Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Engin Sertoğlu Min-Jae Kim

Bu haber kez okundu.

Arcola Londra'daki Dandik Tiyatro Salonlarına Tepki Olarak Doğdu

Avrupa Ajansı (AVA) Eda ÜN Londra-2000 yılına Londra'da faaliyete başlayan Arcola tiyatro Sanat yönetmeni Mehmet Ergen tarafından kuruldu. Ocak 2011'de ise Dalston'daki Ashwin Street'te yer alan eski bir boya imalat fabrikasına taşındı. Binayı tekrar dekore edip, iki sahne ve iki çalışma odası yapan Ergen, tiyatroda kullanılan ernerji miktarını da en aza indirmek için Arcola enerji adı altında bir proje geliştirmiş.

 

Öncelikle Mehmet Ergen kimdir bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

Ben mütevazı bir insanım. İnsanlarla tanışırken "efendim nasılsınız" diye söze başlarım. Ben tiyatro sahibiyim, yönetmenim demem. İnsanlar sonradan anlarlar. Elimde pipom ve boynumda eşarbımla dolaşmıyorum. Kot pantolon t-shirt yetiyor. Beni bilenler tiyatro yönetmeni olarak biliyor. Sanırım birazda şanslı biriyim. Türkiye kökenli bir sürü yönetmenin aksine televizyon, sinemaya çok fazla bulaşmadan yalnızca, dünyanın çeşitli yerlerinde oyunlar yöneterek geçimimi sağlıyorum.

 

Neden Tiyatroyu tercih ettiniz?

 

Çok güzel bir sanat. Enteresan, müzik, resim, şiir; dans her sanatı kapsıyor.

Tiyatro yapmaya ne zaman karar verdiniz?

İlkokulda karar vermiştim aslında ama çok korkunç bir eğitim döneminden geçtim. Annem bizimle çocuk gibi oynadı. Bir tiyatroya girdim, bir konservatuvara, baleye de gittim. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü kazandım, bir süre oraya devam ettim... Sonra Bilsak diye bir yer açıldı. Orada çok değerli hocalarla tanıştım. O zaman karar verdim.

 

Londra'ya gelmeye nasıl karar verdiniz?

 

O zamanlar çok turne geliyordu İstanbula, tiyatro grupları geliyordu. Çok iyilerdi. Bende kendi kendime bunlar bu kadar iyi ise, bunları yakından izlemeliyim dedim. Lonra'da çok uzun süre kalmaya niyetim yoktu. Benim okulumda repertuvar anlamında çok deneysel bir tiyatro anlayışı vardı. Londra'da metinleri keşfettim. Türkiye'de belli başlı serilerin dışında edebiyata yansıyan oyun neredeyse yok. Londra'da 40 oyun var ise 40'ınıda kitapçılarda bulabiliyordum. Bende hepsini öğrenipte döneyim dedim. Çünkü Türkler de genel olarak şöyle bir tavır vardır, gelirler oyunu izlerler, bunu bende yaparım diyip dönerler, bir sene geçtikten sonra tekrar gelirler. Fikir oluşturmakta çok güçlük çekiyoruz.

 

Kendi Tiyatronuzun sahibi olmaya nasıl karar verdiniz?

 

Londra'da bir sürü dandik tiyatro salonu gördüm. Sadece siyaha boyayıp etrafına iskemleler dizmişler. Bunu bende yaparım dedim. Sonra bir baktım 5-6 tane açmışım. Bugün hala daha yolda yürürken sağda solda enteresan bir bina görünce burası da olur falan diyorum. İçimde gizli bir emlakçı var.

 

Londra'da yaşayan Türklerin tiyatroya ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Onu Londra‘daki Türklere sormak lazım aslında ama gişe olarak değerlendireceksek %1 'i geçmiyor bizim salonlarımızda. Hatta %1 bile değil. Türkçe olduğu zaman daha çok ilgi oluyor ama genelde nüfus olarak çok fazla ilgilenmiyoruz bence. Bir kaç yıl önce Polonya Avrupa Birliğine girdiği andan itibaren hemen, Polonya gazeteleri, Polonya tiyatroları, yazarlar, yönetmenler etrafımızı sardı. Bizde önce kebaptan başlanması gerek herhalde. Ama umuyorumki gelişecek, büyüyecek.

 

Tiyatronun en keyifli yanları nelerdir?

 

Oturup seyretmesi. Tabiki en keyif verici yanı seyircilerin gelmesi ve oyunu seyretmesi, yapmak istediğiniz şeyin, karşı tarafa yansıması.

 

Hiç oyununuzun beğenilmediği oldu mu?

 

Benim hiç olmadı hayır. Hiç olur mu ?... Mütevazıyım demiştim. Bazen bir oyuna başlamadan önce bunu herkes beğenmeyecek diye yola çıktığımız oyunlarda oluyor.

 

Peki en kötü tarafları neler?

 

Parasızlık, sefalet, tiyatroyu yıkacaklar mı, Türkiyeye dönersek palalılar gelir mi? Bedava bilet isteyen ama bedava kebap vermeyen kebapçılar....

 

Son olarak tiyatroya yönelmek isteyen gençlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

 

Tiyatrolara girsinler, binalardan korkmasınlar, açık olsunlar. Lafı ağızlarında gevelemesinler. Ben bütün gün burada duracağım diyip dursunlar sonunda bir şekilde girerler. Girişimcilik çok zayıf, genelde nasılsa olmaz diye bakılıyor. Birde Türkiye'deki ortamın ne kadar büyük olduğunu görmeleri lazım 80 küsür ilde her köyde kasaba halk evleri, salonlar var her yerde tiyatro yapılabilir. Çok büyük bir ihtiyaç var ve çok büyük bir potansiyel var Türkiye'de. Bilmem kime özgeçmişimi verdim diyip bekleme . Ezberle çık oyna. İlk yatırımı sen kendine yapacaksın sonra benden isteyeceksin.

 

Arcola’nın faliyetlerinden bahseder misiniz ?

 

İngiltere'de meşhur olduğu zamanlarda İspanyolların kendi Shakespeare'leri vardı. Bizde İspanya’nın Altın Çağ'ından (Spanish Golden Age) üç oyun seçtik. 2 yönetmen 10 oyuncu çalışıyoruz. 3 oyun 15 hafta Royal Bath tiyatrosunda oynayacak sonra ocakta buraya gelecek. 12 hafta da burada oynayacak. 4 hafta boyunca da Belgrade tiyatrosunda oynanacak toplamda 45 haftalık bir kontrat verdik oyunculara çok değişik olacak.

 

Ayrıntılı bilgi için Arcola Theatre’nin facebook sayfasını takip edebilirsiniz.

THEATRE: Arcola Theatre, 24 Ashwin Street, Dalston, London, E8 3DL

Box Office: 020 7503 1646

www.arcolatheatre.com

HOURS

Arcola Theatre Box Office

Monday – Saturday:  From 12.30pm (phone lines close at 6pm)

Sunday – closed or normal hours on event days (in person only)

Theatre and Tent bookings are available online (no booking fee) 24 hours a day, 7 days a week at www.arcolatheatre.com

DIRECTIONS

Green Travel: When travelling to and from Arcola please consider the environment. Green travel is a core aspect of Arcola Theatre’s Environmental Policy and your efforts will help us reach our target of becoming the world’s first carbon neutral theatre.

Green Tomato Cars, endorsed by the LDA/Green Tourism Awards, are a good alternative to taxis. 020 8568 0022

London Overground

Dalston Kingsland and Dalston Junction (100 metres to Arcola from either station)

Dalston Kingsland and Dalston Junction – both a 5-minute ride from Highbury & Islington (connecting with the Victoria Line), 10 minutes from Whitechapel (connecting with District and Hammersmith and City Lines), or 10 minutes from Stratford (connecting with Central, Jubilee, DLR lines and national rail).

National Rail

Hackney Downs (10 minutes from Liverpool Street, connecting with Central, Circle, Hammersmith & City and Metropolitan Lines) is a 5-minute bus ride away, on bus numbers 30 and 56.

For detailed London Transport routes to Arcola Theatre visit the TfL Journey Planner.

Bus 149 from London Bridge or Edmonton Green.   242 from Tottenham Court Road via Liverpool Street or Hackney Central.   76 or 243 from Old Street or Wood Green.   38 or 56 from Angel or Clapton Pond Roundabout/Lea Bridge Road.   30 or 277 from Highbury and Islington.   For detailed bus information to Arcola Theatre on Ashwin Street visit TfL Buses or Dalston Bus Route map.

Bicycle and foot To find the best route for walking visit walkit.com To find the best route for cycling visit TfL Cycling. Parking Street parking around Ashwin Street is extremely limited. Please ensure you read all parking notifications posted on side streets.   Please note that smoking is not permitted anywhere inside Arcola Theatre or Tent.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.