Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade

Bu haber kez okundu.

CHP'li milletvekiller Cumhuriyet Gazetesine giderek destek verdi

CHP'li vekiller ve gazeteciler demokrasi ve basın özgürlüğü adına Cumhuriyet'e destek için gazetede... 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Cumhuriyet Gazetesi'nin çok şehidi var

Cumhuriyet Gazetesi'nin misyonu ve görevi kurulduğu günden bugüne kadar demokrasi, hukuk devleti, özgürlükleri savunmak oldu. Darbelere karşı çıktı. Laik, demokratik hukuk devletini savundu.

Şeriata karşı baş kaldırdı ve bu çizgisinden dolayı bugüne kadar Cumhuriyet Gazetesi'nin çok şehidi var. Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok var. Cumhuriyet Gazetesi bugüne kadar şeriat özlemi içinde olan güçler tarafından hep hedefteydi. Bugüne kadar hedeften inmedi. Cumhuriyet Gazetesi'ne çıkmak demokrasiye, hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkmaktır. Aslında siyasi iktidarın bir gizli gündemi var.

15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminin ardına saklanarak darbe girişimini perdeleyerek kendisine muhalif olan laik, demokratik hukuk devletini isteyen gazetecileri, düşünürleri, yazarları, muhalifleri korkutma, sindirme operasyonudur. Gün birlik ve dayanışma günüdür. Faşizme karşı omuz omuza vermenin günüdür. Herkesi Cumhuriyet Gazetesi'nin önüne dayanışmaya davet ediyorum. 

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan:  Burada hukukun üstünlüğünü savunmak için bulunuyoruz

Darbe girişiminden beri CHP olarak hukukun üstünlüğünü her durumda savunmaya devam ediyoruz. Hukukun üstünlüğü demek hangi kesim hangi tür hukuk ihlali yaşıyorsa onun yanında olmak demektir. Biz bugün burada hukukun üstünlüğünü savunmak için bulunuyoruz.

Çünkü OHAL tamamen darbe girişimini adeta tamamlamak üzere kötüye kullanılıyor. KHK'lerle tüm yetki kötüye kullanılıyor. Buraya düzenlenen operasyon da bunun bir parçası. Cumhunriyet Gazetesi'ni herhangi bir terör örgütü ile ilintilendirmek aslında bu ülkenin yüzde 50’sini sindirme çabasının artık kırılma noktasıdır. Gün dayanışma günüdür.

Hepimizin burada toplanıp hukuka sahip çıkmamız gerekiyor. Yazarlarımızın, vakıf yöneticilerimizin hiçbir şekilde kötü muameleye uğramaması için, hukukun üstünlüğünün onlar için de uygulanması için sonuna kadar olayın takipçisi olacağız. Cumhuriyet Gazetesi Cumhuriyetin savunucusu olan en temel kurumdur. Yayınlandığı günden bu yana darbelerle mücadele etmiştir. Bu şekilde ilintilendirilmesi artık bu ülkede hiçbir muhalif sese tahammül olmadığının göstergesidir. Bülent Tezcan’a yapılan saldırı da bu bütünün bir parçasıdır. 

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: ‘Her dönem hedef oldu’

Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyetle eşdeğer, emanet bir gazetedir. Nadir Nadi’den günümüze gelen, her dönem darbelere karşı mücadele vermiş, gericiliğe karşı mücadele vermiş bir simgedir. Sonuna kadar mücadalesini vereceğiz. Keyfi davranışlara da müsade etmeyeceğiz. CHP olarak Genel Başkanımızla sabah görüştük, her türlü desteği vereceğiz. Destekle de yetinmeyeceğiz, kapanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız, bu keyfi bir yaklaşımdır. Hukukla ilgisi olan bir yaklaşım değildir. Daha önce İlhan Selçuk’u Ergenekon diye içeri attılar, bütün hedef yine Cumhuriyet idi, Cumhuriyet Gazetesiydi, laiklik değerleriydi. Her dönemde her türlü gericiliğin hedefi haline gelen bir gazete. Ama bütün baskılara karşın şimdiye kadar gazete devam etti, bundan sonra da devam edecek, biz her türlü desteği vereceğiz. Bu gazeteyi kapattırmayız.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak: Bunun karşısında dimdik durmak lazım

Türkiye’de bir diktatörya darbesi var ve toplumu bilgilendirecek, aydınlatacak herkesi toplarlayarak Türkiye’de önlerindeki tüm engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Toplumu aydınlatan Cumhuriyet gibi demokrat cepheyi yok etmeye çalışıyorlar. Eğer bir karikatürcüye kadar bu iş gelmişse Türkiye’nin nin vay haline. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bunun karşısında dimdik durmak lazım. 

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu: Darbecilerin yapmadığı eziyeti Cumhuriyet Gazetesi'ne reva görüyorlar

Cumhuriyet Gazetesi tarihi boyunca muhalif durduğu için her darbeyle ve darbeciyle başı belaya girdi. 12 Mart’ta ve 12 Eylül’de kapatıldı. Ama böyle gözaltı gazete basmak evleri aramak 15 Temmuz darbecilerine kısmetmiş. Bugün utanmazca ve yüzsüzce bir darbeyi engelledik diyorlar. Darbecilerin yapmadığı eziyeti veya yapamayacağı eziyeti Cumhuriyet Gazetesi’ne reva görüyorlar. Bunların Cumhuriyet’le derdi var. İsminde Cumhuriyet olan her kuruma karşı saldırıyorlar ve o kadar ahlaksızca saldırıyorlar ki. Bu gazetenin terör şehidi var. Bu gazete bütün darbelerde mağdur olmuş bir gazete. Bu gazeteye darbeci, terörist demek akla ziyandır, AKP zekasıyla bile bağdaşmaz.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: ‘AKP’nin darbesi ile karşı karşıyayız’

15 Temmuz darbe girişimini bütün Türkiye, siyasi partilerin tümü boşa çıkardı. Şimdi de AKP’nin darbesi ile karşı karşıyayız. 15 Temmuz’dan sonra her gün medyaya, akademi dünyasına, bütün özgürlük alanlarına yaygın ve sistematik baskı var. OHAL’in ilan edilmesiyle beraber devam etti, şimdi de en son önceki gün gazeteler kapatıldı, bugün de Cumhuriyet’e yapılanlar... Cumhuriyet yalnızca Cumhuriyet Gazetesi değil, Cumhuriyet’in sembollerinden bir tanesidir. Tam da Cumhuriyet Bayramı’nın arifesinde bunu yapmış olmaları çok manidardır. Cumhuriyet Gazetesi’nde amaç kayyuma teslim etmektir, çünkü yayın politikasını kendilerinin belirlemediği herhangi bir yayın kuruluşunu istemiyorlar. Yayın kurulu atayacaklar ve kendi istedikleri bir şekilde yayın yapmasını sağlayacaklar. Biz de buna izin vermemek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. 

HDP Milletvekili Garo Palyan: ‘12 Eylülle benzer dönem’

Nefes alma kanallarımız kesiliyor, basın kuruluşlarımızı ele geçirmeye çalışıyor, son nefes alma yerlerimizden birisi de Cumhuriyet. Buraya dönükte bir saldırı da söz konusu. Aydın Engin 12 Eylül’de de darbeciler tarafından gözaltına alınmıştı. 12 Eylül’de gözaltına alınanlar bugün yine gözaltına alınıyorlar. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan: Televizyonları kapatıyorlar, rektörlük seçimlerini iptal ediyorlar, gazetelere operasyon yürütüyorlar, bu artık belli ki bir darbe atmosferi içinde yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz.

‘Darbe atlatıldı’ sözleri, açıklamaları da geçersizdir. Darbe atlatılmamış demek ki... Zaten biz 16 Temmuz sabahı gidişatın böyle olacağından şüphe ediyorduk, darbe atlatılmış gibi gözükmekle beraber, darbenin bir de öncesi vardı. AKP’nin otoriter eğilimleri, yönelimleri vardı, açık şekilde ortaya çıkıyordu. HDP’lilerin dokunulmazlığını kaldırması da burada bir aşamaydı. Belli ki AKP iktidarı Ortadoğu’daki emellerine ulaşmaya çalışırken Türkiye’yi de bir baskı rejimi altında tutarak buraya ulaşacağını düşünüyor. Zor bir dönemdeyiz. Bütün demokratisi tarafında olanlar, bütün özgürlüklerin yanında olanların artık yayın yapmasının, sesini duyurmasının önünde çok büyük engeller çıkarılacağı belli oluyor. Muhalif basın çok açık susturuluyor. Binlerce gazeteci, öğretmen, devlet memuru işsiz. Gerçekten 12 Eylülle benzer koşullarda yaşadığımızı söylemek gayet mümkün. 

Gazetecilerden destek ziyareti

Gazeteci Celal Başlangıç ile Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, gazeteci Bülent Mumay, Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya’nın kızı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder da gazetemize destek ziyaretinde bulundu. Gazetemiz yazarı Ayşe Yıldırım ve diğer yöneticilerle görüşerek durum hakkında bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.