Öne Çıkanlar Girişimcilik Getir ABD Getir Avrupa londra cocuk Edinburgh Napier University Cardiff University Birleşik Krallık burs basvuru Yeşilçam günlerine İngiltere komedi Yeşilçam ve Komedi

Bu haber kez okundu.

İngiltere 23 Nisan’ı Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu ile Kutluyor

Karagöz & Hacivat, deriden ve mukavvadan biçilip boyanarak oluşturulan karakterlerin beyaz bir perdeye yansıtılarak sahnelendiği bir gölge oyunudur. Bursa’da bir cami inşasında duvar ustası Hacivat ile demirci Karagöz’ün nükte dolu konuşmalarından ortaya çıkan bu gösteri, 15. yüzyıldan itibaren başta sünnet düğünleri ve saray eğlenceleri olmak üzere hem halk hem saray eşrafı tarafından çok sevilmiş ve Osmanlı’da tiyatro ve sinemanın temelini oluşturmuştur.Londra Yunus Emre Enstitüsü, 2018 yılında Türk kültürünün en önemli somut olmayan kültürel miraslarından biri olan Karagöz & Hacivat Gölge Oyununu İngiltere’de tanıtmak amacıyla bu projeye başlamıştır. Proje kapsamında İngiltere’nin ilk ve orta öğretim okullarında, çeşitli kültür kurumlarında ve müzelerde çocuklara İngilizce ve Türkçe olarak her iki dilde de 30’un üzerinde oyun sergilenmiş, çocuklar güzel bir vakit geçirirken, Türk kültürünün tanıtılması ve farklı kültürel geçmişlerden gelen öğrenciler arasında bir köprü kurulması hedeflenmiştir.Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Bursa Karagöz ve Hacivat Müzesine eğitim aldırdığı ödüllü tiyatro oyuncusu Ada Burke’nin karakterlere ses ve hayat verdiği bu proje, geçtiğimiz 5 yıl içinde yüzlerce sayıda öğrenci ve veli ile buluştu ve buluşmaya devam ediyor.Bugüne kadar Riverley Primary School, Leighton House Müzesi, Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu, Cambridge Türk Okulu, William Patten Primary School, Horizon Romsey Community Centre gibi kurumların da yer aldığı 30’un üzerinde kurum ve kuruluşta sergilenen oyun, pandemi döneminde çevrimiçi olarak sahnelenmeye devam etmiştir. 2022 yılıyla birlikte yeniden gele yoğun talepler ile birlikte yeniden seyircileriyle okullarda ve kurumlarda buluşmaya başlamıştır.Bununla birlikte, 23 Nisan 2022 tarihinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda kutlamaları kapsamında Karagöz & Hacivat Gölge Oyunu Londra’da yeniden izleyicilerle yüz yüze olarak buluşacak. Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayram dünya çocukları ile birlikte kutlamak istiyor.

Karagöz & Hacivat Gölge Oyunu (Türkçe)
Tarih: 23 Nisan 2022 Cumartesi
Saat: 13:00
Süre: 35 dakika
Kayıt: https://karagozhacivat.eventbrite.co.uk
Sanatçı: Ada Burke

Oyun sonunda çocuklara Karagöz & Hacivat boyama kitabı hediye edilecektir.Gelecekteki etkinliklerden haberdar olmak için Londra Yunus Emre Enstitü’nün web sitesini bu linkten https://yeelondon.org.uk/ ziyaret edebilir veya sosyal medya hesaplarını @yeelondra takip edebilirsiniz.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.