Öne Çıkanlar Djokovic Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir Nefes terapisti kamplar Oscar ödül törenind Hatice En İyi Britanya Yapımı Film Master visesi Murray Auchincloss Sivasspor

Bu haber kez okundu.

CHP anayasa değişikliğinin iptal için AYM'ye başvuracak

Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak başvurunun hazırlıklarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Levent Gök yapıyor. CHP kurmayları, düzenlemede yer alan milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi ve 550 milletvekilinin 600’e çıkartılması dışındaki bütün maddelerin Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerinin yer aldığı ilk dört maddeye aykırı olduğunu savunuyor. CHP başvurusunda her ne kadar sistem ‘cumhurbaşkanlığı’ öngörse de uygulamada ‘başkanlık’ sistemini getireceğini ve yapılanın bir rejim değişikliği olduğunu maddelerin neler getireceğini anlatarak savunacak. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Hürriyet’e özetle şunları söyledi: “Her şeyden önce içerik olarak baktığımızda ilk 4 maddenin ihlali söz konusu. Bu düzenleme ile demokratik Cumhuriyet ve hukuk devletini ortadan kaldırılıyor. Düzenlemeye baktığımızda kuvvetler ayrılığı kaldırılıp güçler tek bir elde toplanıyor, demokratik Cumhuriyet’i ve hukuk devletini ortadan kaldırıyor, yargı bağımsızlığı ortadan kaldıran bir sistem yaratılıyor.”

REFERANDUMA HAZIRLIK

Referandum miting ve toplantıları öncesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi ve 81 il başkanını toplayarak yürütülecek propagandanın ana hatlarını belirlemesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun ANAP, DYP gibi eski merkez sağ partilerin yöneticileriyle de görüşerek çalışmalara katılmasını isteyeceği öğrenildi.

KAMERA KAYITLARI DOSYADA

CHP, şekil yönünden yapacağı başvuruda yasama teklifi açısından ‘sakıncaları’ ve oylamada gündeme getirdiği gizli oy ihlallerini dosyaya koymaya hazırlanıyor. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında tartışmalara neden olan gizli oy ihlallerini kamerayla kayıt altına alan CHP, bu kayıtları ve görüşme tutanaklarını AYM’ye sunacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.