Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Pandemiye Vladimir Putin

Bu haber kez okundu.

Rusya'nın Türk şirketleri hakkındaki kararı

Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından Türk ürünlerine yaptırım uygulayan ve Made in Turkey etiketine savaş açan Rusya, bazı Türk hazırgiyim markalarını beyaz listeye aldı.Ülkede uzun süredir faaliyet gösteren ve büyük montanlı iş yapan markaları kapsayan liste Rus Kommersant Gazetesi’nde yayımlandı.

Haberde, yaptırımların dışında tutulacağı iddia edilen Adl, Colin’s, Defacto, Koton, LC Waikiki, Mexx ve Rusya operasyonları Fiba Grubu tarafındanyürütülen Marks&Spencer, Banana Republic ile Gap markaları ürünlerini sorunsuz şekilde göndermeye başladı. Haberde, yaptırım uygulanmayacak bir diğer Türk markası da Anadolu Efes olarak gösterildi. Böylece, Türklerin arkasında olduğu toplam 10 marka Rus ambargosunun dışında kaldı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Rusya’ya ürünleri sorunsuz biçimde sokabildiklerini söyledi. Rusya’da istihdam sağlayıp ülkeye yatırım yapanların ayrı tutulduğunu ifade eden Küçük, “İhracat başka bir konu ancak çoğu Türk markası Rusya’da ciddi yatırımlar yapıyor; gayrimenkul sahibi. AVM’lerde önemli yer işgal ediyoruz. Biz olmazsak mağazaları nasıl dolduracaklardı? Yumuşama tam zamanında başladı” dedi. Adl, Colin’s ve Mexx’in sahibi Eroğlu Holding, Fiba Grubu, Koton ve Defacto’nun yetkilileri de sorunsuz sevkıyata başladıklarını doğruladı. Avrupa Moda ve Tekstil İhracat Konseyi’nin verilerine göre Rusya’da hazırgiyim pazarının toplam büyüklüğü 32.6 milyar Euro. Ülkede kendi mağazalarını açarak faaliyet gösteren Türk markaların pazardan aldığı payın ise yüzde 7 olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık 2.3 milyar Euro’luk bir hacim ortaya koyuyor.

"MAĞAZALARDA RAFLARIN YARISI BOŞALMIŞTI"

20 yılı aşkın süredir Rusya’da faaliyet gösteren ve 25 mağazası olan Adl’nin patronu Zehra Işık, kasımdan bu yana ilk ürün sevkıyatını geçen hafta yaptıklarını belirtti. “14 kilometre TIR kuyruğu olduğundan 3 gün sıra bekledik” diyen Işık, şöyle devam etti: “Sorun tam zamanında aşıldı; zira mağazalarımızın rafları yarı yarıya boşalmıştı. Mecbur kalsak biz de başka yollar denerdik ama ülkeye uzun süredir yatırım yapmamız göz önünde bulundurulmuştur.”

Ambargo dışında tutulacağı öne sürülen Anadolu Efes’in sahibi Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da büyük yatırımları olan şirketlerin sorun yaşamayacağının ifade edildiğini söyledi. “Anadolu Efes olarak fazla bir sıkıntımız olmayacak” diyen Özilhan, Rusya’da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım sahibi olduklarını hatırlattı. Özilhan, şöyle devam etti: “Ülkede 5 bine yakın çalışanımız var. Bunların büyük çoğunluğu Rus. Üretimde yerli hammadde kullanmaya dikkat ediyoruz. Vergimizi veriyoruz. İşin içinde biraz da vefa var. 98 krizinde yatırıma başladık ve herkes Rusya’dan çıkarken biz kalıp ülkeye katkı sağladık. Olayların başlangıcında bir ofisimize gidip bağıran çağıran, protesto edenler oldu ama bunlar münferit şeylerdi ve sona erdi. Şu an herhangi bir sorun yaşamıyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.