Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri son haber ingiltere türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax

Bu haber kez okundu.

Mustafa Denizli'den Galatasaray-Fenerbahçe derbisi yorumu

Derbi şampiyonluk yarışını büyük ölçüde etkilemeyeceği için hazırlık dönemi sakin geçti. Milli maçların sonuçları da maçın havasına yansıdı. Bu akşam Galatasaray için Sneijder, oynarlarsa Pandev, Burak ve Bruma kilit oyuncular olabilir. Fenerbahçe için de Emre, Gökhan, Caner ve oynarsa Emenike skoru etkiler. Oyununun kaderini ise Melo ve Volkan tayin eder.

Kanatlarını iyi kullanan uçar

Sessiz sedasız geldi bu derbi? Bu iyi mi kötü mü?

‘Fırtına öncesi sessizlik’ diye bir tabir vardır ama bu sessiszilk, fırtına öncesi sessizliğe benzemiyor. Yani mutlaka derbinin kendi içinde yaşadığı heyecanlar vardır. Ancak insanlar, daha evvelki yaşadıklarından da ders çıkararak, sonunda ortamı, toplumu ve taraftarı germekten kaçınacak bir ruh haline sağduyuyla yaklaşmaya başladı.Sessizliğin bir diğer nedeni de henüz sezonun başı olması... Yani derbi sonucunun şampiyonluk yarışını büyük ölçüde etkilemeyecek olması nedeniyle daha sakin bir hazırlık ortamı geçiriliyor. Öncelikle genel ortamı etkileyen milli takım maçlarının sonuçların derbiye havasına da yansımış olabilir.

Sahada nasıl bir atmosfer oluşur?

Oluşabilecek üç sonucun da şampiyonluğu büyük ölçüde etkilemeyeceği bir derbi. Yarıştan herhangi birini düşürecek bir derbi değil. Kongre arefesinde; daha doğrusu bir belirsizlik hakim olduğu için, derbinin psikolojisi Galatasaray açısından daha önemli. Bütün bu sessizliği sahada değiştirip tansiyonu yükseltecek davranışlar olabilir mi, o konuda kesin bir şey söyleyemiyoruz. Yani bu sessizliği fırtınaya çevirebilecek hareketler tekrar gündeme gelir mi, bu biraz da o gün kadrolarda kimlerin görev yapacağına bağlı. Burada tek bir taraftar kitlesi var ve bu kitlenin davranışlarında büyük ölçüde derbide kimlerin görev alıp almayacağı da belirleyici olabilir.

Maçın kaderini hangi oyuncular belirler?

Derbinin terazisi olmaz. Gazete haberlerine göre iki takımda da sakatlıkları devam eden futbocular var. Bunların oynama şansları ne kadar olabilir? Oynayanlar da büyük bir ihtimalle ya “İğneyle oynadı” ya da “Büyük fedakârlıklar yaparak oynadı” diye sunulacaktır!

Kilit oyuncular kim olabilir? Sonradan oyana girecek isimler de olabilir. Galatasaray için Sneijder, oynarlarsa Pandev, Burak ve Bruma kilit oyuncular olabilir. Fenerbahçe için de Emre, Gökhan, Caner ve oynarsa Emenike, skoru etkiler. Oyununun kaderini de Melo ve Volkan belirler.

İçinde bulunduğu genel durum nedeniyle, Galatasaray’ın kazanmaya daha çok ihtiyacı var.

Galatasaray üçlü savunma oynar mı?

Galatasaray derbide üçlü savunma oynayamaz. Fenerbahçe de zor oynar. Prandelli, eğer Pandev ve Burak ikilisine görev verirse Fenerbahçe, ‘üçlü savunma’ yapabilir fakat bunun için onların da gerekli göbek savunmacısı yok. Egemen sakat, Bekir de cezalı. Yani Fenerbahçe, üçlü savunma yapacak isim bulamaz. Galatasaray da sistem olarak bunu yapamaz.

Bu derbide ne olmalı?

Görev yapacak futbolcular, derbide sonuçtan çok, insanlara biraz olsun futbol sevgisini geri getirecek ve oyunu güzelleştiren davranışlara önem vermeliler.

Bence birinci husus budur. Saha içinde birbirlerine dilini değil, elini uzatacak futbolculara ihtiyaç var...

Cüneyt Çakır derbiyi nasıl etkiler?

Maçın hakemi Cüneyt Çakır derbiyi etkilemez. Derbiyi, futbolcuların davranış biçimleri ve performansları etkiler.

Derbide galibiyetin anahtarı sizce nedir?

Fenerbahçe’nin en etkili hücum yönleri olarak, Caner ve Gökhan’ın oyuna katılım alanları Fenerbahçe için ne kadar etkiliyse Galatasaray için de o kadar etkili olarak kullanılacak alan olarak düşünülebilir. Yani kadro yapılarına baktığımız zaman, oyunun sonucunu kenar bölgeleri daha etkili kullanacak oyuncular belirleyecek. Fenerbahçe’nin bilinenleri bunlar: Caner ve Gökhan’ın kanattan getireceği toplar ile Emre veya Diego’nun göbekten getireceği toplar...Bu oyunun sıkışacağı alan, orta saha. Dolayısyla kenar toplarının büyük önem kazanddığı bir derbi olacak. Görüntü olarak durum bu. Şu anda Fenerbahçe, burada daha avantajlı gözüyor olsa da Glatasaray’ın bu bölgeleri kendi lehine çevirebilme fırsatı da aynı ölçüde mevcut. Ama bu fırsatı, Galatasaray’ın kullanacağı tercihlerle, ortaya koyup koyamayacağı önemli

Kaynak: Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.