Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Vladimir Putin acun ılıcalı

Bu haber kez okundu.

Melih Gökçek, Dikmen'e çare buldu

Ankara'nın Dikmen vadisi için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yıllardır çözemediği Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi sorununu, vadiyi satarak çözmekte buldu.Yıllardır hak sahipleri ve gecekonducularla çözüme yanaşmadığı, yıkımlar nedeniyle zaman zaman silahlı çatışmanın yaşandığı Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Bölgesi’ndeki sorunu için Gökçek bölgedeki arsaları satarak çözüme kavuşturma yönünde.Yıkımlar nedeniyle zaman zaman silahlı çatışmaların da yaşandığı belediye ile kavgalı hak sahiplerinden kurtulurken belediyenin açıklarını da kapatacak.Satışla, yerel seçimlerden önceki yıl olan 2013’te belediye bütçesinde oluşan açıkların bir bölümünün de kapatılmasının planlandığı öğrenildi.

"Artık yıkacağız"
Seçimlerden önce her fırsatta tarih vererek “Artık yıkacağız, belediye ile anlaşma yapan hak sahipleri mağdur oluyor” diye konuşan Gökçek, Dikmen Vadisi’ndeki gecekonduların bulunduğu alanın bir bölümünü satmaya karar verdi.

9 parça arsa satılacak
Dikmen Vadisi’nde 9 parça arsa satılacak. Arsalardan biri “bölgesel ticaret alanı”, diğerleri ise konut alanı statüsünde. Bölgesel ticaret alanı olan arsanın büyüklüğü 6 bin 312 metrekare. Ancak konut alanları için belirlenen metrekare fiyatı, bölgesel ticaret alanı için de aynı tutularak 2 bin 800 TL olarak belirlendi. Başkentteki yapılaşma düşünüldüğünde kentin tam merkezinde kalan Dikmen Vadisi’ndeki satılık bölgenin büyüklüğü 234 bin 268 metrekare civarında. Bölgenin mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde bulunuyor. Satışı planlanan bu bölge için belediyenin belirlediği tahmini bedel ise 655 milyon 950 bin 400 TL olarak belirlendi.

691 bin 907 metrekare inşaat yapma hakkı tanınıyor
İhale 27 Kasım 2014 tarihinde, Belediye Encümeni tarafından belediye hizmet binasında yapılacak. İhale ile satışa sunulan arsalara verilen inşaat hakkı da dikkat çekiyor. Toplam yüzeyi 234 bin 268 metrekare olan arsaların üzerine yine toplam 691 bin 907 metrekare inşaat yapma hakkı tanınıyor. Gecekondu sahiplerini çıkarmak için daha önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bölge için “riskli alan” kararı alınmasına karşın inşaat yoğunluğunun yüksek tutulması sağlanan rantı da ortaya koyuyor. Satışa çıkarılan arsalarda, üzerine konut yapılacak olan 8’i için 679 bin 283 metrekare inşaat hakkı tanınıyor. Bu arsalar üzerine büyüklüğü 150 metrekare olan konutların yapılacağı varsayıldığında, başkentin en merkezi yerinde 4 bin 500 konutluk bir rant ortaya çıkıyor.

Müteahhitler gece kondu sahipleri ile karşı karşıya
Dikmen Vadisi’ndeki ihaleye girecek olan müteahhitler, aynı zamanda Gökçek’in yıllardır çözemediği sorunu da üstlenme isteğini ortaya koymuş olacaklar. Vadide bir kısmı tapu tahsis belgeli olmak üzere yüzlerce ailenin gecekondusu bulunuyor. Arsaları satın alacak olan müteahhitler, yıllardır belediye ile kavgalı olan 500’e yakın gecekondu sahibiyle karşı karşıya kalacak. Müteahhitler, aldıkları arsalar karşılığında kentsel dönüşüm bölgesi olan Dikmen Vadisi için yapılacak altyapı ve rekreasyon harcamalarına da ortak olacak. Müteahhitler bu miktarı belediyeye ödemedikleri sürece kendilerine inşaat ruhsat izni verilmeyecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.