Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

CHP referandum sonuçları için AİHM'ye başvuracak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Referandum sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, sandıklardan "Hayır" çıktığını bütün dünyanın kabul ettiğini, sonucun meşru olmadığını belirtti.

YSK'nın mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayarak, yasalara aykırı karar verdiği değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, hukukun, kanunun, TBMM'nin iradesinin bir kenara atıldığını ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "O nedenle ben, YSK'da bu kararı verenlere 'çete' diyorum. Bir oluşum, grup bir araya gelir yasalara aykırı olarak karar verirler, onlara 'çete' denir bizim hukukumuzda. Benzer bir uygulamayı YSK kendisi yaptı. O nedenle ben, 'Hayır' çıktığına yüzde yüz eminim." diye konuştu.

"YSK bir seçimi iptal etti"

"Mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılmasının daha önceki seçimlerde de uygulandığı söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?" sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hiçbir tutarlılığı yok. Versinler hangi örneği veriyorlarsa, 2010'dan sonra yok. 2010 öncesi var, doğrudur. 2010'dan sonra yok. Kaldı ki YSK, mühürsüz oy pusulaları kullanıldı diye bir ilçedeki seçimi iptal etti ve o seçim yenilendi. Yani kendi aldıkları kararlara bile kendileri uymadılar." 

"Gelecek günlerde başvuruyu yapacağız"

Kılıçdaroğlu, "CHP olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaksınız. Beklentiniz nedir?" sorusuna, "Gayrimeşruluğun hukuki olarak onaylanmasını bekliyoruz. Gayrimeşru bir uygulama, yasalara aykırı. Çok açık." karşılığını verdi.

AİHM'nin önce yaptıkları başvurunun kendi konularına girip girmeyeceğine bakacağını anlatan Kılıçdaroğlu, bu konuda değişik kararlar bulduklarını, bir grup akademisyen ve uygulamacıyla çalışarak güzel bir dilekçe hazırladıklarını, gelecek günlerde başvuruyu yapacaklarını kaydetti.

"Çalışmalarına bugünden başladık"

"Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı sıfatını bir kenara bırakarak, cumhurbaşkanı adayı olmaya nasıl bakıyorsunuz? CHP'nin adayı ama genel başkanı değil" şeklindeki bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, 2019'a kadar uzun bir zaman olduğunu, partilerinin yetkili organları bulunduğunu anımsattı.

CHP Antalya Milletvekili ve eski genel başkan Deniz Baykal'ın "Eğer CHP Genel Başkanı olarak cumhurbaşkanlığına adaylığını koymuyorsa koltuktan insin, kurultay toplansın, yeni bir genel başkan seçilsin ve de o genel başkan yola devam etsin" şeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Baykal'ın açıklamalarını elbette saygıyla karşılarız ama bizi diğer partilerden ayıran temel bir özellik var, bizim yetkili kurullarımız var. Kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı, cumhurbaşkanı adayının hangi strateji ile belirleneceğini oturup kurullar konuşurlar, belirlerler. Biz bunun çalışmalarına bugünden başladık zaten." 

"Hiç kimse kendisini partinin üstünde görmemeli"

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar için disiplin sürecinin başlatılmasına ilişkin bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, şu açıklamaları yaptı:

"Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bizim partimizde bütün arkadaşlarım rahatlıkla düşüncelerini aktarırlar. Genel başkan dahil, herkesi eleştirebilirler. Parti Meclisi  toplantılarında olur, diğer toplantılarda olur, il başkanları toplantısında olur, belediye başkanları toplantısında olur. Bunları yaparız, bunlar bizim demokrasi geleneğimizde var. Ama hiç kimse kendisini, partinin üstünde görmemeli, hiç kimse eleştirinin dozunu öyle kalkıp kamuoyu önünde vermemeli, 'istediğim lafı söylerim' dememeli. Onu söyledim salı günü, 'partiyi kim yıpratırsa, kapının önüne koyacağım, nokta.' Bu kadar basit."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.