Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde Metin Yılmaz

Bu haber kez okundu.

Arslan, 'Gezi Parkı'nda tutuklananların ifade özgürlükleri vardır'

Avrupa Ajansı (AVA) Londra- Avukat Şadiye Arslan,  Avrupa Barolar Birliği  Genel Sekreterinin verdiği açıklama üzerine Avrupa Ajansı’na demeç verdi. İngiltere ve Galler Barosu haftalık resmi gazetesi “Law Gazette “ in 10 Haziran 2013 sayısinda yayınlanan ve Avrupa Barolar Birliği Genel Sekreteri Jonathan Goldsmith tarafından kaleme alınan ve  Türkiye’deki Hukuk Sistemini eleştiren yazıyla ilgili demeç veren Avukat Şadiye Arslan makalenin içeriğinin üzücü olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin modern ve adil bir ülke olarak görülmesi için hukuk sisteminin güvene ihtiyacı olduğunu hatırlatan Arslan ,” Geçen seneye kadar Türkiye’den gelen meslekdaşlarımız savcılar ve Hakimlerin mahkemlerde aynı seviyedeki  veya daha yakın platformda oturduğunu ve aynı kantinleri ve asansorleri kullandığını fakat savunmanın ayrı tutulduğu ve başka platformda olduğunu ifade ediyorlardı.

İngiltere’deki Türkiye’li toplumun yakından tanıdığı Levenes Avukatlık Firması ortağı  Avukat Şadiye Arslan “İngiltere’de mahkeme odalarında savunma avukatı ve itham eden savcı aynı fiziki platformdadır.  Savunma ve yargı, hakimin gözünde de jürinin gözünde de kanun önünde de manevi olarak da aynı  platformdadır. Biri itham eder, biri savunur. Ceza hukukunda bir kişi hüküm giyene kadar ve bu ispatlanana kadar suçsuzdur ve suçsuz görülmelidir. Ceza kanununun en temel prensibi budur . Bu yüzden millete  fiziki zarar vermeyen ve vermeyecek ve ülkeden kaçmayacak  kişilerin mahkeme günü gelene kadar uzun süre  içeri alınması da hukukda eleştiriye yol açar” dedi. 

Sanık neyle suçlanırsa suçlansın  Avukatı baskı altında kalmadan işini yapabilmelidir. Bu  ilkenin hukuk devletinin temel taşı olması gerektiğini herkesin bugünlerde kabul ettiğine inandığını ifade eden Arslan “ 2012 de hazırlanan Birleşmiş Milletler Özel Raporunda  Türkiye’deki Avukatların ve Hakimlerin özgürlüğüne bakıldığında Türkiye’de avukatların hakimlerden  ve savcılardan ayrı bir muamele gördüğünün gözlemlendiğinin kendisine aktarıldığını ifade eden  Brezilya’lı Hakim Gabriela Knaul’un söyledikleri endişe vericidir” dedi. 

Toplumdaki kişilerin hukuka olan güvenlerinin toplumda çıkacak krizleri sınırlayabileceğine inandığını söyleyen Arslan , Taksim olaylarında da tutuklananların gecikmesiz olarak hemen avukatlarını aramalarına izin verilmesi ve kişilerin fişlenmeden barışçıl demokratik ifade özgürlüklerini kullanması ve avukatların sürekli yargılanma veya cadı avı korkusundan uzak kalmasının önemli ve gerekli adımlar olduğunu söyledi. 

Avrupa Barolar Birliği Genel Sekreteri Jonathan Goldsmith, Türkiye’deki hukuk sistemi ve Avukatlar üzerindeki baskıları dile getirdiği makalesini okumak için tıklayınız

İngilizcesi için tıklayınız

English Lawyers are supporting Turkish colleagues, and their overall representative body, the Union of Turkish Bar Associations.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.