Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade

Bu haber kez okundu.

Selma Gürkan, 'Demokrasi emekçiler ve sosyal iyileşmeden ibaret değildir'

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 9 Temmuz Salı akşamı Cemevi’nde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve Evrensel Gazetesi yazarı Fehim Işık katıldı. Toplantıyı yöneten İAKM ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Türkiye’den gelen konuklara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Türkiye’nin çok önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden Erbil, “İçinde bulunduğumuz zaman diliminde ülkemiz önemli bir süreçten geçmektedir. Yurdumuzda, bugüne kadar ezilen tüm kesimlerin haklarını talep etmek için önemli mücadeleler verilmektedir” dedi.   Konuşmasında devletin, hükümet ve yandaşlarının Alevilere tuzaklar kurduğunu kaydeden  Erbil, “Örneğin Çorum Hitit Üniversitesi’nde sözde Alevilik Araştırmaları Bölümleri oluşturulmakta ve buralarda sahte ‘dedeler’ yetiştirilmektedir” diye konuştu.  

Taksim Gezi direnişini yoğun olarak destekleyen Alevi örgütlerinin pasivize etmek için hükümetin acil sözde Alevi açılımlarına giriştiğine dikkat çeken Erbil şunları söyledi: “20. yılında Sivas katliamı Ve 33. Yılında Çorum katliamı anması için gittiğimiz Türkiye’de anmaların içeriğini boşaltmaya yönelik çalışmaların olduğuna şahit olduk. Çözüm süreci olarak başlatılan Kürt halkının özgürlük taleplerinin karşılanmadığı, emekçilerin sömürülmeye devam edildiği ortadadır. Tüm bunların yaşandığı bir ortamda 24. Day-Mer Festıvali için Londra’da bulunan Selma Gürkan, Fehim Işık ve Ali Kenanoğlu gibi isimlerle birlikte Cemevi çatısı altında gündemi değerlendirmek önemlidir’’ 

Konuşmacılardan Selma Gürkan da,  “Demokrasi emekçiler ve sosyal iyileşmeden ibaret değildir. Ülkemizde laiklik ilkeleri yok sayılmaktadır. Laiklik adı altında Alevilerin haklarına devlet el koymuştur” dedi. 

Gezi direnişinde Türkiye halklarının gerici AKP’ye ‘dur’ dediğini ifade eden Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekçi halklara AKP saldırısı devam edecektir. Fakat gezi direnişinde kimlerin yanyana gelebileceğine şahit olduk. Açık kapalı kadınlar, Kürtler Türkler, Aleviler, Sünniler tüm farklılıklar bir aradaydı. AKP’nin panzerli Tomalı saldırıları boşa çıktı. Gezi direnişi şekil değiştirerek devam etti. Bu dönemde Alevilerin kurultayları, toplantıları, konferansları, mitingleri önemliydi. Kürtlerin, kadın hareketlerinin, eşcinsellerin, emekçilerin çevrecilerin Avrupa’dan gelen desteğin önemi büyüktü. Gezi bu anlamda Hak ve demokrasi mücadelesini aşan bir mücadele olmuştur”

Daha sonra söz alan Ali Kenanoğlu da, “İngiltere Alevi Kültür Merkezi İngiltere’de Avrupa’da ve Türkiye’de neredeyse tüm etkinliklere katılan her alanda Alevi mücadelesinin içinde olan bir kurumuzdur Bu nedenle yöneticilerine ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. 

“Alevilerde belirlenmiş bir Alevi inanç takvimi yoktur” diyen Kenanoğlu şunları söyledi: “Geleneksel kış aylarındaki cemlerimiz ve oruçlarımız vardır. Alevilerin son 20 yıldır ortaya çıkan yazılı kaynakları var. Bu kaynakların çoğu gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle Alevi derneklerimiz bulundurdukları kitapları elekten geçirmelidir. Son zamanlarda devletin asimile etmek için uydurduğu ve bazı Cemevlerinin de uyduğu ‘Bayram Cemleri’ diye birşey çıkarıldı. Sabahın erken saatlerinde Cemevi’nde toplanarak ‘Bayram Cemleri’ yapılıyor. Bu Cemlerde saz, deyiş, Zakir, semah olmuyor. Bir adım sonrası tamamen Sünnileştirilmiş bir Alevi toplumuyla karşılaşmamak için bu ve benzeri uygulamaların farkında olmak gerekiyor”

Kenanoğlu konuşmasında şunları kaydetti: “Aleviliğimizi uzun yıllar gizlemek zorunda kaldık. Yani Alevilikteki Sırrı, Hakikati herkes anlayamaz. Bu nedenle anlatılan ve  yazılanların tamamı sadece görülen Aleviliktir. Tabi böyle olunca devletle iyi geçinenler devletin hoşuna giden şeylerde söylüyor örneğin seçmeli olarak Alevilik derslerini alkışlayanlar oldu ama biz ‘Sünni İslam üzerinden Aleviliğin anlatılamayacağını ve bu zorlanırsa İmam Hüseyin’in Kerbela’da dediği gibi ‘İslam Yezit’in eline geçmişse bu İslam’la vedalaşmak gerekir’ sözünü hatırlattık. Gezi direnişinde Alevilerin önemli desteği oldu. 

Perşembe akşamı lokmalarını Gezideki Devrim Markete taşıdılar. Gezi ezberleri bozdu. Farklı kimlikler yanyanaydı.  Alevi örgütlenmeleri yol bir sürek binbir şiarıyla ayrı olabilir ama değerleri yozlaştırmadan ama inanç önderlerinin Hacı Bektaş Dergahı şahsında biraraya gelmesini ve Erkanların günümüze taşınması konusunu önemsiyorum”

Son konuşmacı Fehim Işık ise,  Evrensel Gazetesi’nde  yazı yazdığını ve Kürt halkının halklı mücadelesini uzun yıllar desteklediğini söyledi. 

Devletin toplumları birbirine karşı düşman etmesi sonucu Alevilerin, Sünni ve Şafi inançlı toplumlara karşı sürekli kendilerini koruma içgüdüsü ile yaklaştıklarını ifade eden Işık, “Kirvelik ilişkilerinde bile bu bilinçaltı vardır. Coğrafyamızda devletin ayrımcı ve asimilasyon uygulamaları sonucu halklar yok olmuştur. Örneğin daha önce Diyarbakır’ın nüfusunun yüzde 42’si Ermeni, çokça Alevi Türkmen ve Hıristiyan varken şimdi 1.5 Milyon kürt ver ama Ermeni, Ezidi, Alevi çok azdır” dedi. 

Işık sözlerini şöyle tamamladı; “Toplumlar geçmişte birbirlerine karşı uyguladıkları devlet politikalarından ve hatalarından ders çıkarmalıdır. Bundan da korkmamak gerekir. Diyarbakır’da Ermeni Kilisesi’nin restore edilmesi Cemevi açılması gibi adımlar yetersiz ama önemlidir. Doksanlı yıllarda Kürtlerin üzerinde ölü toprağı atıldığı gibi Gezi direnişi de halkların üzerindeki ölü toprağının atılmasını sağladı. On binlerce insan geziye girmek için mücadele verdi. Bu direnişle birlikte demokrasi köprüleri kurulmalı örneğin Kadıköy Gezi direniş mitinginde Lice ile dayanışma örneği takdir edilecek bir gelişmedir” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.