Öne Çıkanlar Şenol Bayram Londra IOD Yöneticiler Advantage Solicitors Emeklilik maç hangi kanalda 24 haziran seçimleri son haber ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi

Bu haber kez okundu.

Türk ve Hint Tınıları Brüksel'de iç içe

Düşünüldüğünün aksine, bu iki müzik geleneğinin birbiri ile benzeştiği ve etkileştiğinin hem teknik açıdan hem de Türklerin Hindistan’da uzun yıllar var olması tarihi gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan proje, Bozar sahnesinde müzikseverlerle bir araya geldi. 

 

Konser öncesi, Türk ve Hint müziği’nin esası olan makam ve raga geleneği hakkında müzikseverlere bilgi vermek, proje’nin ortaya çıkış sürecini paylaşmak adına Kudsi Ergüner ve Sandeep Das, Belçikalı ud virtiözü Tristan Driessens moderatörlüğünde müzikseverlerle bir araya geldi.  Fransızca ve İngilizce gerçekleşen söyleşiye birçok müziksever katıldı.

 

Dünyaca ünlü ney virtüözü Kudsi Ergüner’e, kemençe ile Derya Türkan, kanun ile Serkan Mesut Halili eşlik ederken; iki kere Grammy müzik ödüllerine aday gösterilmiş Hint tabla virtüözü Sandeep Das’a sarangi ile Suhail Yusuf Khan eşlik etti.

 

Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Müdürü Rahmi Göktaş, Hindistan ile Türk Kültürü arasında yüzlerce yıl öncesine uzanan büyük kültürel bağların olduğunu, Europalia India etkinliklerinde bir Türk eseri olan Taç Mahal’in ismi altında müziğimizdeki benzerlikleri ve uyumu,  bu konser çerçevesinde ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti.

 

Brüksel Başkonsolosu Barış Ali Ulusoy, ney, kanun, kemençe üçlüsüyle tabla ve sarangi ikilisinin uyumundan çok etkilendiğini, Taç Mahal konserinde Sufi ve Hint müziği tınılarının birbiri içinde eridiğine şahit olduklarını ve bunu seyircinin konser sırasında coşkusundan görmemin mümkün olduğunu ifade ederek; Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel’e düzenlenen gece için teşekkür etti.

 

Salonun tamamen dolu olduğu gecede, Hintli sanatçıların Yunus Emre’nin bir eserini seslendirmesi, seyircilerin yoğun coşkusuna sebep oldu. 1969 yılından bu yana devam eden ve bu yıl 23.sü gerçekleştirilen Europalia, Avrupanın en büyük kültür ve sanat festivallerinin arasında yer alıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.