Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu iftar yemeği

GÜNDEMDEKİLER

Dua okunarak açılan iftarda Federasyon başkanı Jale Özer, başkan yardımcısı Dr.Tekin Atalar, Vehbi Ballıkaya, Eşref Yılmaz, Vehbi Ballıkaya, Emir Osman, Gonca Sarıkartal, Eylem Handan Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyelikleri hazır buluundular. İftara katılan dernekler şunlar: İngiltere ADD, Azerbaijan House, Öğretmenler Derneği, Tekstil ve İşverenler Derneği, Londra Cumhuriyetçi Kadınlar, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Anadolu Arkadaşlık Grubu, TGB İngiltere, AKM, İngiltere Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Mustafa Kemal Derneği. 

Yoğun bir katılımın gözlendiği iftar yemeğinde başkan Jale Özer bir konuşma yaptı. Özer şunları söyledi: "İngiltere Türk Dernekleri Federasyonun düzenledigi iftar yemeğini onurlandırdığınız için hepinize şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına teşekkür ederim. Gerek ulusal, gerekse dini bayramlarımız yurt dışında yaşayan biz Türklerin bir araya gelip, ulusal bilincin oluşmasında , yaşadığımız ülkenin şartlarına uyum sağlayarak, birlik ve beraberlik içinde çocuklarımıza daha aydınlık bir geleceğe doğru adım atmalarını sağlamanın bir başlangıcıdır.Bizlerde bu bilinç içinde bu akşamki iftar yemeğini düzenledik. T.C.'nin Kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bizlere laik bir düzen bırakarak , dini "devlet ve siyasetten ayırarak ,sadece kişi ve Allah arasında bir ibadet ve inanma konumuna sokmuş, diğer müslüman ülkelere örnek teşkil edecek bir sistem kurmuştur.Ülkemiz 1.5 milyarlık müslüman coğrafyanın tek laik ülkesidir.Bugün Ortodoğu'daki mezhep ve etnisiti çatışmaları neticesindeki kan gölüne bakınca Atatürk'ün kurduğu Çağdaş laik, Cumhuriyetin ve kazanımlarının , Yurtta Barış Dünyada Barış dış politikasının ne derece doğru ve sadece Türk Milleti için değil bulunduğumuz coğrafya açısından ne büyük bir kazanım olduğunu hepimiz idrak ediyor ve de bu yüzden her zaman ve heryerde Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmayı görev sayıyoruz. Bu vesile ile Atatürk'ün dinimiz konusunda söylediği 2 konuşmayi anımsatmakta yarar görüyorum:

"Milletimiz din ve dil gibi kuvvetli iki fazilete maliktir. Bu faziletleri hiçbir kuvvet, milletimizin kalb ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 66-67)"

Atatürk dinin önemini dile getirirken dini kullanarak siyaset yapmanin tehlikesini de 1923 yilinda su sözleriyle dile getirmiştir: 

"Bizi yanlış yola sevk eden soysuzlar bilirsiniz ki, çok kere din perdesine bürünmüşler, sâf ve temiz halkımızı hep din kuralları sözleriyle aldata gelmişlerdir. Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz... Görürsünüz ki milleti mahveden, esir eden, harabeden fenalıklar hep din örtüsü altındaki küfür ve kötülükten gelmiştir." 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 127)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.