Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade

Bu haber kez okundu.

Musul'da Ortadoğu Türkiye Irak İlişkileri Konferansı

Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM), Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Musul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından  Musul’da “Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Türkiye-Irak İlişkileri” başlıklı ortaklaşa bir panel düzenlenmiştir. Panele konuşmacı olarak SAM Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, SAM Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş ve ORSAM Araştırmacısı Bilgay Duman katılmıştır. Paneli Musul Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve Musul Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatlar da takip etmiştir.

Panelde ilk sözü alan Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, son 10 yıldaki Türkiye’nin dış politikası hakkında bilgi vermiştir. Yeşiltaş, uluslararası politikadaki değişikliklere cevap verebilmek için Türk dış politikasının da dönüştüğünü ifade ederek, bunun üç temel üzerine kurulduğunu söylemiştir. Bu üç temel değişikliğin dış politikada metod, anlayış ve stratejik vizyon üzerinden yaşandığını ortaya koymuştur.

 İkinci olarak Bilgay Duman söz alarak, Türkiye’nin Irak politikası ve Türkiye-Irak ilişkilerinin geleceği hakkındaki görüşlerini paylaşmıştır. Türkiye’nin Irak politikasında iki temel parametre olduğunu belirten Duman, ABD işgali sonrasında Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği yönünde hareket ettiğini ifade etmiştir. Duman, ikinci parametre olarak, Türkiye’nin Irak’ın istikrarı için hamleler yaptığını dile getirmiştir.

 Doç. Dr. Mesut Özcan ise Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ilişkilere değinmiştir. Özcan, Irak’ın Türkiye’nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığını belirterek, Irak’ın Türkiye açısında son derece önemli bir ekonomik partner olduğunu ifade etmiştir. Mesut Özcan, geçen yıl Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolara ulaştığını, bu yıl ise 15 milyar dolar olarak planlandığını dile getirerek, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek artacağını belirtmiştir.

 Doç. Dr. Şaban Kardaş ise Türkiye’nin Arap Baharı sonrasında bölgesel politikaları hakkında görüşlerini paylaşmıştır. Türkiye’nin yeni dış politika konsepti gereği bölgesel ekonomik ilişkilere ağırlık verdiğini belirterek, sadece Ortadoğu’yla değil, Balkanlar’dan Kafkaslara kadar her bölgede etkinlik kurduğunu ifade etmiştir. Kardaş, Arap Baharı sonrasında Türkiye’nin sorun çözücü, barış ve istikrar sağlayıcı politikalar yürüttüğünü vurgulamıştır. Panel soru-cevap periyodunun ardından son bulmuştur.

 Diğer taraftan SAM ve ORSAM’ın Musul ziyaretinde Musul Valisi Etil Nuceyfi, Musul İl Meclisi Başkanı Yardımcısı Nurettin Kaplan ve Musul İl Meclisi Üyeleri, Musul Kültür Merkezi Temsilcileri ve Musul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abu Sa'eed Dewachi ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde Türkiye ve Irak arasındaki işbirliği olanaklarının yanı sıra, SAM ve ORSAM ile Musul’daki kurum ve kuruluşlar arasındaki bağların arttırılması konusunda neler yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulmuştur. Ayrıca Musul İl Meclisi’ndeki Türkmen üyelerle çalışma yemeğinde bir araya gelinmiştir. Türkmen yetkililerle yapılan görüşmede Musul’da yaşayan Türkmenlerin sorunları ve seçime ilişkin beklentileri konusunda bilgi alınmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.