benzer durum aslında Türkiye’de de mevcuttur ve genellikle check- up taramaları her iki ülkede de bu bağlamda özel klinikler tarafından üstlenilmiş durumdadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta check-up paketlerinin içeriğidir. Full body check-up olarak sunulan paketlerde, basit bir kan ve idrar testi ile EKG dışında herhangi bir tetkik olmadığını üzülerek görüyoruz. Bu tetkikler, hastada mevcut olan ve oluşma riski yüksek bir kalp damar hastalığını veya kanseri tanımaya malesef yetmeyecektir.

Prof.Dr.Yelda Tayyareci, İngiltere’deki NHS sistemini ve Medstar sağlık Check-up hizmetini Avrupa Ajansı'na ve avrupa Gazetesine açıkladı 

Prof.Dr.Yelda Tayyareci kimdir?


Türkiye’de 20 yıldır Kardiyoloji hekimi olarak çalışmaktayım. Ayrıca özel bir tıp fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak ders vermekteyim. 2012 yılında 1 yıl süre ile King’s College London’da “Honorary Echocardiography Research Fellow” olarak çalıştım, 2021 yılında ise “Medical Education” alanında master yaparak “Fellow of Advanced Higher Education Academy” ünvanını almaya hak kazandım. Halen Avrupa Kardiyoloji Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği’nde Kardiyak Görüntüleme, Kalp Hastalıklarını Önleme, Kalp Kapak Hastalıkları ve Spor Kardiyolojisi çalışma gruplarında aktif olarak faliyet göstermekteyim. Bir süre önce Check-up Kliniği Koordinatörü olarak Medstar ailesine katıldım.

Check-up Nedir?

Check-up görünürde herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı kişilere düzenli aralıklarla yapılan sağlık taramalarıdır. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk iki sırada yer alan kalp damar hastalıkları ve kanserlerin erken tanısı ve tedavisi, düzenli olarak yapılan check-up taramaları ile mümkündür.

Check-up kontrolünün amacı nelerdir?

Yapılan testlerin kapsamına bağlı olarak check-up sonucunda kalbimiz iyi çalışıyor mu? Kalp krizi riskimiz nedir? Böbreklerimiz iyi çalışıyor mu? İdrar yollarında ya da mesane de herhangi bir taş ya da kum ya da enfeksiyon var mı? Karaciğerimiz iyi çalışıyor mu? Karaciğerde yağlanma var mı? Safra kesesinde veya safra kanalında herhangi bir taş veya polip var mı? Kan üretimi yapan ve bağışıklığımızı düzenleyen organlardan biri olan dalağımız normal mi? Şeker hastalığı riskimiz nedir? Vücutta obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı ve karaciğerde yağlanmanın en büyük nedenlerinden biri olan insülin direncimiz var mı? Hipertansiyon veya hipotansiyonumuz var mı? gibi soruların cevaplarını almamız mümkün olur. 

Düzenli Check-Up hayat kurtarıyor.

Düzenli check-up sayesinde, ani ölüme yol açabilecek sorunlar önlenebilir. Birçok kalp damar hastalığının erken tanı ve yaşam şekli değişikliği ile kontrol altına alınması mümkündür. Kalp damar hastalıkları erkeklerde kadınlara göre daha erken yaşta ortaya çıktığı için özellikle erkek hastaların 40’lı yaşlarından itibaren düzenli olarak kalbe yönelik tetkikleri de içeren check-up’ ları yaptırması oldukça önemlidir. Bu arada kadınları da unutmamak gerekir. Kadınlarda da menopoz sonrası belirgin risk artışı görülmektedir. Özellikle ailesinde erken yaşta kalp hastalığına bağlı ölüm veya nedeni bilinmeyen ani kayıplar bulunan kişiler, kalp damar hastalıkları açısından daha yüksek risk altındadır. Yine fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, uzun süreli sigara kullanımı olan kişilerin kalp damar hastalığı ve buna bağlı ani ölüm riskleri yüksektir. Yüksek kolesterol, şeker ve hipertansiyon bu riski daha da arttırır. Bu durumda yıllık sağlık taramaları daha erken yaşlarda yapılmaya başlanmalıdır. 

Ani kalp ölümlerinin önlenebilmesi için, check-up yapılan her hastaya, kalp ritmini gösteren EKG çekilmesi  ve renkli kalp ultrasonografisi olarak bilinen ekokardiyografinin yapılması önemlidir. Ekokardiyografi ile kalp kapak hastalıkları, kalp delikleri, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kasılma bozukluğu, kalp boşluklarında büyüme olup olmadığı ve aort hastalıkları ayrıntılı olarak değerlendirilebilir. Check-up sayesinde, ani ölüme yol açabilecek, kalp yapısında doğumsal kaynaklı bir rahatsızlık olup olmadığı anlaşılabilir, kalp damarlarında erken yaşta oluşabilecek bir tıkanıklık, ailesel kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı varlığı ve kontrol altında olup olmadığı ve damar içinde pıhtı oluşumuna yatkınlık yaratabilecek bir durumun mevcut olup olmadığı gibi önemli soruların yanıtları alınabilir.

Check-up hangi yaşlarda yapılmalı?

Check-up testleri pratik olarak her yaşta yapılabilir. Sağlam çocuk takibi olarak adlandırdığımız, yıllık muayeneler de bir nevi check-up’tır. Yani hiçbir hastalığı veya şikayeti olmayan çocuklara da check-up yapılabilir. 

Erişkinlerde ise kadınların 20 - 40 yaş arası en az 2 yıllık periyotlarda genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, meme kontrolü, jinekolojik kontrolü; 40 yaşından itibaren yılda bir genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, EKG, Ekokardiyografi, mamografi, dışkıda gizli kan testi, jinekolojik kontrol ve smear testi yaptırması öneriyoruz.
Erkeklerin 20 - 40 yaşına kadar en az 2 yıllık periyotlarda genel doktor muayenesi, temel kan testleri, idrar analizi ; 40 yaşından itibaren yılda bir genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, EKG, Ekokardiyografi, dışkıda gizli kan testi, ürolojik kontrol ve PSA  (prostat) testi yaptırması öneriyoruz.

Sporcu Çocuklara Dikkat

Spora yeni başlayan kişilerle aktif spor yapan kişilerin ve profesyonel sporcuların da belirli aralıklarla check- up yaptırmaya dikkat etmesi gereklidir. Yine İngiltere’de belki de en fazla ihmal edilen konulardan biri de çocuk sporcuların sağlık kontrollerinin yapılmaması. Çocuklar bu ülkede sportif faaliyetler açısından ne kadar aktif olarak büyüseler de, özellikle lisanslı spor yapan çocukların her yıl lisans yenileme öncesi sağlık kontrolünden geçmesi ve 6-18 yaş arası çocuk sporcuların en azından hayatlarında bir kez EKG sinin çekilip olası kalp ritim problemleri açısından değerlendirilmesi ve Ekokardiyografi dediğimiz renkli kalp ultrasonu ile doğumdan gelebilecek ve ani ölümle sonuçlanabilecek yapısal kalp hastalıkları açısından taranması gerekmektedir.

Medstar Check-up Kliniği Farkı Nedir?

İngiltere’de ki NHS sistemi Check-up konusunda her ne kadar güncel Avrupa kılavuzlarına göre hareket etmeye çalışmaktaysa da, ulusal sağlık bütçe planlaması dahilinde tüm halka düzenli ve detaylı bir check-up hizmeti sağlayamamaktadır. Benzer durum aslında Türkiye’de de mevcuttur ve genellikle check- up taramaları her iki ülkede de bu bağlamda özel klinikler tarafından üstlenilmiş durumdadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta check-up paketlerinin içeriğidir. Full body check-up olarak sunulan paketlerde, basit bir kan ve idrar testi ile EKG dışında herhangi bir tetkik olmadığını üzülerek görüyoruz. Bu tetkikler, hastada mevcut olan ve oluşma riski yüksek bir kalp damar hastalığını veya kanseri tanımaya malesef yetmeyecektir.

Prof.Dr.Yelda Tayyareci: Medstar klinikte bu nedenle kadın ve erkeklere yönelik ayrı ayrı temel ve kapsamlı olmak üzere iki farklı check up içeriği hazırladık. Bunu yaparken temel check-up paketlerinde dahil detaylı kalp tetkiki imkanı veren Ekokardiyografi, gizli şeker testi dediğimiz insulin direnci testi, Türk toplumunda sık görülen bir hastalık olan guatra yönelik kan testi ve ultrasonografinin olmasına dikkat ettik. Böylece aslında temel bir check-up paketi ile birçok hastalığın taramasının mümkün olacağına ve hastalarımıza yüksek kalitede ve güvenilir bir sağlık taraması yapabileceğimize inanıyoruz. Yine 40 yaş sonrası yapılmasını daha çok önerdiğimiz kapsamlı check- up paketlerimizde , temel check-up tetkiklerine ek olarak detaylı kanser taraması testlerini ekledik.  Genel chek-up lar dışında tek başına kalp taramasına yönelik chek-up paketimiz ve çocukların sağlıklı büyümesi için genel tetkikleri içeren sağlık taramalarımız da mevcut. Halkimızın check-up icin Turkiye’ye gitmesine gerek kalmadan, burada yasadıkları ülkede sağlık taramalarını yapabilmelerine olanak tanidigimiz icin mutluyuz.

Randevu almak için tıklayınız

Medstar Clinic Ltd

0 203 355 0505 
106 Holly Park Road, Barnet, London, N11 3HB
www.medstar.app

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.