Öne Çıkanlar Oscar 2024 Ödül Töreni Londra TTFF veteran Alexandros Koustas Mehmet Nasifoğulları Tugay Durak The Old Church Yasmine Dar Arda Güler Hollnda Dr. Mehmet Karakuş

Bu haber kez okundu.

MAHKEME KARARI OLMADAN EVDEN ATMAK YASADIŞI

Ev yardımlarında (Housing benefit) yeni uygulamaya başlanan değişikliklerle beraber, özellikle verilen yardım miktarının artık tüm kirayı kapsamaması, özel ev sahipleri ile  kiracılar arasında ciddi anlaşmazlıklara neden oluyor. Son dönemde ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarında gözle görülür bir yükseliş olduğunu belirten Morgan Has Avukatlık Bürosu’nun hukukçularından İlkay Timur, firma olarak bu konuda uzun zamandır hizmet verdiklerini ve hem kiracı hem ev sahibini temsil ederek oldukça olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti. 

EV SAHİBİ KİRACIYI NASIL EVDEN ÇIKARTABİLİR?

Timur, bir ev sahibinin kiracısını yasal bir şekilde evden çıkartabilmesi için 1998 Ev Yasası’nın genellikle 21. ya da 8. maddesine dayanarak notice vermek zorunda olduğunu belirterek, bu iki notis türünün farklı durumlarda kullanıldığını ve teknik bir uygulamayı gereksindiğini vurguladı. Timur bu sürecin teknik uygulaması ile ilgili olarak şöyle konuştu: “1998 Ev Yasası’nın 21. maddesine göre ev sahibi kira kontratının sonuna geldiğinde ve bu kontratın süresini uzatmak istemediğinde kiracıya kontratın uzatılmayacağını ve evi teslim etmesi yönünde bir notis verir. Ev sahibi bu notis türünde kiracıyı çıkarmak için herhengi bir gerekçe göstermek zorunda değil. Sadece kurallara uygun davranarak iki ay önceden notis vermek zorunda. İki aylık notis süresi yanlış hesaplandığında ya da yanlış şekilde verildiğinde ise geçersiz olabilir. Bu tür bir yanlışlık yapmamak için ev sahiplerinin bu konularda bir hukukçudan destek almasında yarar var.”

KİRA KONTRATI İHLALLERİ

8. maddeye dayanan evden çıkarma notisinin ise genellikle kiracının kira kontratını ihlal ettiği durumlarda verildiğini kaydeden Timur, bu tür bir notis için kira kontratının sonuna gelinmesine gerek olmadığını hatırlattı. Bu tür bir notis için yasada 17 ayrı gerekçe olduğunu dile getiren Timur, bu gerekçelerden herhangi birine dayanarak ev sahibinin 2 hafta ya da 2 ay içerisinde notis verebileceğini dile getirdi. Kira kontratının ihlaline dayanarak verilen notislerin birbirinden farklı madde ve gerekçelere de dayanabildiğini ifade eden Timur “ev sahiplerinin yoğunlukla dayandığı madde ve gerekçelerin başında kiracının birikmiş kira borcu olması, kiracının kira borcunu mahkeme işlemleri başlamadan ödememesi veya kiracının kirasını sürekli gecikmeli ödemesi geliyor” dedi. Ev sahibinin kira kontratına aykırı davranan bir kiracıyı yasadaki farklı maddelere dayanarak da çıkarma yoluna gidebileceğini dile getiren Timur, ancak bunun mutlaka hukuka ve mahkeme kararına dayanması gerektiğini vurguladı. 

Timur evden çıkarma prosedürü ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Eğer kiracı notis bitmeden evden çıkmasa ev sahibi mahkeme kararı almadan kiracıyı evden çıkartamaz, aksi taktirde bu yasadışı bir tahliye olur ve ev sahibinin başı daha çok belaya girebilir. Ayrıca doğru formülle hesaplanan ve doğru şekilde notis şart. Yoksa yanlış bir şekilde verilen notis ev sayibi için işlemleri daha da uzatabilir. Bizim hem kiracılara hem de ev sahiplerine tavsiyemiz, böyle işlemler başlatmak istediklerinde mutlaka bir avukatlık bürosuna başvurmaları. Firma olarak bize bu tür sorunlarla ilgili başvuran müvekkilerimize durumlarına bağlı olarak fix ücretler de uygulabiliyoruz. Tabii mahkemeye gitmeden önce genellikle yazışma yoluyla kiracı ve ev sahibi arasında uzlaşma ve anlaşma sağlamaya çalışıyoruz. İki taraf açısından da en düşük maliyetli yol elbette kendi aralarında uzlaşma yoluna gitmeleridir. Bizim iki tarafa da ilk tavsiyemiz bu yönde oluyor.”

Konu hakkında ücretsiz danışmanlık almak için Morgan Has Avukatlık Bürosu’na 0207 249 1337 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Firmanın adresi: Bank Chambers 1st & 2nd Floor, 133 Stoke Newington High Street, Stoke Newington, London N16 0PH.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.