Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Güneydoğu

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de yapılan referandumun sonucu ne oldu

Avrupa'nın kaderini belirleyecek olan referandumdan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta milyonlarca seçmen, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını oylamak için dün sandık başına gitti ve ilk sonuçlarda geldi.

BREXİT ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI

Birleşik Krallık’ta dün yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunun resmi sonuçları açıklandı. Ülke genelinde belirlenen 382 bölgede oy sayım işlemi tamamlandı.

İngiltere'nin Manchester kentindeki belediye binasında kamuoyuna duyurulan resmi sonuca göre, yüzde 72 katılımlı referandumda, 17 milyon 410 bin 742 kişi AB'den çıkılması yönünde oy verirken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB'de kalınması yönünde oy kullandı.

Buna göre halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i AB'de kalınması yönünde oy verdi.

ELVEDA "AVRUPA"

İngiltere'deki AB referandumunda 382 seçim bölgesinde sonuçlar açıklandı. Oy kullanan 33.2 milyon seçmenin yüzde 51.8'i "AB'den ayrılma" yönünde oy verdi. İngilizlerin yüzde 48.2'si ise "AB'de kalalım" yönünde oy kullandı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngitere'nin AB'ye veda ettiğini açıkladı.

PİYASLAR TEPETAKLAK

Sandık çıkışı anket sonuçları da, başa baş bir mücadeleye işaret etmişti. Fakat daha sonra özellikle kırsal kesimden gelen oylar tabloyu değiştirdi. Brexit (AB'den ayrılık) oylarının öne geçmesiyle piyasalar da sarsıldı. İngiliz Sterlini sert düşüş yaşadı, dolara karşı 1985'deki seviyesine geriledi. Bugün piyasalarda 'Kara Cuma' endişesi yaşanıyor.

CAMERON İSTİFA ETTİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB referandumunda birlikten ayrılma kararının çıkmasının ardından ekimdeki parti kongresinde görevi bırakacağını açıkladı.Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, "İstifa ediyorum" dedi.

Açıklamasında, "Bu karar hafife alınmamalıdır; Britanya halkının kararlarına saygı göstermek gerekir" diyen Cameron, "Tüm çıkarların korunduğu bir çözümle ilerlemelidir. Şimdi AB ile görüşmeler yapmak için hazırlanmalıyız. Her zaman büyük kararlarla yüzleşmek gerekiyor" diye ekledi.

Cameron, İngiltere'nin AB ile daha güçlü olduğunu düşündüğünü de vurguladı.

Cameron açıklamada şunları kaydetti: "Britanya'da yaşayanlar tarihteki en büyük seçimi yaptı ve insanların kararına saygı duyuyoruz. Britanyalılar AB'den çıkmak için oy kullandı ve buna saygı duyuyoruz. Kampanyada çalışanları kutluyorum. Durumumuzda ani bir değişiklik olmayacak. AB ile müzakerelere başlayacağız. Güçlü bir iktidara ihtiyacımız var. Hala İngiltere'nin AB'de daha güçlü olacağını düşünüyorum. Ancak Britanyalılar farklı bir seçim yaptı sanırım farklı bir lidere ihtiyacı var. Yeni bir liderliğe ihtiyaç var. İstikrar bu aşamada çok önemli. Ekim ayındaki yapılacak parti kongresinde yeni bir lider arayacağız. Yeni bir yol bulmalıyız."

AB'Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

İngiltere’nin AB’den ayrılması AB’nin lokomotif iki ülkesi Almanya ve Fransa’yı da etkileyecek. Bu iki ülke, AB’yi güçlü bir biçimde ayakta tutmak için politikalar geliştirmek zorunda. Oysa, Fransa’da da AB karşıtlığı yükseliyor, üstelik Almanya ile tarım politikası ve korumacı önlemler gibi bazı temel konularda anlaşamıyorlar.

Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Hollanda İngiltere’nin en önemli ticaret ortaklarının başında geliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılması, ticaret kurallarını da değiştirecek. İkili ticaret anlaşmaları yapılması gerekecek.İngiltere’nin ayrılma kararından Polonya ve Macaristan’ın da etkilenmesi bekleniyor. Zira İngiltere’nin AB’ye doğrudan yaptığı mali katkılardan en fazla bu ülkeler faydalanıyor.

BREXİT NEDİR?

Britanya'nın ilk iki harfi ile exit(çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına gelmektedir. Daha önce Yunanistan için de kullanılan bu durum, Grexit (Greece-exit) şeklinde ifade edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.