Öne Çıkanlar londra maç saat kaçta 24 haziran seçimleri Wolverhampton Nottingham Acın Ilıcalı Azerbaycanın başkenti Aydın Çubukcu Ali Rıza Değirmenci Türk Okulu İngiltere ucak

Bu haber kez okundu.

MEVLANA LONDRA'DA

Avrupa Ajansı (AVA) Eda ÜN / Londra- Geçtiğimiz Çarşamaba günü Hüseyin Özerin sahibi olduğu Covent Garden'daki Sofra Restorant'ta resim sergisi açılışı yapıldı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim görevlisi ve Samsun Meslek Yüksel Okulu El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Bölüm Başkanı Tamer Aslan tarafından yapılan eserlerin yer aldığı 'Anatolia' adlı sergi Mevlana ve anadolu kültürünü içermekte.

 

Anatolia sergisinin ana temasını Mevlana ve Anadolu'dur. Aslan eserlerini yaparken ' İlahi aşkın en büyük temsilcisi olan ve kendini " hamdım, piştim, yandım" sözleri ile kendini özetleyen Mevlana ve onun yaşam felsefesi oluşturmakta. 

 

Aslan " 2007 UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) dünya Mevlana yılı ilan edilmiştir. O dönemden beri Mevlana ve özellikle Semazenler ilgi odağımı oluşturmuştur. Semazenlerin göğe yükselişini simgeleyen hareketlerindeki ruhani ritmi, Anadolu'nun Kültürel temaları ile sentezlemeye ve bu sentezlemedeki estetik duruşu, eserlerimde vermeye çalıştım." sözleri ile segi amacını belirtti.

 

Sergiye Büyükelçi'de katıldı

 

Sergiye katılanlar arasında İngiltere Büyükelçisi Ahmet Ünal Çevik Öz'de vardı. Çeviköz'ün sergiyle ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi. " Herşeyden önce Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'den çok değerli akademisyenleri aramızda görmekten ve onlarla konuşma fırsatı yakalamış olmaktan dolayı çok mutluluk duydum. Mesnevi ve sufi kültürünü çok değişik bir teknik ile yorumlamış. Bende bu sergide olmaktan çok zevk aldım. Eminim İngilizler'de 'dönen dervişler' olarak adlandırdıkları Mesnevileri ve Mevlanayı ilgiyle izleyecekler ve keyif alacaklardır. Bu açıdan Hüseyin Özer'e de böyle bir sergiye ev sahipliği yapptığı için çok teşekkürlerimi sunuyorum. Londra'da böyle  bir sergiye ev sahipliği yapmanında onurunu taşıyorum."

 

Londra Müsteşarı Fatih Ulusoy'da sergiye dair " 19 Mayıs Üniversitesinden gelen arkadaşın sergisi bizleri çok mutlu etti. Hem Türk akadamisyenlerin hem de Türk sanatının Londra'da görülmesi çok güzel oldu. Bu tür etkinlikleri destekliyor ve teşvik ediyoruz ve Londra'da bu tür etkinliklerin çoğalmasını temmeni ediyoruz. Serginin Sofre Restorantta olmasıda çok güzel oldu. böylelikle hem göze hem damağa hitap eden bir sergi olmuş oldu." diyerek düşüncelerini dile getirdi.

 

Türkler Sadece Kebab Yapmaz, Resimde yapar 

 

Sofra Restorantın sahibi ve dünyaca ünlü şef Hüseyin Özer " Sergi şimdiye kadar açtığımız sergilerin en güzeli oldu. Türkler sadece kebab yapmaz, resimde yapar. İngilizler'e Türk Sanatını göstermek gerek. Saolsun Büyük Elçimizbizi kırmadı onca işinin arasında geldi. Sayın Musteşaramızda bizi onurlandı. Onlarada çok teşekkürlerimi sunuyorum. Daha sergi açılmadan iki taploda satıldı." diyerek sergiyi değerlendirdi.

 

Özer serginin oluşumunu ise şu şekilde anlattı: Tamer Aslan bizim dükkanın önünden geçiryordu. Kendisini bir çay içmesi için davet ettik. Kendisine baklava ve çay ikram ettik. Daha sonra Tamer tekrar geldi. Sergi yapmak istediğini söyledi. Bizde buna çok sevindik. Mevlana benim için çok önemlidir. Mevlana herkesi severdi çünkü, bende herkesi severim. Özer Restorant'ı  açmadan önce adını Sufi koymayı istedim ancak din çağrışımı yapıyor diye izin vermediler bana. Bizde Özer koymak durumunda kalmıştık." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.