Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Engin Sertoğlu Min-Jae Kim

Bu haber kez okundu.

4 gün içinde emekli olan şanslı

 

Yurt dışı borçlanmada son günler

 

 

Sayın başbakanımız Recep Tayip Erdoğan'ın Almanya Köln'de gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun isteklerinden dolayı vermiş oldu söze istinaden çıkacak olan torba yasasında yer alan maddelerde yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızı etkileyen durumlarda var. Peki bu maddelerde geçen durumlar gurbetçi vatandaşlarımızın aleyhine mi, lehine mi ?

Öncelikle Türkiye'de çalışması olmayan gurbetçi vatandaşlarımızı sosyal güvenlik kurumu bağkurdan erkeklerden 9000, bayanlardan 7200, yaş hatdinden emekli olmak isteyenlerden ise 5400 borçlanma meblası ödüyorlardı. Ama biz bu işlemleri hiç bir zaman tavsiye etmedik. Çünkü bağkur  bir fili çalışma ister ve borçlanmayı ssk ya göre yüksek ödersiniz. Alacağınız maaşda ssk göre daha düşük olur. Ancak yurt dışındaki ilk işe girdiğiniz tarihi Türkiye'de kazanılmış emsal yargı kararı ile başlangıç saydırıp emekliliğinizi ssk dan daha az borçlanma ödeyip daha yüksek maaş alıp emekli olabilirsiniz. Ama artık mahkemeyle uğraşmanıza gerek kalmadı.

 

Müjde mi?  Kara haber mi?

Gurtbetçi vatandaşlarımız artık yurt dışındaki ilk işe girdikleri tarihi Türkiye'de başlangıç saydırmak için mahkemelere başvurması gerekmeyecek böylelikle mahkeme de zaman kaybetmemiş olacak ama eski yasaya göre zarardasınız.

Çünkü mahkemelerde geçen süreçte biriken maaşınızı geri dönük olarak alıyordunuz ve ilk işe girdiğiniz günden itibaren yurtdışı borçlanması yaptığımız süre geri çekiyordu. Böylelikle değerli tarihleri baz alıp yüksek maaş alıyordunuz. Ancak artık tarih belirmemize izin vermiyorlar. Böylelikle yurt dışındaki işe girişiniz Türkiye'de başlangıç sayılmış sayılmamış bir değeride kalmıyor. Çünkü borçlanma yaptığınız günden itibaren artık geriye sayılacak günler yani 2014 den itibaren uzun lafın kısası almış olacağınız maaş çok çok düşük olacak. 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.