Öne Çıkanlar londra avrupa SunExpress Avrupa Cumhuriyet Bayramı balosu Virgin Sport ingiltere Ece Dağıstan A. Dilek Aydın İngiltere Ruanda Canan Aktaş

Bu haber kez okundu.

İşte "cinsel istismar" önergesinden vazgeçilme nedeni

Türkiye'nin gündemine oturan ve büyük tartışma yaratan AK Parti'nin cinsel istismar önergesi, dün komisyona geri çekildi, ardından rafa kaldırıldı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, çok tartışılan tasarının geri çekilme sürecini yazdı.İşte o yazıdan bir kısım:"AK Partili kadın milletvekilleri teklifin kendilerinden habersiz getirildiğini belirterek harekete geçti. O sırada Özbekistan'da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaşıp, rahatsızlıklarını ilettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan'dan verdiği ilk talimat, "Uzlaşmayı sağlayın" oldu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En geniş mutabakat sağlanmadan" düzenlemenin çıkarılmasına sıcak bakmadı. AK Parti cephesinde ise bir kafa karışıklığı yaşanmadı değil.

BAŞBAKAN YILDIRIM, İLK AÇIKLAMASINDA TEKLİFİN ARKASINDAYDI

Düzenlemenin geneli hakkında bilgi sahibi olan Başbakan Binali Yıldırım, ilk açıklamasında teklifin arkasında durmuştu. Başbakan Binali Yıldırım'ın kadın milletvekilleri ile yaptığı toplantıda ve Bakanlar Kurulu'nda genel eğilim, eleştiriler dikkate alınarak teklifin yasalaştırılmasıydı.Hem kadın milletvekillerinin toplantısında hem de Bakanlar Kurulu'nda teklifin geri çekilmesini savunanlar oldu, ancak azınlıkta kaldılar.

ELİTAŞ, DÜZENLEMENİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ

Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, muhalefetle uzlaşma arayışındaydı, CHP ve MHP grup başkanvekillerini arayarak önerilerini sordu. Muhalefet teklifte bulunmak yerine düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

ERDOĞAN'DAN 'MUTABAKAT' MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akşam saatlerinde, "Geniş mutabakat olursa yasalaştırın" mesajı geldi.En kritik an ise üç bakanın çalışmalarını tamamlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdikleri andı.Parlamento ile ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya gece geç saatlere kadar çalıştılar. Bu arada AK Parti'nin hukukçu milletvekilleri de aranarak, önerileri istendi. Saat 24.00'e doğru teklife son şekli verildi. Düzenlemede iki değişiklik yapıldı. 14 taban yaşının getirilmesi ve başka biriyle evliyken cinsel istismarda bulunanların düzenlemeden yararlanmaması hükmü eklendi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi gece yarısı yeni düzenleme kendisine sunulduğunda, 'uzlaşma' boyutunun eksik kaldığını söyledi. "Mecelle kaidesidir. Usul esastan önce gelir" dedi.Teklif metninden ziyade, muhalefet partileri ve kadın örgütlerinden gelen tepkileri dikkate aldı.

ERDOĞAN: GERİ ÇEKİN

Erdoğan, Anadolu Ajansı'na açıklama yapmadan önce AK Parti kurmaylarına, "Toplumda paydaşlarla daha geniş mutabakat sağlanması" için tasarının komisyona çekilmesi mesajı geldi.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise sıcağı sıcağına şu değerlendirmeyi yaptı: "AK Parti olarak toplumun sesini dikkate alan bir partiyiz. 14 yıldır milletimize ne dediysek onu yaptık. Gücümüzü de buradan alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın uyarısı ve milletten gelen tepkiler ve toplumsal konsensüs sağlanamaması nedeniyle bu düzenlemeyi geri çektik."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.