Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

Irak yönetimi Suriye sınırına asker yığıyor

Haberler

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Suriye-Irak sınırında asker yerleştirmeye başladıklarını ve bu yığmanın bölgede güvenliği sağlama çabasına yönelik olduğunu açıkladı.

AVRUPA AJANSI (AVA)

Mahir Tan-Londra

Suriye'ye komşu Kuzey Irak tarafından özellikle Irak'ın Musul ilinin içinde bulunduğu Ninova eyaletinden Suriye'ye yönelen Assad karşıtı sızmanın arttığı bir dönemde Şii Irak yönetiminin sınıra asker yığmasının,bir yanda İslamcı militanların bir yandan da Barzani yanlısı güçlerin geçişini önlemeyi hedeflediği bildirildi. Irak gazeteleri 30 Temmuz günü yaptıkları yayınlarda; Maliki'nin "Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçleri, Suriye'de yaşanan olayların Irak'taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştiriliyor. Bu güçleri yerleştirmekle Kürt bölgesi hedef alınmıyor. Ülkenin egemenliğini ve sınırları korumak Merkezi Hükümete münhasırdır. Bölgesel ya da vilayetlerin görevi değildir" sözlerine yer verdi.Maliki, sınırdaki durumu değerlendirmenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun görevi olduğunu ve iki kurumun, Suriye sınırındaki durumun "yedek önlemlerin alınmasını gerektirdiği" yönünde kanaat getirdiği belirterek, bölgesel (Peşmerge) güçlerin anayasaya aykırı olan eylemlerinin Irak silahlı kuvvetleriyle çatışmalara girilmesine sebep olacağını belirtti.

Suriye olaylarının ilk yayılma bölgesi

Merkezi Irak yönetiminin Suriye Sınırına asker yığma kararı büyük ölçüde Musul çevresinde ağırlık kazanmaya çalışan peşmerge güçlerinin bu il sınırları içinde bazı resmi binaları işgal etmesi ve Suriye'de Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan filli yönetim ile ilişkiler kurmalarına karşı bir dengeleme hareketi olarak değerlendiriliyor. Musul ve sınır bölgesine sevk edilen Irak Merkezi ordusuna bağlı güçlerin sınır bölgesindeki yerleşme hareketi sırasında bazı peşmerge güçleri ile küçük çaplı çatışmalar yaşandığı belirtildi. Suriye-Irak sınır bölgeleri Arap ,Kürt, Şii, sünniler olmak üzere karışık ve akışkan bir nüfus yapısına sahip. İç olaylar nedeniyle sınır güvenliği zayıflayan Suriye-Irak arasındaki bölgede bir yanda Al kaide bağlantılı oldukları bildirilen Irak kökenli dinci sünni örgütler bir yanda da Merkezi Irak ile bir kopuş dönemi yaşayan Barzani kuvvetleri ağırlık kazanmaya başladıkları belirtiliyor. Suriye'de Assad rejminin çökmesi ihtimali ile iyice kuvvetlenen bir Sunni-Şii mezhep savaşı olasılığı Merkezi Irak yönetiminide Orta-Doğu politikasının içine çekiyor. "Şii Hilali" olarak belirtilen coğrafyada İran'dan sonra en güçlü devlet olan Merkezi Irak'ın İran'a karşı yapılacak bir Batı yada İsrail saldırısı sonrasında şu veya biçimde savaşa katılacak ülkelerden biri olarak görülüyor. Irak'ın en büyük etnik gurubunu oluşturan Şiiler ve Şii camileri uzun zamandır El Kaide tarafından yönetildiği bildirilen bombaların hedefi oluyor. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.