Öne Çıkanlar Alexandros Koustas Mehmet Nasifoğulları The Old Church Yasmine Dar londra Azerbaycanın Bağımsızlık Günü Girne Üniversitesi Edmonton Rovers Leyla Aydemir ingiltere cocuk İngiltere 23 nisan

Bu haber kez okundu.

Türkiye için AB tam üyeliğinin uzaklaşması sonucu 'kurumsallaşma durdu'

 

AVRUPA AJANSI ÖZEL HABER/Mahir Tan/Londra-Dünyanın en prestijli ünlü İngiliz üniversitelerinden London School Of Ecomics and Politics, Contemporaray Turkish Studies bölümü başkanı Prof. Şevket Pamuk 30 Mayıs 2013 günü son konferansını verdi. Konferansa başkanlık yapan Dr. Waltraud Schelkle’nin ifadesi ile Prof. Şevket Pamuk’un gidiş nedeni ‘havalar’ !!! 


 6 yıldan beri LSE de Türkiye araştırmaları bölüm başkanlığını yürüten Ekonomi Tarihi profesörü Şevket Pamuk, bu dönem içinde onlarca konferans, panel ve akademik çalışmaya imza attı, Türk bilim çevrelerinin Londra’daki tanıtımını seçkin bir biçimde gerçekleştirdi. Ekonomi-politik konuları yanında, Türkiye’nin güncel uluslararası sorunları ve tarihsel taratışan konularında da konferans ve paneller düzenleyen Prof.Pamuk tarafsızlık ve bilimsellik ilkelerini en iyi uygulayan bilim adamımız  oldu.

Dünya’nın en önemli politik merkezlerinden biri olan Londra’da. Bu nedenle de Londra’dan Türk iktidar sahiplerinin çabası sonucu ‘gönderildi’. Yerine gelecek yönetici için LSE yönetimi ile ‘Contemporary Turkish Studies’ bölümünün kuruluşu için ‘bağışta’ bulunan Türk iktidar ve iş çevreleri arasında ‘bilimsel yeterlilik’ şartı konusunda çekişmeler yaşanması bekleniyor.

                                

 Konferansta Türkiye’nin ‘yalnızca’ gerçekleri


LSE’de 30 Mayıs akşamı yapılan ‘Turkey’s Economy During the Last Decade- What has changed, What Has Not’ dalı konferansta konuşan Prof. Şevket Pamuk, AKP iktidarı döneminde uygulanan ekonomik politikaları ve eğilimleri grafikler vasıtasıyla kanıtlandırarak anlattı. 2002 yılında başlayan AKP iktidarında ana hatlarıyla Makroekonomik istikrar yakalandığını ancak kurumsallaşmada aynı şeyin gerçekleştirilemediğini belirten Prof. Pamuk, ekonomi politik alanında Türkiye’de liberalizasyonun 1980-1989 arasında başladığını söyleyerek bu yıllarda askeri cunta ağırlıklı bir WC (Washinton Consensus) politikaları uygulandığını kaydetti. 1989-2001 arasında görülen bazı kurumsallaşma ve sistemleşme çabalarına karşın bir krizler dönemi yaşandığını söyleyen Pamuk, 2012 de iktidara gelen AKP nin bu karmaşadan yararlandığına işaret etti. AKP iktidarında en kayda değer değişikliğin Enflasyonun düşürülmesi olduğuna dikkat çeken Şevket Pamuk, hükümetin ihracat ağırlıklı bir ekonomi politikası izleyerek  orta ölçekli çok sayıda firmanın ihracat yöneldiğini söyledi. Büyüme konusu üzerinde önemle duran Prof. Pamuk bu alanda önemli bir değişiklik olmadığını ve büyümenin 1980 den beri aynı çizgide devam ettiğini belirtti. Büyüme konusunda İstatistik enstitüsü tarafından  verile rakamların doğru olmadığını kaydeden Pamuk ‘Büyüme ve diğer ekonomi kalemlerinde sık sık istatistik oyunlara başvurulduğuna’ dikkat çekti.

                             

2005 öncesi ve sonrası


Prof. Şevket Pamuk’un Türkiye’nin son 10 yılındaki ekonomi politikaları anlatan konferansında 2005 yılı öncesi ve sonrasındaki Hükümet tercih ve eğilimleri arasındaki fark dikkatleri çekti. 2005 yılına kadar AB’ye üyelik hedefinin merkezde olduğu ekonomik girişimlerde bulunan Türkiye, Pamuk’a göre; bu yıllardan sonra Türkiye için AB tam üyeliğinin uzaklaşması sonucu ‘kurumsallaşma durdu’. AB üyeliğinin artık Türkiye için ciddi bir hadef olmaktan çıktığına işaret eden Pamuk, ‘Türkiye ihracat çevreleri artık Doğu Avrupa, Rusya, Afrika  ve Orta-Doğuda yeni Pazar alanları yaratmaya çalışıyorlar’ dedi. Türkiye’de 10 yıllık AKP iktidarı döneminde toplumun en üst gelir guruplarında değişiklik olduğunu söyleyen Pamuk , ‘TUSİAD ağırlığını kaybetmesine karşılık hala yerinde duruyor.Ancak yeni sermaye gurupları iktidar ve devlet destekli girişimlerle güçleniyor’dedi.


'Yeni zenginler devlet desteği alıyor'


Sorular bölümünde ‘Geçmiş dönemlerde de en üst gelir gurupları devlet desteği alıyorlardı. Şimdide bu değişmedi. Yeni zenginler devlet desteği alıyorlar’ diyen Pamuk, ’ancak bu yeni guruplar konusunda fazla kaynak olmadığı için istatistikler bu alana fazla girmiyorlar ‘ biçiminde konuştu.   Türkiye’de son on yıllık dönemin ekonomik politikalarına, grafiklerle gösterilen geniş bir bakış açısı getiren Şevket Pamuk, yönetimişn bazı konularda başarılı olmasına krşılık bazı alanlarda önemli bir deşiklik yaratamadığına dikkatleri çekti. Gelecek konusunda kendisinin iyimser olmadığını söyleyen Ekonomi tarihi Profesörü Şevket Pamuk; bunun nedenlerinin AB ağırlıklı politikaların artık durması ve Türkiye’de muhalefetin zayıflığı olduğunu ifade etti.    

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.