Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Cate Blanchett Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Penny Mordaunt Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu

Bu haber kez okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk siyasetini eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün ölümünün 76.Yıl dönümü nedeniyle dün düzenlenen törende tarih içinde çok sayıda Atatürk'ün üretildiğini ve farklı Atatürkçülük yorumları ile şahsi manevisinin yıpratıldığını söyleyerek Türk siyasetini sert bir dille eleştirdi.

“GAZİ MUSTAFA KEMAL ŞABLONLARINDAN KURTULMALI”
Yeni neslin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir lider olarak anlayabilmesi, okuyabilmesi ve öğrenebilmesinin en büyük arzularından biri olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan “ Gazi Mustafa Kemal Şablonlarından kurtulmalı” dedi. Bunun içinde gelecek nesle Atatürk’ün de bir istismar aracı olmaktan çıkarılıp, asker, Başkomutan, Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı, en önemlisi de milli irade aşığı bir lider olarak öğretileceğini söyledi.
Siyaset bilimci ve Türk Sosyolog Doğu Ergil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuşmalarını ve Yeni Türkiye’de Atatürk’ün nasıl anlatılacağını AjansHaber’e değerlendirdi;

“ATATÜRK’Ü KIYAFETLERİYLE BİLE SİMGELEŞTİRDİLER”
Atatürk hep siyasal iktidarların kendi politikalarını meşrulaştırmak için yararlandıkları bir simge olduğunu söyleyen Ergil “Şimdi değil en başından beri böyleydi. Birkaç Atatürkçülük vardır. Her biri Atatürk’ü farklı siyasetleriyle gösterirler. Biri kalpaklı mareşal üniformasıyla, biri frakıyla gösterir. Her biri kendi ideolojileri doğrultusunda Atatürk’ü sadece fikirleriyle değil aynı zamanda kıyafetleriyle bile simgeleştirmişlerdir.” dedi.

“RESMİ OLARAK ÖĞRETİLİRSE YİNE İDEOLOJİK OLUR”
Atatürk’ün istismarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ergil “Atatürk’ün siyasi istismarının önüne geçmek için önce Atatürk’ü sevmek ve anlamak lazım. Atatürk’ü kimse resmi olarak, devlet eliyle tanıtmaya falan kalkmasın. Atatürk’ün yaptıkları söyledikleri, kendisine atfedilen yazıları öğrensin insanlar ve kendileri bir yorum çıkarsınlar. Yoksa resmi olarak Atatürk öğretilirse gene ideolojik olur. O günkü iktidarın Atatürk’ten ne anladığı ve milletinde ne anlaması gerektiği gibi bir emrivaki ile karşılaşırız. Resmi bir Atatürk olmasın millet kendisi karar versin. “ ifadelerini kullandı.

kaynak: Ajans haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.