Öne Çıkanlar Pandemiye ingiltere Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri

Bu haber kez okundu.

Soma faciasının gerçekleştiği maden tekrar açılıyor

Facianın ardından olayın meydana geldiği maden ocağı dahil olmak üzere Soma'daki üç maden ocağı Atabacası, Işıklar, Eynez gerekli iş sağlığı ve güvenliği şartlarını taşımadığı gerekçesi ile kapatılan Soma Kömür İşletmeleri'nin 4. ayakta kısmi üretim izni verilen ışıklar maden ocağında 30 metrelik üretim izni geçen Cuma günü tamamlanmış, şirket faaliyetlerini durdurmuştu. Müfettişlerce üretim izni verilen alanı tamamlanan madende yaklaşık 2 bin işçisine izin veren şirket tam kapasite üretime geçebilmek için hazırlıklarını tamamlayıp müfettişlere üretim izni için denetim davetinde bulundu.

GECE SAATLERİNE KADAR İNCELEME YAPTILAR

İzine çıkarılan işçilerin, konuya tepki göstermesi üzerine şirketten yapılan açıklamada, müfettişlerin tespit ettiği eksikliklerin giderildiği ve gerekli onayın beklendiği, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. olarak hiçbir iş yerini kapatma, devir etme ve satılmasına yönelik kararları olmadığı ifade edildi. Bu gelişmelerin ardından şirkete bağlı işçiler, maden ocağının kapatılmasına tepki gösterdi. İşlerini kaybetmek istemediklerini dile getiren işçiler, Kaymakamlık önünde toplanıp, kendilerine açıklama yapılmasını istedi. İşçilerle konuşan Kaymakam Bahattin Atçı, incelemelerin tamamlanmasının ardından madenle ilgili açıklama yapılacağını söyledi.Bu görüşmeler sırasında da bir yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu nezdinde de ilçedeki yöneticiler girişimlerde bulundu. Diğer yandan eksiklikleri tamamlayan şirket yöneticileri dilekçesini elden İzmir'deki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne iletti. Çabaların sonuç vermesi üzerine, bu hafta içerisinde belirleyecekleri bir gün ocağa girmeyi planlayan müfettişler, hemen yola çıkarıldı. Dün akşam saatlerinde maden ocağının bulunduğu alana giren müfettişlerin incelemeleri saat 22.30'a kadar sürdü. Gerekli incelemeleri tamamlayan müfettişler, kararlarını bugün açıkladı.Müfettişler, Işıklar maden ocağının kalan bölümlerinde de kömür üretimi yapılmasına izin verdi. Ocaktaki faaliyetin yarından itibaren tekrar başlayacağını açıkladı.

"KARARDAN HERKES MEMNUN"

Kaymakam Bahattin Atçı, madenlerin kapatılma tartışmasından işçiler ve esnafın tedirgin olduğunu, yapılan yoğun çalışma ve incelemeler sonunda da madende iş güvenliği şartlarının yerine getirildiğini söyledi.Madenin yeniden açılmasına karar verildiğini, karardan herkesin memnun olduğunu anlatan Atçı, şunları söyledi: "Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) görevlileri Işıklar ocağında üretimin başlamasında olumlu bir rapor vermiştir. Ancak İş Güvenliği Müfettişlerinin raporu yoktu. Eksiklikler tespit edilmişti. Ancak firmada nihayetinde eksiklikleri geçen hafta itibariyle giderdiğini ifade etti. Cuma günü görüşmelerimiz olmuştu. Pazartesi günü eksikliklerin giderildiklerini dilekçe ile başvurularını hazırladılar ve İzmir'e götürüp, öğleden sonra müfettişlerimiz gelerek saat 22.00'ye kadar bir çalışma yaptılar. Bizde takip ettik. Neticede bugün saat 13.00 gibi raporlarını yazacaklarını belirttiler. Rapor Valilikten bize gelecek bizde tebliğ edeceğiz. Ancak ben Teftiş Kurulu Başkanımızla görüştüm. Raporun olumlu olduğunu ve bize intikal ettiği saatten itibaren üretim izni çıktı. Işıklar ocağında sizler işinize döneceksiniz. Burada herhangi bir sıkıntı olmadığı ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı, İş Güvenliği Müfettişlerinin tespit ettiği, çalışma koşullarını riske edebilecek eksikliklerin hepsinin giderildiğini bu şekilde tespit edildiğini dolayısıyla da burada yeniden bir faaliyetin başlayacağını tabi bir kaç gün firma sizlere işe gelmeyin demişti. Ancak yarından itibaren çalışma başlayacak Işıklar ocağında bir kaç gündür işe gitmeyen işçilerimizin de yevmiyeleri de herhangi bir kesinti olmayacak. Özellikle bu konuda firmadaki görevlilerle konuşarak bir sıkıntı olmayacağını" söyledi.

EYNEZ VE ATABACASI'NDA DA AYNI PROSEDÜR İŞLEYECEK

Kaymakam Atçı, facianın yaşandığı Eynez ocağı ile şirketin diğer ocağı olan Atabacası'nda tamirat işlerinin devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Işıklar bir eşiktir bu eşik aşılmış oldu, diğerlerinde de devam edecek. Her iki ocakta üretime geçilmek isteniyorsa aynı prosedür işleyecek. Hem MİGEM hem çalışma bakanlığı müfettişlerince kontrol edilecek. Eksiklik olmadığı veya tespit edilen eksiklerin giderildiği ortaya çıkarsa da oralarda da güvenli bir ortam oluşturulduğu tespit edildiğinde üretime geçilebilecek. Tabi ki bunun biz devam etmesini arzu ediyoruz. Sizlerin uygun çalışma koşullarında çalışmanızı arzu ediyoruz. Dolayısıyla da bu denetimlerin bundan sonrada herhangi bir eksiklik aksama veya herhangi bir riskli durum tespit edildiğinde bunların mutlaka yetkililerimizce tespit edilerek bunlar giderilecektir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.