Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde Metin Yılmaz Barkley

Bu haber kez okundu.

Rabia, Peşmerge güçlerinin eline geçti

IŞİD terör örgütü Haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordu birliklerinin terk ettiği Rabia ilçesi, peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alınmıştı. Ağustos ayında Şengal bölgesine yapılan saldırı sırasında IŞİD'in ele geçirdiği Rabia ilçesi üç gün süren çatışmaların ardından dün peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti. Suriye ve Irak'ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunan ve IŞİD'in en önemli lojistik hattı olan ilçede üç gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı.

RABİA'NIN ÇEVRESİ TAMAMEN KUŞATILDI
IŞİD militanlarının Musul'dan Suriye'ye eleman ve lojistik geçişlerini sağladığı Rabia ilçesininin alınması üzerine bölge peşmerge güçleri tarafından ağır silahlarla kuşatıldı. IŞİD'in Suriye veya Musul'dan kuvvet toplayarak yeniden saldırması ihtimaline karşı Rabia ilçesinden Suriye sınır hattına uzanan noktaya kadar çok sayıda tank, uzun menzilli top ve uçaksavar yerleştirildi. İlçe girişinde çok sayıda köyün yandığı ve yıkıldığı görülürken, boşaltılmış olan köylere bölgeye takviye olarak gönderilen peşmergelerin yerleştiği görüldü.

RABİA EN ÖNEMLİ GEÇİŞ NOKTASI
Dün peşmerge güçlerinin ele geçirdiği Rabia ilçesi IŞİD'in Irak ve Suriye'yi birbirine bağlayan en önemli lojistik hatlarından biriydi. Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Rabia ilçesinden geçen yol yine IŞİD'in kontrolünde olan Musul'a gidiyor. Haziran ayında Musul'u ele geçiren IŞİD, Ağustos ayından bu yana Suriye ile olan bağlantısını bu yoldan sağlıyordu. Rabia'nın hemen karşısında bulunan Suriye'nin Tıl Koçer sınır kapısı YPG güçlerinin kontrolünde bulunurken, peşmergenin Rabia ilçesini ele geçirmesi, IŞİD'in en stratejik lojistik yolunu kaybetmesine neden oldu. Peşmerge yetkilileri Rabia'nın ele geçirilmesi ile IŞİD'in Suriye'deki etkisini de önemli oranda yitireceğini söyledi.
 
RABİA'YA HAVAN TOPLARIYLA SALDIRIYORLAR
Peşmergenin kontrolü ele geçirmesinin ardından geri çekilen IŞİD militanları ise, gittikleri Suriye köylerinden  Rabia'ya sık sık havan topu saldırısı düzenliyorlar. DHA ekibinin Rabia'da bulunduğu sırada atılan bir havan topu ilçe merkezindeki bir eve düşerek yanmasına neden oldu. Rabia'nın merkezinde bulunan peşmergelerin de zaman zaman IŞİD militanlarına taciz ateşi açtıkları görüldü.

IŞİD ÇOK SAYIDA BOMBALI TUZAK BIRAKARAK GERİ ÇEKİLDİ
Geri çekildikleri noktalara tuzaklanmış patlayıcılar koyan IŞİD militanları, Rabia'da da aynı yola başvurdu. İlçe merkezinde çok sayıda noktaya patlayıcı madde bırakıldığının tespit edilmesi üzerine, Rabia'da bulunan eski peşmergeler bazı mahallelerde arama-tarama çalışması yaptı. Bu arada çatışmada IŞİD'in Irak ordu birliklerinden aldığı bir panzer de peşmergelerin eline geçti. Peşmergeler Kürdistan bölgesel yönetiminin bayrağını astıkları panzerle Rabia'da sevinç gösterileri yaptı.

RABİA HASTANESİNDE ÜRKÜTÜCÜ MANZARA
IŞİD'in elinde kalan son nokta olan hastane binasının alınmasında önemli rol üstlenen eski peşmergeler yaptıkları açıklamada, “Bir şehidimiz vardı. Cenazesini götürürken hastaneden yine bize saldırı oldu. O sırada bir subay yaralandı. Bunun üzerine peşmergelerimiz içeri girmek isterken kanas keskin nişancı tüfeği ile iki arkadaşımız daha yaralandı. Kanas binanın tepesindeydi. Biksi ve doçkaları da vardı. Ancak biz taarruz yaparak binaya girmeyi başardık" dedi.Rabia'nın merkezinde bulunan ve uçaklar tarafından da bombalanan hastane binasına gidenler ise korkunç manzara ile karşılaştı. Hastanenin içinde IŞİD militanlarına ait cesetler bulunurken, binanın bombardıman sonucu kısmen çöktüğü görüldü. IŞİD militanlarının cesetlerinin binanın değişik yerlerinde olduğu görülürken, militanlara ait çok sayıda yaşam malzemesi de bulundu. Binanın girişinde öldürülen IŞİD militanının Avrupa vatandaşı olduğunu söyleyen güvenlik kaynakları, teröristlerin üstlerinde bulunan telefon sim kartlarının incelenmeye alındığını belirtti. Her katında bir cesedin bulunduğu hastanenin iç duvar ve tavanının da bombardımanda yıkıldığı görüldü. Hastane duvarlarında bulunan binlerce mermi deliği de çatışmaların yoğunlaştığı noktalarda göze çarptı.

RABİA HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ
IŞİD'in ele geçirmesinin ardından sivil halkın boşalttığı Rabia ilçesi adeta bir hayalet kenti andırıyor. Sokaklarda kimsenin olmadığı şehirde sadece peşmerge birlikleri bulunuyor. Şehrin çıkışında bulunan köylerdeki çok sayıda evin yakıldığı ve yıkıldığı görülürken, yaşanan çatışmaların izleri de halen duruyor. IŞİD'in Rabia girişinde bulunan uçaksavar yüklü bir aracının da çatışmalar sırasında yanarak kullanılamaz hale geldiği görüldü. Çok sayıda evin çatışmalardan hasar gördüğü Rabia yolunda ise IŞİD militanlarının terk ettiği araçlar bulunuyor. Peşmerge güçleri bombalı olabilecekleri şüphesiyle araçlara yaklaşmazken, onlarca araç yol güzergahında park etmiş şekilde bekliyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.