Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa muharrem ince maç ne zaman maç hangi kanalda kktc Samsunspor koronavirüs gazete

Bu haber kez okundu.

Peşmerge Sincar'ı ele geçirdi

IKBY Başkanı Mesut Barzani, "Şengal'in kurtarıldığını ilan ediyorum. Şengal'i Peşmerge kurtarmıştır. Peşmerge'nin dışında hiçbir güç bu operasyonda yer almamıştır" dedi.Peşmerge güçleri kamu binalarına IKBY bayrağı astı. İlçeye yönelik operasyonda IŞİD, ciddi bir direniş göstermedi.Yezidi halkın yaşadığı Sincar, 3 Ağustos 2014'te terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti.

Peşmerge güçleri dün Şengal'i IŞİD'in elinden kutarmak için taarruz başlatmıştı. Iraklı Kürt birliklerin karadan taarruzuna ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek verdi.

-- OPERASYONUN AMACI NE?
Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler Şengal'in bir bölümünün kontrolünü ele geçirmişti. Kürt güçler bu operasyonla Şengal'i tamamen denetim altına almak istiyor. Daha önceki benzer operasyonlarda IŞİD'e karşı ilerleyişlerin yavaş ve zorlu olduğu görülmüştü.

- ŞENGAL NEDEN ÖNEMLİ?
Kasaba, IŞİD'in iki ana kalesi olarak görülen; Suriye'deki Rakka ve Kuzey Irak'taki Musul kentleri arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yollarının da kesilmesi hedefleniyordu.

- NEREDE VE NÜFUSUNU KİMLER OLUŞTURUYOR?
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Şengal'de nüfusun çoğunluğu Ezidi'ydi. Ancak Şengal, Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçti ve bölgedeki binlerce Ezidi, evlerini terk ederek Şengal Dağı'na sığındı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düştü. Dağda mahsur kalanlar, Peşmerge'nin açtığı güvenlik koridorundan kurtarıldı. Şengal Dağı, IŞİD'den kurtarılsa da ilçe merkezi halen örgütünde kontrolünde.

- ABD'NİN DESTEĞİ HANGİ BOYUTTA?
Kara operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek veriyor. Koalisyon uçakları dün geceden bu yana Şengal ve Telafer'deki IŞİD hedeflerini bombalıyor.
Ağustos 2014’teki Şengal işgali, ABD’nin IŞİD’e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi.

- TARAFLARIN GÜÇ DENGESİ NASIL?
'Şengal'e Özgürlük Operasyonu' adı verilen taarruza 7 bin 500 Peşmerge ve Ezidi savaşçının katıldığını belirtiliyordu. Harekâta karşı terör örgütü IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığı ifade ediliyordu. Operasyonu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani denetliyordu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.