Öne Çıkanlar londra Cumhuriyet Bayramı balosu avrupa Virgin Sport SunExpress Avrupa Ece Dağıstan A. Dilek Aydın KKTC Bulaşıcı redstone Kahramanmaraş UK londra

Bu haber kez okundu.

Nobel fizik ödüllerinin sahibi Japon bilim adamları

Bilgisayar ve akıllı telefonların ekranlarında kullanılan ve kısaca “LED ışıkları'' olarak bilinen ‘ışık yayan diyotları' bulan üç Japon bilim insanı, Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Sözünü ettiğimiz ödülün sahipleri; Prof. Dr. Isamu Akasaki, Prof. Dr. Hiroshi Amano ve Prof. Dr. Shuji Nakamura…

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin yaptığı açıklamada, buluşun 20 yaşında olduğunu ancak günümüzde tamamen yeni bir madde olan ve herkesin istifade ettiği beyaz ışığın bulunmasına katkı sağladığı belirtildi. 

Nobel Komitesi ise ödülü kazanan bilim insanları için 'herkesin başarısız olduğu bir şeyi başardılar' ifadelerine yer verdi. 85 yaşındaki Japon bilim insanı Isamu Akasaki, ülkesindeki Meijo Üniversitesi'nde, 54 yaşındaki Hiroshi Amano Nagoya Üniversitesi'nde, 60 yaşındaki Shuj Nakamura ise Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışıyor. 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,1 milyon dolar) ödülün sahibi olacak bilim adamlarının buluşu, günümüzde birçok elektronik cihazda kullanılıyor ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemlerine imkan sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Nobel Fizik Ödülü, büyük patlamanın akabinde maddenin oluşumunu izah eden Higgs parçacığını buldukları için İngiliz Bilim İnsanı Peter Higgs ve Belçikalı meslektaşı Francois Englert'e verilmişti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.