Öne Çıkanlar Bursa Kebap Evi londra Wolverhampton Nottingham Kral Charles banknotları ingiltere iftar TikTok yasağı yurt dışı Acın Ilıcalı Azerbaycanın başkenti Türk Devletleri

Bu haber kez okundu.

İslamda Kadın ve Kadın haklari

ATİB Göppingen Türk Kültür merkezinde bu hafta sonu yapılan  etkinliğe katılım yoğun oldu.Göppingen Türk  Dernekleri Birliği başkanı Vedat Dağ,Eislingen Nizamı Alem Ocağı başkanı Yüksel Özel, Uhingen DİTİB başkanı Murat Örsel, Göppingen DİTİB Başkanı Bayram Yardımcı Göppingen Belediyesi Kültür dairesinden sorumlu Dragica Horvat,Evangelik papazı Rudolf Lughofer,Avukat Andreas Herwig, firma Weiss,ın sahiblerinden Rudi Weis ile birlikde kilise temsilcileri ve diğer STK ların katıldığı ve moderatörlügünü ATİB Göppingen  yönetimkurulu üysi Sümeyye Çimen`in üstelendiği proğram ATİB Hacı Bayram Veli cami imami Hidayet Karahan´ın okuduğu Kuran-ı  Kerimin Nisa Suresi 30, 31nci ve Ahzab Suresi 59 ncu ayetlerini okudu. Akabinde okunan ayetlerin almanca mealini okundu.Sümeyye Çimen daha sonra   mikrofona Ulm üniversitesi mensubu Dr.Semih Atasever´i ve Kevser Demir‘i (Medya ve Bilgisayar mühendisliği öğrencisi) davet etti. Proğrama selamlama konuşması ile giriş yapan Semih Atasever, „Esselamu Aleyküm“ diyerek sunuma, selamın islamdaki önemine vurgu yaptı, ve selamın basit bir merhaba ötesinde bir dua anlamı taşıdığına değindi. Kısaca bu sunumun Ulm şehrinde de anlatıldığını ve nasil oluştuğuna değindikden sonra, Almanlar ile 50 seneyi geckin bir süre beraber yaşadığımıza rağmen, bu tür proğramların yeterince yapılmadığna değindi,ve bu tür proğramların, burda doğmuş, yetişmiş ve aynı zorlukları paylaşan kişiler tarafından yapılması gerektigini vurguladı. Sunuma giriş olarak şehir merkezinde yapılan „İslamda kadın denince aklınıza ne geliyor?“ röportaji gösterildi. 

 

Kevser Demir ise İslamdan evvel arap yarım adasında, eski Hindistan ve avustralyadaki kadınların durumunu acıkladıktan sonra İslamda kadının „Anne“ ve „Kız“ olarak konumunu anlattı. Daha sonra İslamda kadının „Eş“ ve „İş-kadını“ olarak konumunu aktardıktan sonra başı örtülü olarak başarı göstermiş akademisyenleri tanıttı.

Soru-cevap faslına gecmeden KevserDemir, kendi hayatindaki başörtüsü ve görünümünden ötürü yaşadığı haksızlıkları dile getirdi. Almanyada yaşayan bir müslüman kadın hayatında ne gibi sorunlar ile karşılaştiğını ve her daim kendisini savunmak zorunda kaldığını kendini ifade eden Kevser Demir, somut örneklerle bunu canlandırdı.Yardımlaşarak ön yargılara ve haksızlıklara karşı caba gösterilmesini isteyen konuşmacıların ardından müslüman bayanların hayatın tam ortasında bulunduklarını göstermek için, genc bayanların hazırlamış olduğu almanca hadis-i şerif mealli güller dağıtıldı. Misafirler daha sonra uzun uzun soru cevap kısmında fikirlerini, düşünelerini ve önerilerini paylaşma  imkani buldular. Yaklaşik 3 saat süren program, Göppingen ve cevresş dernekleri  birliği başkanı Vedat Dağ misafirlere katılımlarından dolayı teşekkür konuşması ve katılan konuşmalara verdiği çicek demetleriyle sona erdi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.