Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Engin Sertoğlu Min-Jae Kim

Bu haber kez okundu.

Londra'nın etnik azınlık nüfusta Türk ve Kürt toplumları

Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin (Centre for Turkey Studies) İngiliz parlamentosunda düzenlediği ‘Londra'da yaşayan Kürt ve Türklerin Britanya ve Türkiye ile ilişkileri' başlıklı toplantı yapıldı. Türk ve Kürt göçmenlerin İngiltere'ye entegrasyonları, kimlik ve politik aidiyetleri ile başta İngilizler olmak üzere diğer toplumlarla ilişkilerinin de  konu alındığı toplantıya Edmonton bölgesinin İşçi Parti'li milletvekili Andy Love ev sahipl Toplantıya konuşmacı olarak Leicester Üniversitesi öğretim üyesi sosyolog Dr İpek Demir ile Regent’s College Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Dr Doğuş Şimşek katıldılar.

KÜRTLERDE KİMLİK AİDİYETİ PEKİŞTİ

Toplantıda ilk sözü alan Dr İpek Demir, Kürt kökenli Türkiyeli göçmenlerin İngiltere'ye göç sürecine ilişkin bilgiler aktardı. Yoğunluklu olarak Maraş, Sivas gibi bölgelerden göç eden Kürtlerin sayısına ilişkin net bir veri bulunmadığını aktaran Demir, 2011 yılında yapılan nüfus sayımında Londra'da yaşayan ve Türkiye doğumlu olduklarını ifade eden 61 bin kişinin önemli bir bölümünün Kürt olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Türk ve Kürt toplumlarının Londra’nın etnik azınlık nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturduğunu, buna karşın İngiltere’deki Müslüman azınlık, kamu politikaları ve  diyaspora çalışmaları kapsamında görünmeyen bir toplum durumunda olduklarına vurgu yaptı. Konuşmasında 2012 yılında yayınlanan ve Kürt göçmenlerin uyum sorunlarını iredeleyen "Londra'da memleket mücadelesi; Kürt diyasporasının Türkiye bağlantısı" başlıklı çalışmasından bulgular aktaran İpek Demir, Kürtlerin Türkiye'ye karşı bir yandan bağlılık duyarken bir yandan da kültürel haklarının yok edilmek istendiği için göç etmek zorunda bırakıldıklarını düşünerek tepkili olduklarına işaret etti. Londra'da yaşayan Kürtlerin 90'lı yılların sonundan itibaren kendilerini daha baskın olarak 'Kürt' olarak ifade ettiklerine dikkat çeken Demir, ekonomik motivasyonlarla göç etmiş çok sayıda Türkiyeli göçmenin de Kürt kimliğinin pekiştiğini gözlemlediğini aktardı.

GENÇ JENERASYON TÜRKÇE SIKINTISI ÇEKİYOR

Toplantının diğer konuşmacısı olan Dr Doğuş Şimşek de konuşmasında Londra’da yaşayan ikinci nesil Türk ve Kürt gençlere yönelik araştırmasından bulgular paylaştı.  Araştırmasnı daha çok Türkiyeli göçmenlerin çoğunlukta bulunduğu Kuzey Londra’da gerçekleştirdiğini aktaran Şimşek, Türkiyeli göçmenlerin büyük çoğunluğunun dil, kültür ve diğer sosyal unsurlarla ilgili yaşadıkları sorunlar yüzünden Kuzey Londra’yı 'memleket' olarak nitelendirdiklerini kaydetti. Türk ve Kürtlerin söz konusu bölgede kendilerini daha güvende hissettiklerini ifade ettiklerini aktaran Şimşek,  bu bölgede yaşayan göçmenlerin Türkiye kültüründen kopamadığına ve entegrasyon sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti. Dr Şimşek, Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk göçmenlerin, Londra’nın kozmopolit yapısının da etkisi ile kolaylıkla sosyalleşebildiğini ve uyum sorunu yaşamadıklarına vurgu yaparken, araştırmaları sonucunda bu göçmenlerin bir çoğunun Türkiye’de özellikle ana dilleri konusundaki yetersizlikten dolayı dışlandıklarına inandıklarını da dile getirdi.

Organizasyona ev sahipliği yapan Edmonton Milletvekili Andy Love ise, seçim bölgesinde yoğunluklu olarak yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklerin genel olarak aynı sorunları yaşadıklarını gözlemlediğini belirtirken, ortak bir payda yaratacak değerle oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.