Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde Metin Yılmaz

Bu haber kez okundu.

AP'nin Türkiye raporuna Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki

Oysa Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin olumlu seyrettiğini belirten Erdoğan, "Bu dönemde böyle bir raporun önümüze getirilmesi tam anlamıyla provokatif bir yaklaşımdır, davranıştır" dedi.Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlara hitap eden Erdoğan, tepkilerinin raporun yapıcı değil yıkıcı bir anlayışla hazırlanmasına olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Türkiye 2023 hedeflerinden vazgeçmeyecek, bunu bilesiniz" dedi, hükümetin raporu iade etme kararı almasını da gayet doğru bulduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün yaptığı açıklamada raporla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu rapor bizim için kabul edilebilir değildir. Üç kırmızı çizgimiz var:

"Birincisi 1915 olaylarına atıfta bulunarak Ermeni soykırımından bahseden raporu kabul edemeyiz. PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarılmasını kabul edemeyiz, Türkiye'nin kullandığı fonların çıkarılması kabul edilebilir değil. Bu rapor iade edilecektir."

AP raporunda, AB'nin 'terör örgütleri listesinde' yer alan PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılmış, örgütten 'terörist yöntemleri terk ederek beklentilerini dile getirmek için barışçıl ve yasal araçları kullanması' istenmişti.

AP, raporun yazımında 'Ermeni soykırımı'nın 15 Nisan 2015'te parlamento tarafından kabul edilmesinin de dikkate alındığını ifade etmiş, ancak raporun içerisinde 1915 olaylarıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmamış, Ermenistan - Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi gerektiği çağrısı yapmıştı.

Juncker: Koşullar sulandırılmayacak

Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği içinde vize muafiyeti uygulanabilmesi için Türkiye'nin, AB ile vardığı anlaşmanın tüm koşullarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Kriterler sulandırılmayacaktır" dedi.

Juncker'den sonra kürsüye çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Türkçe yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kapılarının sonuna kadar göçmenlere açık olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Avrupalı ve Batılı ülkelerin yük paylaşımı konusunda adil olmadığının altını çizerek, "Dostlarımız maalesef külfet paylaşımında gereken sorumluluğu üstlenmemiş, bölge ülkeleri yalnız bırakılmıştır" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Strasbourg'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, AB'nin gerekli adımları atmaması halinde, Türkiye’nin de atması gereken adımları atmasının beklenemeyeceğini söylemişti.

Davutoğlu'ndan Kürkçü'ye tepki

Bu arada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde kendisine, PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgili olarak İngilizce soru soran HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye tepki gösterdi.

Image copyrightwww.hurriyet.com.tr

"Sayın Kürkçü'nün, çalışma gününün Türkçe olarak belirlendiği bugünde Türk Başbakanı’na Türkçe hitap etmesini beklerdim" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör örgütü canlı bomba saldırısı düzenliyor, siz ülkenin başbakanına 'Operasyonlar ne zaman bitecek?" diye soruyorsunuz. Kamu güvenliği olmadan bir ülkede yaşanması mümkün değil. Eğer kendisi PKK'nın vurduğu hastanede tedavi görüyor olsaydı, PKK'ya gerilla değil, alçak bir terör örgütü derdi."

Başbakana Twitter sayfasından yanıt veren Kürkçü ise "AKPM'nin iki resmi dili var: Fransızca ve İngilizce. Eğer Türkçe resmi dil olsaydı elbette Türkçe konuşmayı tercih ederdim...Davamızı anlatmaya devam edeceğiz, Türke Türkçe, Kürde, Kürtçe Avrupalılar'a anladıkları dilde. Anlayan anladı. Mugalata boşuna" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.