Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinden flaş Türkiye kararı

GÜNDEMDEKİLER

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'ndaki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin "2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı" onaylandı. Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM'nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. 

AKPM'de onaylanan karar ile, Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bu önerilerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlan raporda Türkiye, geçen yılki darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor ve Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.

Avrupa'da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. AKPM'nin kuruluş amacı "insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek" olarak tanımlanıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AKPM İLE İLİŞKİLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEYE MECBUR KALACAĞIZ

AKPM'nin kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Dışişeri Bakanlığı açıklamada "AKPM'de izlenmesi gereken yerleşik usüllerin dışında siyasi saiklerle alınan bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz. Denetim kararı Türkiye'nin darbe girişimi sonrasında Avrupa Konseyi ile kesintisiz yürüttüğü yapıcı işbirliğini de gözardı etmiştir. Bu durum Türkiye'yi AKPM ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.