Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Pandemiye ULEZ

Bu haber kez okundu.

TEOG Nakil İşlemleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey

1- Nakil İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?

TEOG nakil dönemi 25-28 Ağustos tarihleri arasında. Bu tarihlerde mesai saatleri içinde nakil yaptırmak isteyen öğrenciler ve veliler kurumlarına başvuru yaparak nakil işlemlerini yürütebilir. Nakil işlemleri 29 Ağustos tarihinden saat 19:00'da yapılacak ve tamamlanacak. Daha sonra haftalık periyotlar halinde nakil işlemleri devam edecek. 

2-Lise Nakil Nasıl Yapılır?

Nakil yapılması için öğrencinin öncelikle 9. sınıf veya lise hazırlık sınıfına kesin kaydını yaptırmış olması gerekiyor. Kurumunda kesin kaydı bulunan öğrencinin açık bulunan ve gitmek istediği başka bir kontenjana kayıt yaptırması mümkün olacak. Başka okullara nakil yapılırken taban puanı sınırlaması olmayacak. Yani okula herkes başvuru yapabilecek. Başvuru yapanlar arasındaki en yüksek puanlıdan başlamak üzere yapılan sıralama ve kontenjana göre kayıtlar alınacak. Yerleştirmeye yönelik talepler öğrenci velisi tarafından yapılacak. 

3- Nakil İşlemlerinin Sonuçları Nereden Öğrenilecek?

Nakil işlemlerinin sonuçları e okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden açıklanacak. Öğrencinin nakil için başvurduğu okula yerleşip yerleşmediğini sisteme girerek öğrenmesi gerekecek. 

4- Özel okula kayıt yaptırmak isteyenler ne yapacak?

MEB tarafından otomatik sistemle bir devlet okuluna yerleştirilen ancak özel okula nakil yaptırmak isteyen öğrenci ve veliler kaydı otomatik olarak yapılan okul müdürlüğüne başvuruda bulunup bir dilekçe yazarak özel okula geçiş talebinde bulunacak. Nakil işleminizi bundan sonra bu okul yürütecek. Kayıt yaptırılmak istenen özel okula nakil için yazı gönderilecek ve böylece nakil işleminiz tamamlanmış olacak. 

5- Nakillerde TEOG puanının önemi nedir?

Nakillerde aslında TEOG puanının hiçbir önemi yok. Öğrenci kontenjan varsa ve başvuru sayısı kontenjanı karşılıyorsa puanlarına bakılmaksızın istediği okula nakil yaptırabilir. Ancak başvuru sayısı kontenjandan fazlaysa TEOG puanı etkili olacaktır. TEOG puanı en yüksek olan başvuru yapan öğrenci okula birinci sıradan yerleşecek, daha sonra kaç kontenjan açılmışsa alımlar yine bu sıralamayı takip ederek yapılacaktır. Yani puanınızın düşük veya yüksek olması sadece kontenjan yetersizliği durumunda işinize yarayacaktır. Bunun dışında zaten liselere nakil yaptırırken lise taban puanlarına göre alımlar yapılmamaktadır.

6- İlk başvurmanın bir avantajı var mı?

Nakil işlemlerinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk veya son başvurmanın hiçbir yararı veya zararı yoktur. Zaten alımlarda puana göre işlem yapılacağı için hiçbir şekilde ilk veya son başvurmak kişiye avantaj veya dezavantaj sağlamayacaktır. Önemli olan başvuru sırası değil başvuru puanıdır.

7- Puanımdan yüksek bir okula yerleşebilir miyim? 

Sistemin değişik bir özelliği ve cevabımız evet. Eğer kontenjan açığı fazlaysa ve başvuru sayısı yeterli değilse, küçük bir ihtimal dahilinde sizin kendi puanınızdan yüksek bir puanlı okula yerleşme ihtimaliniz bulunmaktadır. Konuyu şöyle özetleyelim. Mesela siz 250 puan almış bir öğrenci olarak 350 puanlık bir okula nakil işleminde bulunmak istiyorsunuz. Okulun kontenjanı 15, başvuru sayısı 14. O zaman siz kendi puanınızdan 100 puan daha yukarıda olan bu okula kayıt yaptırabilirsiniz. Eğer okulun kontenjanı 15, başvuru sayısı 15'in üzerindeyse başvuranları puanları önemli olacaktır. Başvuru yapan kişiler arasında puanınız yüksekse bu okula yerleşme ihtimaliniz yine bulunmaktadır. 

8- Kaç okula başvuru hakkım var?

Nakil işlemleri 25 Ağustos tarihinde başlayacak ve her hafta belirlenen tarihlerde yapılacak. Yani nakiller tek bir sefer değil okulların başlayıp üstünden bir hafta geçtiği tarihe kadar devam edecek. Her hafta bir okula başvuru hakkınız bulunmakta. Eylül sonuna kadar her hafta istediğiniz bir okula nakil başvurusunda bulunabilirsiniz. Ekim ayı itibarıyla taban puanlar belirleneceği için ekim ayından sonra yapacağınız nakil başvurularında artık taban puanı engeliyle karşılaşacaksınız. Eğer ekim ayına kadar hiçbir başvurunuz kabul edilmezse artık bundan sonra kendi puanınıza eşit veya daha düşük okulları tercih etmekten başka bir çareniz kalmayacak.

9- Nakil dönemi bitiş tarihi ne zaman?

Nakil dönemi aslında hiçbir zaman bitmiyor. Nakiller her zaman yapılabilir. İki türlü nakil vardır. Yerleştirme dönemi nakil işlemleri ve normal nakil dönemleri. Yerleştirme nakil dönemlerinde öğrencilerin aldıkları puanlar  etkilidir ve bu döneme sadece liselerin hazırlık veya 9. sınıfına kayıt yaptırmış olanlar bir kez faydalanabilir. Bundan sonraki süreçte artık yerleştirme dönemi nakillerine başvuru yapılamaz. İleriki süreçlerde okul değiştirirken normal nakil döneminde okul değişikliği yapılmaktadır. Bu da 9. sınıftan sonra yapılan nakilleri kapsar.

10- Nakil işlemleri ne kadar sürede biter?

Nakil işlemleri öğrencinin kayıtlı olduğu okulda bilgisayar üzerinden internet ortamında yapılmaktadır ve eğer gideceğiniz okulu belirlemişseniz bu işlemin yapılması bir iki dakika kadar kısa sürer. Bazı veliler okullarda tanıdık bir öğretmen veya yönetici olursa nakil işlemi kısa sürer mi diye merak ediyor ancak okulda tanıdık birinin olması öğrenciye ve veliye hiçbir fayda sağlamayacak çünkü işlem internetten yapılıyor ve zaten yeterince hızlı. Sizin nakil işleminde sadece olursa sıra beklemeniz gerekecektir. Birazdan sizlere bu konuya dair diğer tüm sıcak bilgi ve ayrıntıları da bu sayfa üzerinden sıcak olarak vereceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.