Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Pandemiye Vladimir Putin

Bu haber kez okundu.

Yakalama kararı çıkartılan 2 savcı gözaltına alındı

Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) kontrolünde olan tırların Ocak 2014'te durdurularak aranmak istenmesiyle ilgili soruşturmada eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile 3 savcı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı hakkında tutuklama kararı verdi.

Mahkeme, Başsavcı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca ile eski Jandarma Komutanı Özkan Çokay hakkında yakalama kararı çıkarttı. 

Tutuklama gerekçesi Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde ağırlaştılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs.

MİT tırlarının durdurulması soruşturması kapsamında, TCK'nın 312. maddesinde ağırlatılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla 

Savcı Şişman Adana'da gözaltına alındı

Hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılardan Özcan Şişman Adana'da evinde gözaltına alındı. Şişman ilk tepkisini "Güce biat edenler hukuku yok sayıyor" sözleriyle dile getirdi. 

Gazetecilere, kararın hukuksuz olduğunu savunan Şişman, "Ben, birinci sınıf savcıyım. Hakimler ve Savcılar Kanununun 88. maddesine göre, gözaltına alınamam. Böyle bir suçta suçüstü hali yoktur. Türk Ceza Kanununun 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete, ne casusluk yaptığımı izah etmeleri lazım. Ben, yıllardır casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllardır terör soruşturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu şekilde derdest etmeleri suçtur. Bu suçu işleyenler, cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum" dedi.

Şişman, sağlık kontrolünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü. 

Bağrıyanık'a Antalya'da gözaltı

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ise, Antalya'da evinde gözaltına alındı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği Bağrıyanık'ın, evine gelerek söz konusu kararı iletti.

Bağrıyanık, sabah saatlerinde teslim olacağını belirterek, polislerle gitmek istemedi. Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tabar ile görüşmelerinin ardından evinde bulunan yakınlarıyla vedalaştı ve polislerle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolüne gitti. Bağrıyanık, sağlık kontrolünün ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Bağrıyanık, evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın hukuksuz olduğunu savunarak, "2802 sayılı yasanın hükmü çok açık. Ağır cezalık, suç üstü hali olmadan hiç kimse yakalanamaz, gözaltına alınmaz. Maalesef alınmış bir karar var. Bizim yaka paça götürülüp milletin gözünün önünde 'bak görüyor musunuz eski Adana Cumhuriyet Başsavcısını nasıl aldık götürüyoruz. Bu tüm hakim ve savcılara da ders olsun' diye bu gösteriyi yapmak için uğraşıyorlar" dedi.

Karaca ve Takçı evlerinde bulunamadı

Savcı Ahmet Karaca'nın Gaziantep'teki evinde olmadığı anlaşıldı. Savcının Beylerbeyi TOKİ konutlarındaki ikametine gelen polisler, bir süre sonra adresten ayrıldı. Polis ekiplerinin Karaca'ya ulaşmaya çalıştığı öğrenildi.

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı da Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki evinde bulunamadı.

Zonguldak Başsavcı Vekili Kemal Mecit, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklamaya yönelik yakalama kararını iletmek üzere Cumhuriyet Savcısı Takçı'nın polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Kozlu ilçesindeki evine geldi.

Aziz Takçı'nın evde olmadığının belirlenmesi üzerine ekipler, arama çalışması başlattı. Takçı'nın, dairesinin bulunduğu apartmanın güvenlik kameralarını da inceleyen ekipler, daha sonra ilçede ve merkezdeki otogarlarda çalışma yürüttü. Cumhuriyet Savcısı Takçı'nın yakalanması için polislerin çalışmaları sürüyor.   

MİT tırlarının durdurulması neydi?

MİT'e ait tırların, Suriye'ye silah taşıdığı iddiasıyla durdurularak aranmak istenmesi, Gülen Cemaati ile hükümet arasında 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile şiddetlenen kavganın dönüm noktalarından biriydi. O zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tırların durdurulmasında, 'paralel yapı' olarak tanımladığı Gülen Cemaati'ni suçlamıştı. Savcı ve operasyonu yapan askerlerin Fethullah Gülen'in talimatı doğrultusunda işlem yaptığını savunmuştu. 

'Yardım malzemesi taşıyordu'

İçinde ‘silah ve mühimmat’ olduğu iddia edilen üç tır, 19 Ocak’ta Savcı Aziz Takçı’nın talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu Ceyhan gişelerinde durdurulup aranmıştı.

Ardından tırlardaki malzemelerle ilgili tutanak da hazırlanırken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve bazı MİT görevlilerinin devreye girmesiyle tırlar yoluna devam etmişti. Erdoğan, tırların Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını açıklamıştı. 

Başsavcı başka yere atandı, komutan görevden alındı

Olayın ardından, Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanmış, arama emrini veren Savcı Aziz Takçı'nın ise yetkileri alınmıştı.

Tırları durduran Adana İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da görevden alınmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.

Kaynak: AA, DHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.