Öne Çıkanlar ATRESMEDIA İngiltere restoran İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru

Bu haber kez okundu.

Başbakan Truss İngiltere parlamentosunda sorguya çekildi

İngiltere'nin yeni başbakanı Truss parlamentoda soruları yanıtladı: Vergiler düşürülecek, enerji şirketlerine ek vergi yok.İngiltere'de Pazartesi günü iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilen ve dün de başbakanlığı Boris Johnson'dan devralan Liz Truss, sabah ilk kabine toplantısını yaptı; öğle saatlerinde ise parlamentodaki haftalık Başbakan'a Soru saatinde ilk kez muhalefetin sorularını yanıtladı.Başbakan sıfatıyla ilk kez Avam Kamarası'na hitap eden Liz Truss, kendisinden önceki başbakan Boris Johnson'dan tamamen farklı olarak, dikkatle hazırlanmış gayet resmi bir konuşma yaptı.Sadece Muhafazakarların değil bütün ülkenin başbakanı olacağını söyledi.Başbakan'a soruları ana muhalefet İşçi Partisi lideri Keir Starmer başlattı. Starmer yeni başbakanı tebrik ettikten sonra hemen gündemdeki en önemli konu olan enerji krizine ilişkin sorularını sıraladı.Truss cevaben, fiyatlardaki aşırı yükselişten kaynaklı krizi aşmak için enerji şirketlerine bir defalık ek vergi koymayacağını tekrarladı. Truss, genel olarak vergilendirmenin, yatırımları ve büyümeyi engellediği görüşünü yineledi, krizi vergilerle aşmak yerine vergileri indirerek büyümeyi teşvik edeceği vaadini yineledi.
Başbakan Truss bugün bu konudaki çözüm önerilerine girmedi ama yakın çevresinden sızan haberler, vergileri düşürme sözü veren yeni başbakanın, kamu borçlanması yoluyla enerjiyi sübvanse etme ve fiyat artışının bir kısmını karşılama yoluna gideceğine, bunun maliyetinin 100 milyar sterlini bulabileceğine işaret ediyor.Ancak devlet desteğiyle enerji fiyatlarının düşük tutulması uygulamasının ne kadar sürebileceği hala tartışma konusu. Bu konudaki detayların, Perşembe günü yeni Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından Avam Kamarası'nda açıklanması bekleniyor.


Bugün parlamentodaki soru saatinde Truss'ın planının bu olduğunu İşçi Partisi lideri Keir Starmer da biliyordu ve fiyat artışları dondurulacaksa bunun mali kaynağının nereden geleceğini sordu.

Starmer, petrol ve doğal gaz şirketlerine ek vergi koymadan, kamu borçlanması yoluyla sağlanacak her türlü finansmanın, önümüzdeki yıllar içinde yine halkın cebinden çıkmak zorunda olduğunu söyledi.
Starmer başbakanın değiştiğini ama Muhafazakar Parti'nin çizgisinin değişmediğini söylerken Liz Truss da İşçi Partisi'nin büyük düşünemediğini kaydetti.Yeni Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng enerji fiyatları konusunda atılacak adımları Perşembe günü açıklayacakİngiltere'nin yeni başbakanı dün birkaç saat içinde oluşturduğu kabinesine kendisine yakın isimleri aldı.

Truss;  aliye Bakanlığına Kwasi Kwarteng'i, Dışişleri Bakanlığına James Cleverly'i ve İçişleri Bakanlığına da Suella Braverman'ı getirdi.

Birçok gözlemci yeni başbakanın önündeki en önemli işlerden birinin aylardır adeta iç savaş yaşayan iktidardaki Muhafazakar Parti'de birlik sağlamak olduğunu söylüyordu. Ama Truss kabinesinde, liderlik yarışındaki rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a yakın hemen hemen hiçbir isme yer vermedi. Boris Johnson'unkabinesinin önde gelen isimlerinin çoğu milletvekili sıralarına geri dönmüş oldu.Buna karşılık Liz Truss'un basın sözcüsü, yeni başbakanın liderlik yarışının ilk aşamasında kendisine rakip olanSuella Braverman, Tom Tugendhat, Kemi Badenoch, Penny Mordaunt ve Nadhim Zahawi'yi önemli bakanlıklara ve makamlara getirdiğini, bunun partide birleştirici bir unsur olacağını söyledi.Önce Zelenskiy ile görüştü, K iev davetini kabul ettiİ ngiltere'nin yeni başbakanının dış dünya ile ilk temasları da dış politika gündeminin önceliklerini belli ediyordu.Truss'ın telefonda görüştüğü ilk yabancı lider Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy oldu. Başbakanlıktan yapılan açıklamada Truss'un Kiev'i ziyaret davetini "sevinçle" kabul ettiğini söyledi.Truss daha sonra ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı. İki liderin, İngiltere'nin, Brexit sonrası Kuzey İrlanda için geçerli ticaret kuralları konusunda Avrupa Birliği ile bir anlaşma sağlamasının önemini görüştükleri açıklandı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil dünya liderleri yeni başbakana kutlama mesajları yolladılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.