Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

Yumurta bir çok hastalığın ilacı

SAĞLIK

Kıb­rı­s'­ta dü­zen­le­nen 5. Yüce ­sal Os­te­opo­roz Kon­gre­si­'n­de halk ara­sın­da ki­reç­len­me tıp dün­ya­sın­da os­te­oat­rit ola­rak ad­lan­dı­rı­lan has­ta­lık için 500 uz­man bir ara­ya gel­di. İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si İs­tan­bul Tıp Fa­kül­te­si Fi­zik­sel ve Re­ha­bi­li­tas­yon Temel ­bi­lim Da­lı Üye­si Prof. Dr. Fat­ma Nur­ten Es­ki­ vatan ki­reç­len­me­nin yaş­lı­lık has­ta­lı­ğı ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek ek­lem­le­rin vü­cut­tan ön­ce yaş­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Dizim çok fazla ağrıyor...
Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü­'nün yaş­lı­lı­ğı 65 yaş üs­tü ola­rak ta­nım­la­dı­ğı­nı ak­ta­ran Es­ki­ vatan "Bu ne­den­le ki­reç­len­me-os­te­oar­trit as­lın­da yaş­lı­lık has­ta­lı­ğı de­ğil­dir. Ki­reç­len­me 50 yaş üs­tü ki­şi­ler­de sık­lık­la rast­la­nan bir ra­hat­sız­lık­tır. Ek­lem­ler da­ha er­ken yaş­lan­dı­ğı için ki­şi­de kas-is­ke­let sis­te­mi özel­lik­le de ek­lem ve çev­re­sin­de­ki yu­mu­şak do­ku ağ­rı­la­rı ge­li­şir.'Di­zim çok fazla ağ­rı­yor, çö­me­lir­ken, mer­di­ven çı­kar­ken güç ­la­nı­yo­rum. Na­maz kı­la­mı­yo­rum. Bel-bo­yun tu­tuk­lu­ğu, dir­sek-el bi­le­ğim­de ağ­rı var...' gi­bi şi­ka­yet­ler ve ek­lem ve­ya sa­bah tu­tuk­lu­ğu ile­ri hane ­re­ler­de ise ha­re­ket kı­sıt­lı­lı­ğı olu­şur. Bu aşa­ma­da ön­ce­lik­le ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ya­şam tar­zı­nı de­ğiş­tir­mek, ek­le­me bi­nen yü­kü azalt­mak, sağ­lık­lı bes­len­mek­tir. Böy­le­ce has­ta­lı­ğın iler­le­me­si ön­le­nir" di­ye ko­nuş­tu.

Tesadüfen belli oldu
Ki­reç­len­me ilaç­la­rı­nın 50-60 yaş üs­tü ki­şi­le­rin kul­lan­dı­ğı di­ğer ilaç­lar­la et­ki­le­şim ya­pıp, mi­de ve ba­ğır­sak­ta emi­li­mi azal­ta­bil­di­ği­ni, bu ne­den­le bit­ki­sel ilaç­lar kul­la­nıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Es­ki­ vatan , söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: "A­me­ri­ka­'da 2009'da ta­mam­la­nan ağ­rı ve te­da­vi­ye yö­ne­lik bi­lim­sel ça­lış­ma­da yu­mur­ta ka­bu­ğu za­rı­nın ek­lem aşın­ma­la­rın­da­ki te­da­vi edi­ci et­ki­si te­sa­dü­fen or­ta­ya çık­tı.En nihayet 2014'­te Al­man­ya­'da ta­mam­la­nan dör­dün­cü ça­lış­ma­da yu­mur­ta ka­bu­ğu za­rın­dan el­de edi­len des­te­ğin vü­cut­ta­ki ki­reç­len­me­yi hem te­da­vi et­ti­ği­ne hem de ağ­rı­yı gi­der­di­ği­ne ka­rar ve­ril­di. Yu­mur­ta ka­bu­ğu za­rı­nın için­de­ki de­ği­şik mo­le­kül­le­rin sa­de­ce ki­reç­len­me­de­ki ağ­rı­yı gi­der­me­di­ği ay­rı­ca te­da­vi edi­ci özel­li­ği ol­du­ğu sap­tan­dı. Bütün bu bi­lim­sel ça­lış­ma­lar bi­ze ağ­rı­sız ya­şa­mın müm­kün ola­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­di. Has­ta­lı­ğın kafa ­lan­gı­cın­da ki­şi eğer ya­şam tar­zı­nı de­ğiş­ti­rir, ki­lo ve­rir, doğ­ru bes­le­nir, spor ya­par, ek­lem yu­mu­şak do­ku­yu kuv­vet­len­di­rir­se has­ta­lık iler­le­mez ol­du­ğu se­vi­ye­de ka­lır."

İlk te­da­vi yön­te­mi ki­lo ver­mek
Köln Üni­ver­si­te­si Bio­kim­ya ve En­dok­ro­no­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Cem Ay­do­ğan ki­reç­len­me has­ta­lı­ğın­da ilk ya­pıl­ma­sı ge­re­ke­nin ki­lo ver­mek ol­du­ğu­nu söy­le­di. Te­da­vi ile lahza ­cak has­ta­lı­ğın dur­du­ru­la­bi­le­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­yen Dr. Ay­do­ğan söz­le­ri­ne şöy­le de­vam et­ti: "Ki­reç­len­me kı­kır­dak­la­rın za­man­la aşın­ma­sın­dan or­ta­ya çı­kan bir ra­hat­siz­lik­tır.

Hareket az oluşu hızlandırır
De­ği­şik de­re­ce­le­ri var­dır. İlk te­da­vi yön­te­mi ge­nel­de ki­lo ver­mek­tir. Kı­kır­dak­lar­da aşın­ma ol­du­ğu için ağ­rı­dan kur­tul­mak müm­kün ol­sa bi­le es­ki ha­le dö­nüş müm­kün de­ğil­dir. Has­ta­lı­ğın ge­li­şi­mi­ni sürat ­lan­dı­ran fak­tör­ler, faz­la ki­lo ve ha­re­ket az­lı­ğı­dır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.