Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Wolverhampton Nottingham Acın Ilıcalı Azerbaycanın başkenti Aydın Çubukcu Ali Rıza Değirmenci Türk Okulu Geri dönüşüm Küresel İklim değişikliği

Bu haber kez okundu.

İlaçları artık yurtdışından getirmek mümkün

İlacını yurtdışından getirmek mecburiyetinde kalan hastaların yarından bu yana Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine başvurması yeterli olacak. Hastalar halen Türk Eczacıları Birliği'nin 2 merkezine müracaat yapabiliyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB), yurtdışından ilaç getirtmek mecburiyetinde kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere yeni bir tatbikat başlatıyor. Halen sadece TEB'in Başkent Ankara ve İstanbul'daki iki merkezine yapılabilen ilaç mürracaatları artık Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine yapılabilecek. Bunun üzerine hastalar bu iki merkeze evrak göndermek için kargo, posta bedeli ödemek mecburiyetinde kalmayacakları gibi; reçete hatası, evrak açığı dolayısıyla uzayan süreç de kısalmış olacak. Zira ilaç başvurusu gercekleşen eczane, hastanın reçetesini inceleyerek eksiklik ya da yanlış durumunda anında uyarıda bulunacak. Bunun üzerine hasta reçeteyi yazdırdığı sağlıkkurumundan uzaklaşmadan düzeltme fırsatı bulacak ve yurtdışı ilaç başvurusu en doğru biçimde yapılacağından gecikmeler nihayet bulacak.

"İLAÇ VE SAĞLIK TİCARİ BİR MAL DEĞİLDİR"

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TEB yönetimi, yurtdışından ilaç getirme işleminin özel şirketlerce de yapılmasına izin verilmesi görüşüne karşı çıkarak, "Bu hizmetin tümünün kar amacı güden özel şirketler aracılığıyla da yapılmasına müsaade edilmesi halinde, hastalarımızın ve halk maliyesinin ciddi ziyan göreceğini belirtmek isteriz. Bulunamayan ilaçlar ile ilgili yapılması lazım gelen , bu hizmeti olabildiğince çok fazla özel firmaya vererek getirtmek değil, yetkililerin kontrolü ile, ruhsatı olmayan ilaçlara ruhsat verilmesidir. Unutulmamalıdır ki; ilaç ve sıhhat ticari bir mal değildir. İlaç rekabet kavramı ile karşı karşıya geldiğinde, insan sağlığı hiçe sayılacak ve artık ' nakit ' konuşacaktır" ikazı yaptı. TEB'in halk kurumu niteliğinde bir iş örgütü olduğu vurgulanarak, "TEB, hastanın ve kamunun yararını bir arada sağlamaya devam edecek; hastalarımızın ilaca zamanında ulaşmasını ve halk açısından bunun en az maliyetli biçimde yapılmasını sağlamayı sürdürecek" söylendi .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.