Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

AB'den Boğaziçi Üniversitesi açıklaması yayımlandı ! AB Gündeminde neler var

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

AB Dış Eylemler Dairesi tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gelişmeler ve öğrencilerin gözaltına alınmasına ilişkin olarak bir açıklama yayımlandı.

Tusiad Avrupa Birliği Temsilcisi A. Dilek Aydın'ın Brüksel'de bu hafta başlığı ile yayımladığı gelişmeler şöyle. 

AB Dış Eylemler Dairesi tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gelişmeler ve öğrencilerin gözaltına alınmasına ilişkin olarak bir açıklama yayımlandı. Açıklamada meşru hakları olan toplanma özgürlüğünü kullanan yüzü aşkın üniversite öğrencisinin gözaltına alınması ve İstanbul Valisi’nin Boğaziçi Üniversitesi arazisinin içinde bulunduğu iki ilçede her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşü yasaklayan kararının derin kaygı verici gelişmeler olduğu ifade edildi.

- AB ve Japonya 1 Şubat 2019’da yürürlüğe giren AB-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın kapsamını genişletme kararı aldı. Bu kapsamda AB ve Japonya’dan 28 adet tarımsal gıda ürünü Coğrafi İşaretleme tescili ile korunacak, şarap ve otomotiv ticaretini kolaylaştıracak düzenlemeler yürürlüğe konulacak.

- AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Moskova temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile AB-Rusya ilişkileri ve küresel jeopolitik görünüm hakkında geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Avrupa iş dünyası üyeleri, Rus akademisyenler ve düşünce kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Yüksek Temsilcisi Borrell Rusya’da insan hakları ile ilgili genel durumun kötüleşmesi, eleştirel seslerin ve sivil toplumun susturulmasına yönelik kasıtlı girişimlerin derin endişe verdiğini açıkladı.

- Avrupa Birliği 29-30 Mart 2021 tarihlerinde “Suriye ve bölgenin geleceğinin desteklenmesi” konulu konferansa evsahipliği yapacak. 29 Mart'ta sivil toplum, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeler, AB ve BM arasındaki diyaloğun ele alındığı Diyalog Günü düzenlenecek; 30 Mart’ta da Bakanlar düzeyinde toplantı gerçekleştirilecek.

- AB Komisyonu AB’de hukukun üstünlüğü ile ilgili durumu değerlendiren yıllık raporun ikincisinin hazırlık çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Raporun Temmuz ayında son şeklini alması hedefleniyor.

- Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre Komitesi’nde 27 Ocak tarihinde kabul edilen Yeni Döngüsel Ekonomi Eylem Planı (NCEAP) hakkındaki rapor, AP Genel Kurulu’nda 8 Şubat’ta tartışıldıktan sonra 9 Şubat’ta tüm milletvekillerinin oyuna sunulacak.

- Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre Komitesi Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile uyumlu bir AB sınırında karbon düzenleme mekanizması (CBAM) hakkındaki kararı 8 ret ve 10 çekimser oya karşı 58 oyla kabul etti. Kararda Parlamento üyelerinin iklim değişikliği konusunda yeterli iddiaya sahip olmayan ülkelerden belirli malların ithalatında karbon fiyatı uygulanması için DTÖ kuralları ile uyumlu bir sınırda karbon düzenleme mekanizmasını desteklediği ifadesi yer almakta.

- AB Komisyonu yeni nesil mobil iletişimdeki teknik güvenlik açıklarını düzeltmek amacıyla 5G ağları için AB çapında bir siber güvenlik sertifikasyon programı uygulanacağını açıkldı.

- Romanya Hükümeti AB ile ilgili anlaşma içerisinde olmayan üçüncü ülkelerden şirketler ile kamu altyapısı sözleşmeleri düzenlenmesini sınırlandıran bir yasal bildirge kabul etti.

- AB Komisyonu Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ile ortak girişimleri olan “BlueInvest” aracılığıyla mavi ekonomi alanında faaliyet göstermek isteyen erken kuruluş aşamasındaki işletmeler ve KOBİ'lere destek sağlanacağını açıkladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.