Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

BAYRAMLARIN SİMGESİ  BAKLAVA

Avrupa Gazetesi/AVA Abdullah Özkan/Londra Müslüman alemi için büyük önem taşıyan dini bayramların simgesi olan baklava kültürünü, Londra’daki bayram havasını ve Londra’da 22 yıldır hizmet veren Tuğra Baklavayı dükkan sahibi Ünal Bay ile sizler için konuştuk. Londra’da bayramların Türkiye’deki gibi dolu dolu yaşanmadığını belirten Bay İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olmasına rağmen 36 yıldır baba mesleği olan baklavacılığı severek yaptığını belirtti.  Londra’ya baklavanın peşine düşerek geldiğini söyleyen Bal artık ne mesleğinin eski havasında olduğunu ne de bayramların eskisi gibi yaşandığını belirtti.

Baklavacılık yerlere düştü 

Gaziantep’te dünyaya gelen Ünal Bay baklavacılığı ilk olarak Kıbrıs’ta yaptığını söylüyor. Kıbrıs’ta yaptığı baklavaların yüzde 70’ini İngiltere’ye sattığını ve Londra’da önemli bir talep olduğunu fark edince Londra’ya geldiğini anlatan Bay sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bir baklavanın peşine düşüp geldik desek yeridir. Ancak artık mesleğimden eskisi kadar memnun değilim. Çünkü herkes bu işi yapıyor ve hakkını vererek yapmıyor. Çoğu baklavası şekerli hamur satıyor. Baklavanın enflasyonu oluştu. Meslek ele ayağa düştü. Müşteride de bu bilinç gelişmeyince baklavacılık her geçen gün kan kaybediyor.  Bu durumdan memnun değilim.”

Baklava satışının en can alıcı günlerinin bayramlar olduğunu belirten Ünal Bay; “Eski bayramları bire bir yaşayamıyoruz. Çünkü bir takım şeyler paraya endekslenmeye başladı. Bayramlar değer kaybediyor. Kültür erozyonu yaşıyoruz. Bu bizim mesleğimize de yansıyor. Bu durumda otomatik olarak bizim mesleğimize yansıyor. Ne eski bayram havası var artık ne de eski baklava satışları” diyerek özetliyor durumu.

“Hristiyan ülkesi olduğunu bilerek geldik”

Londra’da bayramların gerçek bayram havasında yaşanmadığını ancak bu durumun çokta şaşılacak bir şey olmadığını söyleyen Ünal Bay konuyla ilgili şunları söylüyor: “Biz buraya zaten buranın biz Hristiyan ülkesi olduğunu bilerek geldik. O havanın yaşanmasını beklemek yanlış olur. Ancak her kesim kendi toplumunu oluşturmaya çalıştığı için insanlar bölünüyor. Bir bütünlük yaşanamıyor ve bayramlarda olması gerektiği kadar bile yaşanamıyor burada. Böyle olmaması lazım. Bu üzücü bir durum.”

36 yıldır baklavacılık yaptığını söyleyen Ünal Bay 22 yıldır da Londra’da bu mesleği sürdürdüğünü belirtiyor. Mesleğin karakterinden taviz vermeden bu işi devam ettirmeye çalıştığını anlatan Bay; “Ancak birçok sıkıntı yaşıyoruz. Hammadde, ekipman ve çalışan sıkıntısı yaşıyorum. İşin en doğrusunu yapmak gerekiyor. Ben kimseye güvenemediğim için, en iyisini yapmaya çalıştığım için mutfağa girip hamuru kendim açıyorum. Çünkü en iyisini yapmaya çalışıyorum ve bu noktada kimseye güvenemiyorum. Ancak herkes böyle düşünmüyor. İnsanlar işin hilesine kaçıyor. Bazı şeylerin devam edebilmesi için bu anlayışın değişmesi gerekiyor” dedi.

İşimizi en doğru şekilde yapmaya çalışıyoruz

Londra’da 2 şubelerinin olduğunu anlatan Ünal Bay; “Bir şubemizde Wood Green’de var. Bizim düşüncemiz bu zinciri çoğaltmaktı. Ancak baklavanın hak ettiği değeri Londra’da görmediğini düşündüğüm için bu düşüncemden vazgeçtim. İlk başta Londra’da Antepliler olarak 7 yıl hizmet verdik. Sonra adımızı değiştirdik ve 10 yıl da Özantepliler olarak müşterilerimizin karşısına çıktık. 5 yıldır da Tuğra baklava olarak hizmet veriyoruz. İşimizi en doğru şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.