Öne Çıkanlar İngilterede sigara kktc sigarasız nesil sigara yasagı hayat boyu sigara İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt Türkmenköy londra Türkmenköy FC KKTCde Türkmenköy Uzayın şairi

Bu haber kez okundu.

İmamoğlu, Allah, bu ülkeyi yönetenlere Hacı Bektaş terbiyesi versin

Hüseyin Doğan Ahioğlu Avrupa Haber Ajansı (AVA) – Hacıbektaş/TÜRKİYE Halk arasında Hacıbektaş Şenlikleri olarak da adlandırılan 56. Ulusal, 30. Uluslararası Hünkar Hacıbektaş Veli’yi Anma Kültür ve Sanat Haftası Etkinlikleri 16-17-17 Ağustos Tarihleri Arasında Kırşehir’in Hacıbektaş İlçesinde düzenlenen bir seri kültürel etkinliklerle gerçekleştirildi.


16 Ağusos günü sabah saat 9.00 Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altınok ve ilçe mülki amirlerin Atatürk anıtına çelenk sunma ve Dergah ziyaretleri ile başladı.

Hacıbektaş Yeni Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Yazarımız Hüseyin Doğan’a Hacıbektaş Kültür Haftası etkinlikler münasebetiyle özel konuştu

Hacıbektaş Belediye Başkanlığı görevini 30 mart 2019 tarihinde yapılan yerel yöneticiler seçiminde yine CHP li olan eski başkan Ali Rıza Selmanpakoğlundan devralan Arif Yoldaş Altınok törenlerin ilk günü gazetemiz yazarlarından Hüseyin Doğan’ı makamında kabul etti. Çiçeği burnunda genç Türkiyede 30 Mart Belediyeler ve Yerel idareler seçimininden sonra yeni bir dönemin başladığını. Bu dönemde Türkiyenin 3 Büyük şehrinde ve kültürel ve ekonokmik ağırlığı olan diğer bazı merkezlerde önemli sayıda Beldiye Başkanlığı kazanan CHP’li Başkanlarının çağdaş, şeffaf ve adil yönetimi halkın uzun yıllardır özlemini çektiği katılımcı yönetimi gerçekleştireceklerini söyledi. Bu vesile ile İngilterede yaşayan can yurttaşları en az senede bir kez Hacıbektaş’a davet eden Altıok, sevgi, ve adalet sembolü Hacıbektaş diyarında tüm gürbetci canlara selam ve en iyi dileklerimi sunuyorum diyerek törenleri izleyen gazetemize Avrupaya teşekkür etti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hacıbektaş’ta coşkuyla karşılandı.

İmamoğlu: Allah, bu ülkeyi yönetenlere 'Hacı Bektaş terbiyesi' versin

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hacıbektaş’ta coşkuyla karşılandı. Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret eden İmamoğlu, duasını ettikten sonra belediye binasına gitmek istedi. Yaklaşık 300 metrelik yolu yoğun ilgiden dolayı yaklaşık 1 saatte alabilen İmamoğlu, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a ilçeye yardım sözü verdi.

Çilehane bölgdsindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezindee yapılan Etkinliklerin ilk günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Turizm ve Kültür Bakanı, CHP’li birçok Belediyi Başkanları, Yurt genelindeki birçok Alevi-Bektaşi dernek ve vakfların yöneticileri Türkiyenin değişik bölgelerinde gelen yurtdaşlar ve Hacıbektaş ilçesinin halkı katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Hacıbektaş Kadınlar Korosunun verdiği mini konseri takiben Kültür Bakanlaığı Semah Topluluğunun Semah gösterileri takip etti

Kültür ve Sanat etkinlikleri Sabahattin Akkiraz, Dertli Divani, Kazım Kalaycı Mustafa Özarslan, Grup Çığ, Tolga Sağ, Erdal Erzinncan, Arİf Sağ gibi tanınmış bir çok sanatcıların katılımı ile gece konserleri verildi.

Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerine katılan vatandaşlar, ilçede kutsal sayılan mekanlarıda ziyaret ettiler. Hacıbeektaş Veli Külliyesinin giriş kapısında aslanlı çeşmeden menfur Kerbela saldırısında Şehidi İmam Hüseyin ve 72 şehit’in ruhlarına kana kana su içerek başlayan katılımcılar, külliye içinde oluşturulan, Müze, Aş evi ve ‘Pir evi’ olarak adlandırılan Hacı Bektaş Velinin yetişdirdiği alimlerin kabirlerini ziyaret ettiler. Hacı Bektaş Velinin türbesinin bulunduğu alana saygı amacıyla kapıları öperek girenler burada dualar ettiler.

Külliye’ye yaklaşık 1 km.mesafede bulunan Çilehane bölgesini ziyaret edenler ise “dilek” alanında yerden topladıkları beş’erli taşları üst üste koyarak dilekler tuttular. Aynı alanda bulunan ve Hacı Bektaş Veli’nin inzivaya çekilerek ibadet ettiği mağarayı ziyaret eden vatandaşlar ise burada günahı olanların geçemeyeceklerine inanılan “delikli taş” tan geçmeye çalıştılar. Bunların içinde bir kısımları delikli taşın dışında bulunan yakınları tarafından yardım edilerek yukarı doğru çıkartıldılar. Alevi-Bektaşi inancına göre delikli taştan geçemeyenler adak kurban keserek yoksullara dağıtmaları gerekir.

Törenin son gününde, yerleşik halk ve ziyaretcilerin katılımlarıyla Hacıbektaş ilçesinin çevresindeki bağlık alanlarda doğa yürüyüşü yapılda Hacı Bektaş Veli Müzesi 1. Avlu Alevi Örgütlerinin düzenediği Cem töreni gerçekleştirildi.

Hacıbektaş şenliklerinde en çok ziyaret edilen yerlerde biriside Merhum Mahzuni Şerif’in mezarı oldu.

HACIBEKTAŞ VELİ KİMDİR

Büyük Türk düşünürü ve ozanı, gönül adamı Hacı Bektaş Veli, XIII. yüzyılda yaşamış ulu bir Türk-İslam mutasavvıfıdır.

Kurduğu Bektaşilik tarikatı, daha sonraki yıllarda halifeleri tarafından devam ettirilmiş ve Yeniçeri Ocağı‘nın düşünce temelini oluşturmuştur. Alevi bir tarikat olan Bektaşiliğin, devşirmelerden olan Yeniçeriler arasında yayılmasında, İslamı kolay ve evrensel bir hale getirmesinde etkisi vardır. Hümanist esaslı bir öğretidir. Öğretinin odağında “insan” bulunur. Bektaşilik Türk dünyasınıelâyetnâme adlı eserede Hacı Bektaşi Velî’nin, sık sık Kırşehiri ve Ahi Evranı ziyareti onunla sohbetlerini anlatır. Bektaşîliğin bütün İs­lâm Öncesi yerel kültleri de kendi bünyesi içinde özümseyerek bağdaştırıcı bir yapı ortaya koyarak kendini Anadolu Türk heterodoksisinin temeline yerleştirebilmiş olması da ayrıca dikkat çekicidir. İşte bu bağdaştırmacı kültün teşekkülü, aynı zamanda menkabevî yahut mitolojik Hacı Bektaş-ı Velî’yi sahneye çıkarta­rak hem Bektaşiliğin hem de Alevîliğin merkezine oturtmuştur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.