Öne Çıkanlar londra avrupa SunExpress Avrupa Cumhuriyet Bayramı balosu Virgin Sport ingiltere Ece Dağıstan A. Dilek Aydın İngiltere Ruanda Canan Aktaş

Bu haber kez okundu.

AP'nin Türkiye için sunduğu o teklif bugün oylanacak

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) salı günü üstünde uzlaştığı Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması teklifi, bugün oylanacak. Türkiye ile yeni fasıl açılmaması öngörülen tasarı, Türkiye saatiyle 14.15'ten itibaren oylanacak. Bugün alınacak karar bağlayıcı değil, AB liderlerine tavsiye niteliği taşıyor. Ancak Aralık ayında toplanacak olan AB liderleri, AP tarafından alınan bu kararı dikkate alacak.

Türkiye rest çekti

Türkiye, AP'nin vereceği kararın bir hükmü olmayacağını dün en yetkili ağızdan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle ilan etti. Erdoğan, dün İstanbul'da yaptığı konuşmada, "Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Avrupa Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir" dedi. Avrupalı parlamenterler, 2004'teki oylamada 'Evet' pankartları açmıştı.

Mogherini: İki taraf da kaybedecek

AP'nin salı günkü oturumunda konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, idama ilişkin düzenlemenin Ankara'yı Avrupa'dan koparacağı uyarısında bulunmuş ve "Eğer üyelik süreci sona ererse, iki tarafın da kendisini kaybet-kaybet senaryosu içinde bulabileceğini sanıyorum" demişti. Salı günkü oturumda başta AP Türkiye Raportörü Hollandalı Parlamenter Kati Piri olmak üzere, Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller ayrı ayrı söz alıp müzakerelerin durdurulmasını istemişti.Avrupalı parlamenterler, özellikle Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarını eleştirdi ve Ankara'ya güçlü bir sinyal verilmesini talep etti.

Alman gazetesi: Somut olarak bir hiç... Doğruya doğru!

Alman Neues Deutschland gazetesi, bugün yapılacak oylamayı sayfalarına taşıdı. Gazete, "Avrupa Parlamentosu'ndaki çoğunluğu oluşturan grupların liderlerinin aklına eğer çok daha parlak bir düşünce gelmezse Strasbourg, AB-Türkiye ilişkilerini sonlandırma değil, sadece 'dondurma' kararı alacak. Bu ise somut olarak bir 'hiç' anlamına gelecek, bir uyarı olmayacak. Erdoğan zaten AP'nin kararını ‘hiçbir kıymeti yok' diye niteledi. Doğruya doğru!" diye yazdı. 1960'larda başlayan Türkiye-AB ilişkileri, 2005 yılında üyelik müzakerelerinin resmen başlamasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı. Bugüne kadar müzakere fasıllarından yalnızca biri tamamlanabildi, birçok başlık halihazırda açık durumda ancak uzun süredir kaydadeğer bir ilerleme yok.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.