Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

Susurluk Şeker Fabrikası faaliyete geçti

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayii İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı yaptığı açıklamada, Türk Şeker Fabrikaları bünyesindeki en devasa iki tesisten biri olan Susurluk Şeker Fabrikası'nın, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale çiftçisi olduğu kadar bölge esnafı ve hayvan yetiştiricileri için de devasa önemi bulunduğunu dedi.
HAMMADDE EKSİKLİĞİ NEDENİYLE ÇARKLAR DURMUŞTU
Temeli, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 1954 yılında atılan ve açılışını 1955'te Başbakan Adnan Menderes'in yaptığı tesisin, bundan önceki üç kampanya dönemini sessiz geçirdiğini belirten Karadayı, "2010'da 248 bin ton pancar işledik. Bunun ardından olmamış madde eksikliği nedeniyle çarklar durdu ve bölgede üretilen pancarlar ırak fabrikalarda işlendi" diye söyledi.Karadayı, 10 Ekim'de başladıkları pancar alım kampanyasıyla tesiste çarkların 4 sene sonra yine dönmeye başladığını dile getirdi. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Manisa bölgesinde bu devre yaklaşık 230 bin ton şeker pancarı üretildiğini anlatan Karadayı, "140 bin ton Konya'daki Ilgın Şeker Fabrikası, 40 bin ton da Alpullu'daki tesisten istikbal. Toplam 410 bin ton şeker pancarını iki ay gibi bir sürede işleyeceğiz. Fabrikanın yine hizmete girmesinde destek veren siyasilerimize, umumi müdürlerimize ve çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çok mutluyuz, fabrikada özlediğimiz şeker kokusuna yine kavuştuk" diye söyledi.
FABRİKANIN KATMA DEĞERİ
Tesisteki üretimden, hayvan yemi olarak kullanılan 120 bin ton civarında küspe çıkacağını bildiren Karadayı, 410 bin pancar, 50 bin ton şeker, 120 bin ton küspe ve kömür, kireç gibi taşınanlarla yaklaşık 700 bin tonluk bir yükü vatanın dört bir yanından nakliyecilerin çekeceğini belirtti.
KÜSPENİN HAYVANCILIK İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Sadece nakliyecilerin değil, hayvancılıkla uğraşanlarla esnafın da kazanacağını söyleyen Karadayı, şunları kaydetti:"120 bin ton küspe, hayvancılıkta maliyetleri düşürecek. Bugün küspe, en ucuz hayvan yemidir. Hayvancılıkta ve al et üretiminde ilk sıralarda gelen Balıkesir'de üreticilerimiz, küspeyi uzaklarda aramayacak.
PANCAR PİYASAYI ŞEKİLLENDİRECEK
Şeker ve küspeden elde edilen gelirlerle fabrikadan piyasaya milyonlarca liralık bir nakit akışnın  olacağını belirten  Karadayı sözlerine şöyle devam etti:"Bu nakit, esnafta alışverişi artıracak, piyasayı hareketlendirecek. Bu sene kampanyada 236 arkadaşımız taşeron firmalar aracılığıyla iş başı yaptı. Bunları birçoğu 18-20 yaş aralığında ve ilk kez sigortalı oldular. Bu gençler en az üç ay ailelerine yük olmayacak. Bu fabrika, bölgede yaklaşık 150 milyon dolarlık bir katma kıymet oluşturacak. Fabrikaya günde vasat 8 bin ton pancar getiriliyor ve bunun tamamına yakını işleniyor. 700'ün üzerinde amele ve memur, tam kapasiteyle çalışıyor. Pancarın şekere dönmesi yaklaşık 1,5 gün civarı. Alınan mahsul yıkanıyor, depolanıyor, kesiliyor, temizleniyor, sonra içindeki şeker alınıyor. Posası, şerbeti ayrılıyor. Çeşitli işlemlerden sonra mamul elde ediliyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.